CZK/€ 25.265 -0,04%

CZK/$ 23.672 -0,38%

CZK/£ 29.357 +0,28%

CZK/CHF 25.977 -0,36%

Text: Luboš Smrčka

10. 01. 2013

4 komentáře

Už není čas. Umíráme, skutečně umíráme

 


 

Oblíbenou představou je, že konec je neodvratný a Evropa vyklidí v historicky krátké době pozici ekonomicky nejvýkonnějšího a zároveň sociálně „spravedlivého“ kontinentu. Ponechme stranou polemiku, zda je větším tahounem světa Evropa nebo Spojené státy nebo Čína a asijské ekonomiky – spokojme se s tím, že Evropa dokázala do jisté míry sladit růst se značnou dávkou sociálního zajištění, v tomto směru je jistě první ve světovém měřítku.

Nemá příliš smyslu připomínat, k čemu to vedlo. Drastické zadlužení evropských zemí je neudržitelné, zároveň náš kontinent tíží vysoké sociální výdaje, extrémně drahé (a výkonné) zdravotnictví, jehož náklady velmi rychle rostou, neúměrné náklady práce a vysoké daně, což všechno snižuje konkurenční schopnost. A právě proto vidí mnozí situaci beznadějně. Jinými slovy říkají, že Evropané nejsou připraveni pochopit, že konec jejich způsobu života je za dveřmi a jediný způsob, jak si ho uchovat, je významnou část z něj obětovat.

Ve skutečnosti není potíž v tom, že by Evropané nebyli schopni pochopit realitu. V Evropě je ale pouze málo politiků, kteří jsou ochotni říkat lidem nepříjemné věci do očí a zároveň prosazovat skutečná řešení, skutečné reformy, skutečné změny.

Nedávno jsem zde napsal článek s titulkem Dlouhé strašení Řeckem končí Řeckem.  Zjednodušeně byl o tom, že česká vláda tvrdí, jak se vydala cestou směrem od dluhové krize, ale ve skutečnosti se stále a soustavně blížíme právě něčemu, co by mohlo připomínat dluhovou krizi. Několik čtenářů mi vyčetlo (alespoň tak bych to bral), že nenabízím východisko. Pokusím se o něj.

Jako příklad si vezmu vládní projekt úspory 12 miliard korun ve výdajích na fungování samotného státu – tedy nikoliv úspor v důchodech či v sociálním systému, ale 12 miliard uspořených na nákladech vlády a dalších institucí. Plán byl vyhlášen celkem dávno a týkalo se ho několik tiskových konferencí, kde byly dokonce jmenovány úřady, které je možné zrušit nebo transformovat.

REKLAMA

V poslední verzi příslušného materiálu se ale objevují úspory daleko menší – 7,7 miliardy korun a to z nemalé části jde o úspory pouze jednorázové. Přičemž mnoho z nich ani není snížením nákladů v pravém smyslu slova, ale převodem jedné činnosti z bodu A do jinak nazvané činnosti v bodě B, popřípadě prodejem státního majetku. Příjem z tohoto prodeje pak jednorázově sníží náklady státu na činnost jeho rozvětvených institucí. V dalších letech by se však náklady vrátily někam k původní výši a majetek by již nebyl.

Otázkou je, zda nám vládne byrokracie nebo vláda. Otázkou je, zda má vláda opravdu zájem směřovat k malému, levnému státu. My totiž platíme miliardy, a to nikoliv nějakých 12 miliard korun, ale spíše desítky miliard ročně za projekty a instituce, které nepotřebujeme. Především ale stát vykonává ohromnou sumu činností, které po něm nikdo nechce. A je slabý tam, kde má být silný.

Regulujeme mnoho oblastí lidské činnosti, mnoho oblastí podnikání. Pokud však někdo regulaci porušuje, nejsme schopni ho vypátrat a adekvátně potrestat. Máme obří aparát kontroly potravin a všeho okolo včetně stravy na dětských táborech. Když ale někdo málem umře po zkažených potravinách, náš represivní systém neumí adekvátně zasáhnout a odškodnění oběti z prostředků viníka je nejisté. Kdybychom měli přesně definovanou hmotnou a trestní odpovědnost v podobných případech, průběžné náklady na kontrolu by mohly být daleko nižší.

K čemu mi je, že kontroloři převažují maso a měří objem načepovaného piva? Pokud nejsem jako zákazník spokojený, mám jídlo nebo pivo vrátit, když mne někdo chce ošidit na účtu, je to přece můj problém, že se nechám.

REKLAMA

Z jiného soudku – v této zemi máme největší počet kilometrů kolejí a největší počet železničních přejezdů na tisíc obyvatel na světě. Udržování tratí, po kterých jezdí čtyři výletní vláčky za rok nebo na kterých je provoz zcela marginální, stojí stovky milionů, a pokud bychom s rušením v podstatě zbytečných tratí jenom trochu pohnuli, tak ušetříme rovnou několik miliard. A to ani nemluvím o slavném Vojenském vlečkovém úřadu. Nebo o Drážní inspekci.

Každá taková instituce si dokáže najít tisíc důvodů, proč musí existovat a proč je sto, pět set nebo tisíc milionů (alias miliardu) na její provoz bezpodmínečně potřeba udržet v rozpočtu. Jinak by se totiž zhroutil svět. Není to pravda, tedy je to lež.

Cesta Evropy z pasti ztráty konkurenční schopnosti začíná u přehodnocení role státu. Potřebujeme stát zmenšit, omezit jeho působnost. Tam, odkud odejde, musí vládnout zákon – lepší než tisíc kontrolorů je jasná legislativa, která za vážné pochybení ukládá adekvátně vážný hmotný trest a případně i trest omezení svobody. A potřebujeme silný stát tam, kde má prosadit vládu zákona. Tam musí být urputný a nesmlouvavý. Takový stát je pak levný a důvěryhodný.

Pokud se nedokážeme vrátit ke státu, který bude mít důvěru občanů, pak naše umírání opravdu skončí ekonomickou smrtí nikoliv za tisíc let, ale během historicky krátké doby. Jedním z hlavních problémů Evropy totiž je, že Evropané svým státům přestali věřit, přestali je mít rádi, přestali je mít v úctě – a začali na ně spoléhat. To je perverzní situace.

Loading

Vstoupit do diskuze 4 komentáře

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Komentář: Válka o prodlužování věku odchodu do důchodu

Prezident Pavel se rozhodl vstoupit jako moderátor do politického jednání mezi vládou a opozicí o jedné z nejdůležitějších reforem pro budoucnost České republiky. Toto vlídné gesto, aby bylo dosaženo konsenzu alespoň nad základními obrysy hned na začátku vyjednávání, mělo ale trvání jen pár hodin. Po potvrzeném zápisu […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

23. 04. 2024

Investiční horečka v prvním čtvrtletí roku

Uplynulý kvartál byl z pohledu světových burz skutečně výjimečný. Řada aktiv významně vzrostla na hodnotě a tato mohutná „rally“ často připomínala technologickou „dot-com bubble“ z konce minulého tisíciletí. Nezůstalo však pouze u technologických akcií, k výšinám se vydalo rovněž zlato nebo stříbro. O čem bylo minulé období na trzích a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

15. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Bedja

    21 ledna, 2013

    Krize neni a nebude. Je nám roku od roku stále lépe. Pokud nehledáme práci v Řecku ani Španělsku. Česká země si však zachová pověst země hloupých lidí, pokud bude zase zvolen prezident bolševík. Autor by se neměl snažit stát nový prorok krachu a krize, protože takových lidí je moc a ti maji tu krizi v Řecku, Španělsku a v USA na svědomí. Nebot strašení s krizí je objednáno od spekulantů na pokles akcií bank a tim ta krize bank Británie a USA vznikla. Nemohly si sehnat kapitál z burzy, protože jejich akcie klesly pod dolar a peníze jim musel půjčit stát.

    Odpovědět

  • vasek

    21 ledna, 2013

    Bože do koho si to dal duši?? Do barana

    Odpovědět

  • Stas

    21 ledna, 2013

    Autor ma pravdu v otázce role státu. Ale je to jen dilci cast zmeny ekonomiky. Ta nejdulezitejsi je, zmena cash flow z Ponziho schematu na narodohospodarskou!

    Odpovědět

  • Michal Rusek

    21 ledna, 2013

    V okamžiku, kdy pochopíme, že veškeré sociální výdaje jsou kolem 40 mld. ročně (nepočítáme-li důchody), a že korupce ubrala již v roce 1994 kolem 60 mld. a v současné době to je na 150–200 mld. z rozpočtu, ptám se, proč má být na vině sociální stát a „líná Evropa“? Proč se nemluví více o korupci a o reálných možnotech – za pomoci Internetu – jak korupci omezit? Více viz graf zde: http://www.evropsky-rozhled.eu/proc-jit-k-volbam-a-nezvolit-karla-ani-milose/

    Odpovědět