CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Daniel Kuchta

14. 04. 2008

0 komentářů

Vydělávejte na panice

 


 

Největším víkendovým překvapením byly výrazné výkyvy na některých dolarových párech poté, co byly zveřejněny závěry ze zasedání ministrů financí a vedoucích představitelů centrálních bank zemí G7. Euro ztratilo 130 bodů, libra 70 bodů a tak bychom mohli pokračovat i dále.

Pro všechny, kteří měli otevřenou pozici v průběhu víkendu tato informace znamenala zbytečnou ztrátu pro ty, kteří spekulovali na růst eura (samozřejmě v závislosti na stop lossu, pokud ho měli zadaný) a možná neočekávaně vysoký profit pro ty, kteří věřili dolaru. Ironií je, že tyto nesmyslné výkyvy vyvolala zpráva o tom, že finanční ministři uznali, že na trhu s měnami vládne přílišná volatilita a že je s tím nutné něco dělat.

4hodinový graf EUR/USD dnes v 16:00

Zdroj: X-Trader

Nakonec to ale dopadlo tak, jak se dalo očekávat. Kdo zachytil ranní obrat, když si investoři uvědomili, že opatření na zmírnění volatility zůstanou nejspíš jen přáním, mohl hezky vydělat jak na euru, tak na libře. Opět se ukázalo pouze to, že „rychlá“ rozhodnutí hraničící s panikou sice většinou nikam nevedou, ale vždy budou součástí trhu a je s nimi třeba počítat. Na zmiňovaných párech se sice takové výrazné gapy běžně neobjevují, ale ti, co se na víkend stáhnou z trhů, určitě vědí, co dělají.

4hodinový graf GBP/USD dnes v 16:00

Zdroj: X-Trader

REKLAMA

U obou párů to ale vypadá, že u eura je hladinou resistence dosavadní maximum, přes které se zatím evropské měně nechce, u libry jsou to pak dlouhodobé klouzavé průměry (89 SMA). Následující vývoj u obou párů bude nejspíše ve znamení očekávání pře dalšími makrodaty, které na nás tento týden ještě čekají.

Skokové posílení dolaru mělo vliv rovněž na komodity, které jsou na pohyb americké měny dosti citlivé, jako například drahé kovy, nebo ropa.

U ropy se výkyvy na dolaru neprojevily v tak výrazné míře, jak by se dalo očekávat, nicméně to černému zlatu nezabránilo v tom, aby pokračovalo v dalším postupném posilování a šplhání se k maximálním cenám.

4hodinový graf ropa dnes v 17:00


Zdroj: X-Trader

REKLAMA

Další vývoj ceny ropy je dosti těžko odhadnutelný, růst ale stále není vyloučen. Poptávka ze strany zemí jako je Indie, nebo Čína se zmenšovat určitě nebude, riziko výpadku dodávek, na něž trh reaguje velice citlivě zde také stále existuje. Na straně poklesu ceny pak stojí hrozící omezení poptávky ze strany USA.

4hodinový graf zlato dnes v 17:00

Zdroj: X-Trader

U stříbra a zlata znamenal propad cen v důsledku skokového posílení dolaru pouze krátkodobou korekci, z níž se oba drahé kovy stihly v průběhu dne „otřepat“ a opět zamířit směrem nahoru. U obou kovů existuje prostor pro další posilování a teď by už předpověď o dosažení dlouhého klouzavého průměru 200 SMA mohla vyjít.

4hodinový graf stříbro dnes v 17:00

Zdroj: X-Trader

Investujeme.cz je mediálním partnerem soutěže.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *