CZK/€ 25.235 -0,36%

CZK/$ 23.713 -0,23%

CZK/£ 29.534 -0,43%

CZK/CHF 25.979 -0,25%

Text: Petr Fejtek

24. 01. 2008

0 komentářů

V prosinci fondy předvedly standard

 


 

Podotkněme tedy jen, že čtvrté čtvrtletí bylo ze všech čtyř nejslabší, což naznačuje určitou bezradnost investorů. Ta je pochopitelná za stavu vysokého napětí nejistot, kdy občas jakoby vypadávaly i pojistky.

Dluhopisovým investicím ještě dlouho trhy žádnou úrodu nepopřeje, takže není kupodivu, že se s nimi loni rozloučilo kolem 4,5 miliardy korun.

Peněžní trh si stále víc buduje pozici úložiště krátkodobých rezerv a jejich podíl na celku dlouhodobě stále klesá: zatímco ještě před dvěma lety v nich bylo 50 % fondových aktiv, nyní se blíží již jen třetině.

Ostatní fondy se ale snaží a jejich zásluhou nepochybně překonáme loňský 40miliardový příliv. V prvním pololetí se o přílivovou vlnu postarala obliba zajištěných fondů, po nichž začátkem druhého pololetí štafetový kolík lídra převzaly akciové fondy a do cíle jej donesly především ty smíšené. Celoroční příliv do fondů celkově možná překoná 45 miliard korun. Sice to nebude tak dramatický skokový úspěch, jako v roce 2005, ale strukturou je již na vyšší úrovni a vyšší nárůst zaznamenají z finančních aktiv u nás jen netermínované (běžné) účty.

Obecně loni investoři dostali pěkné "školení", které navíc nebylo ani tak drahé. Dostalo se jim také poučení o tom, že ani dluhopisy, ani nemovitosti nejsou žádnými čarovnými proutky.

REKLAMA

A jak hluboce jsou s různými segmenty finančních trhů propojeny ty samotné akciové, překvapilo i mnohé odborníky. Loňský vývoj tedy skutečně nebyl jednoduchý a mnohé hlasy naznačují, že bude ještě "složitěji" (nechceme-li říci, že přímo hůř).

Dlouhodobé trendy však narušeny nebyly, lokální korekce jsou z principu ozdravné! My se dokonce můžeme trochu radovat, že patříme do té skupinky EM, které si zatím s bublifukem příliš nehrají. Pražský PX vynesl 14,24 % proti předloňským 7,87 %. Americký blue chips Dow Jones jen málo přes 7 %, zato německý DAX se udržel nad osmitisícovkou a zakončil rok 2007 s výnosem 22,3 %. Nu a snad ani nekomentovat čínské dvojnásobky…

Tipovací lotynka pro rok 2008 začíná – na co si přisadíte?

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *