CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Petr Zámečník

31. 07. 2008

0 komentářů

Volný trh à la Bush aneb Krize a volby dělají divy

 


 

Americe teče do bot. Jestli se rychle něco nestane, statisíce domácností přijde o střechu nad hlavou a další přijdou o práci v důsledku hospodářské krize. Tomu se musí zabránit… za každou cenu.

Již březnový zásah FEDu, který se poprvé v historii letos zapletl do záchrany investiční banky, byl překvapivý. To už analytici viděli, že je situace vážná. "Tato událost přiživí paniku na světových trzích, protože propad akcií na téměř nulu vyvolá pochybnosti o valuaci jiných bank a zdraví finančního sektoru jako celku," uvedla tehdy k transakci Mária Hermanová, analytička České spořitelny.

Od té doby odtekly více než čtyři měsíce vody a situace na kapitálových trzích se nikterak nezlepšila. Sice po zásahu FEDu index pražské burzy vzrostl z nějakých 1480 bodů na 1700 bodů, v druhé polovině května ale otočil a nedávno se přiblížil na dohled 1400 bodů. Obdobně nesportovně se zachovaly i další indexy.

Ovšem Americe hrozí mnohem víc než pokles akciových trhů. Lidí s exekucí na krku přibývá. A to je silný voličský potenciál! Vznikl proto plán, jak si s celou situací poradit. A je to tak jednoduché. Stačí dolít peníze. A kolik? 300 mld. USD!

Nad 300 mld. USD bude dohlížet nově vzniklý fond, který bude pomáhat lidem s problémy se splácením hypoték. Pomoc by mohlo aktuálně potřebovat přibližně 400 tisíc lidí. Zároveň přímou finanční pomoc obdrží hypoteční ústavy Freddie Mac a Fannie Mae.

REKLAMA

„S ohledem na blížící se volby Kongres návrh schválil velmi rychle, prezident George Bush údajně tento návrh potvrdí v zápětí,“ uváděla úterní zpráva na serveru Hypoindex.cz. Když se blíží volby, peníze se vždycky najdou… a tak již ve čtvrtek George Bush podporu podepsal.

Volný trh tak dostává celkem zabrat.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *