CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Petr Zámečník

22. 12. 2016

0 komentářů

Veselé a doručené Vánoce

 


 

Doručovací společnosti nestíhají, před výdejnami internetových obchodů se tvoří fronty jak v 80. letech 20. století a do toho se některé odborové svazy České pošty pokouší zaujmout stávkou. Nebýt její publicity, zřejmě by si jí nikdo ani nevšiml… přitom zrovna odvětví doručování balíků a poštovních zásilek čeká v dohledné době taková změna, že již brzy nebude mít kdo stávkovat. Doručování balíků a drobných zásilek již dnes přebírají drony…

Podle některých odhadů již do dvou let začnou brázdit evropské dálnice kamiony bez řidičů. Co pak? V letošním roce si zejména Německo a Francie stěžovaly, že řidiči z Česka a dalších států s nižšími mzdami jezdí po jejich území za nižší plat, než je jejich minimální. Dobře tak. Čím vyšší tlak na mzdy řidičů budou vyvíjet, tím dříve nebudou žádní řidiči potřeba.

Robotizace a automatizace postupně vytlačí nejprve nekvalifikovanou a málo kvalifikovanou práci, následně bude pronikat do stále sofistikovanějších oborů. Miliardář a vizionář Elon Musk předpovídá, že lidé skončí doma se zaručeným příjmem od státu a nebudou muset (či nebudou moci) pracovat. Zaručený příjem ostatně je již dnes na pořadu dne v některých evropských zemích v testovacím režimu jako levnější způsob vyplácení sociálních dávek. A doba, kdy zaručený příjem bude jediným způsobem obživy velké části populace, se pravděpodobně nezadržitelně blíží.

Zaručený příjem od státu by vyřešil i chybějící penzijní reformu. Když lidé nebudou muset pracovat, nebudou muset odcházet do penze. Budou se moci více věnovat rodinám a Vánoce nebudou jedním z mála období, kdy na své blízké budou mít čas… nebo alespoň o něco víc času než jindy. Má to ale i své háčky.

Řada lidí chodí do práce nejen kvůli penězům, ale práce dává lidem smysl. Člověk je rád, když vytváří nějaké hodnoty a něco za jeho činností zůstává. Proto je i naprostá většina miliardářů a milionářů stále aktivní a stále hledají nové příležitosti, přestože z finančního pohledu mají již vyděláno na několik budoucích generací žijících v luxusu. Sebrat lidem práci znamená, že zůstanou neukotvení v proudu společnosti. A to může mít nedozírné následky.

REKLAMA

Jedním z důkazů společenské škodlivosti nedostatku práce jsou teroristické akce islámských radikálů v Evropě. Za nimi stojí zpravidla lidé dlouhodobě žijící v Evropě, o které se jejich nová domovina bohatě postarala – a dala jim dostatek peněz na pohodlné přežití. Pracovat nepotřebují. Mají spoustu času, který se snaží zaplnit něčím pro ně smysluplným. A islámský radikalismus (či jakýkoli jiný radikalismus od náboženského po rasový) je tak jednoduchý a lákavý, že mu lidé rádi podlehnou. Nabízí jednoduchou představu světa a ještě jednodušší řešení světových a společenských problémů. Například stavbu zdi mezi Mexikem a USA.

Přechod k automatizované společnosti bude pravděpodobně rychlý, ale zlom nenastane ze dne na den. Pokud se na něj dobře připravíme, proběhne (víceméně) bezbolestně. Pokud před ním zavřeme oči, nepochybně nás překvapí.

Jedním ze způsobů, jak se se snižující potřebou lidské práce pokouší vyrovnat západní státy, je snižování pracovní doby. Když lidé musí za stejné peníze pracovat 35 hodin týdně místo 42,5 hodiny, ušetří se na 5 lidech jeden pracovní úvazek pro nezaměstnaného. Teoreticky. V Česku kupříkladu lidé třetinu pracovní doby … věnují něčemu jinému než práci. Při snížení pracovní doby by tak museli jen více využívat pracovní dobu pro práci.

Jeden z experimentů zkouší i česká vláda. Prosadila omezení pracovní doby pro zaměstnance obchodů nad 200 m2 prodejní plochy o vybraných svátcích. Zítra např. musí zavřít ve 12:00. Takové nařízení může mít smysl v otrokářské společnosti či v obchodech typu Albert, kterým dělá šéfa odborů sám premiér Bohuslav Sobotka. Nemyslí ale na spoustu lidí, kteří raději Vánoce stráví v práci za sváteční příplatek než se užírat sám doma u televize v depresích (např. lidé v exekucích, pro které je jakákoli možnost výdělku požehnáním, lidé, kteří před Vánoci ztratili někoho blízkého a potřebují zaměstnat mysl něčím jiným, lidé, kteří jsou sami a cítí se opuštěni…).

REKLAMA

V Česku se nyní těšíme z rekordně nízké míry nezaměstnanosti a firmy nabízejí rostoucí počet volných pracovních míst. Technologická revoluce, která nás uvrhne do spárů koníčků hrazených ze státního rozpočtu, se sice blíží, ale je ještě daleko na prašné cestě mezi poli za městem. Aktuálním problémem je, jestli se podaří vánoční dárky doručit včas, nebo jestli přijdou až k Novému roku. Tak jako tak, vánoční dárky jsou sice pěkným zpestřením Vánoc a v české tradici jsou s Ježíškem neodmyslitelně spjaté, i bez nich si lze svátky krásně užít.

Za redakci Investujeme.cz vám přeji krásné prožití Vánoc, nejlépe v kruhu lidí, na kterých vám záleží a kterým záleží na vás,

Petr Zámečník
šéfredaktor

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Předvánoční půjčka

Do nového roku s dluhem. Předvánoční půjčka může být riziko

S koncem roku se blíží Vánoce. A s nimi samozřejmě starost o jejich materiální stránku, kterou část české společnosti bude řešit půjčkou. Většina lidí ovšem tvrdí, že předvánoční půjčka není dobrý nápad. Před svátečním zadlužením varují přitom i experti. Podstupované riziko může být totiž často zbytečné.

Text: Karel Pučelík

27. 11. 2019


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *