CZK/€ 25.320 +0,18%

CZK/$ 23.408 +0,56%

CZK/£ 29.523 +0,28%

CZK/CHF 25.813 +0,21%

Text: Petr Zámečník

14. 04. 2009

1 komentář

Vincent J. Derudder: Role asociace je nepostradatelná

 


 

FECIF (Fédération Européenne des Conseils et Intermédiaires Financiers) je evropskou asociací finančních poradců, která sdružuje národní asociace. Jejím členem z České republiky je AFIZ.

Jaký je hlavní úkol FECIF? Jaké jsou její cíle?

Naším hlavním úkolem je bránit roli evropských zprostředkovatelů, agentů, makléřů a poradců bez ohledu na to, zda nabízí pojištění, investice, úvěry atd. Dalším úkolem je profesně lobovat v Evropské komisi a Evropském parlamentu a monitorovat implementace legislativy Evropské unie uvnitř 27 členských států.

Je cílem harmonizovat finanční poradenství v Evropě? Jak?

V podstatě ne a i to je nepochybně důvodem pro aktuální finanční krizi. Většina evropských členských států udržuje nacionalistický postoj a národní regulátoři nedělají všechno ve prospěch harmonizované legislativy EU.

REKLAMA

Jaký je váš názor na systém multilevlu ve finančním poradenství? V některých zemích je takovéto finanční poradenství zakázané. Proč a co konkrétně je zakázáno?

V některých zemích je tento obchodní model považovaný s ohledem na ochranu spotřebitele za nespravedlivou praxi. Problém je v tom, že provize se v tomto modelu rozděluje mezi až 10 různých úrovní managementu, což vyvolává tlak na neúměrnou výši provize.

Nejvíce je to patrné u běžně placeného životního pojištění, kde provize v některých státech dosáhla i 250 % ročního pojistného. Proto se velmi brzy bude i legislativa EU zabývat tímto způsobem marketingu.

REKLAMA

Jaký je váš názor na
etiku finančního poradenství
?

Valná většina finančních zprostředkovatelů dělá svoji práci pořádně. V naší branži existuje přesvědčení, že vztah s klientem, spotřebitelem je to opravdové aktivum, které v jakémkoli  obdobném podnikání může být. Proto také klienti zprostředkovatelů mají daleko lepší servis než klienti bank. 

Je v Evropě možné prosazovat finanční poradenství placené klientem?

Ne, je to jen sen. Dokonce i v UK – nejvíce sofistikovaném trhu v Evropě, to nefunguje. Evropský spotřebitel není připraven platit jen za radu.

REKLAMA

FECIF na svém zasedání diskutoval i tzv. „kauzu Štork“ a odchod OVB z AFIZ. Jaký je na to váš názor?

Jsem velmi potěšen, že náš člen AFIZ řešil tuto situaci tím správným způsobem. Musíme zajistit vážnost a dobré jméno naší branže a chránit ji před špatným jednáním byť i malého počtu zprostředkovatelů.

Může být kvalita a etika poskytování finančních služeb propagována jednou společností bez příslušné asociace?

Role asociace je nepostradatelná. Především je nezbytné zabezpečit demokratickou reprezentaci naší industrie a potřebný rozvoj naší profese. Nezávislost asociace pak lépe reprezentuje segment trhu při pravidelných schůzkách a vyjednáváních, což jednotlivá společnost nikdy nebude moci.

Děkuji za rozhovor. 

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Nerozum

    22 dubna, 2009

    Chápu to dobře,že prasárny OVB už vadí i jiným asociacím,ale stejně se nic nezmění a štork bude bouchat dál?

    Odpovědět