CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Jiří Tyleček

25. 11. 2009

6 komentářů

Uvažujete o investování do komodit? Začněte s obilovinami

 


 

První obchodovaný kontrakt byl na chicagské komoditní burze roku 1851 na kukuřici. Počtem otevřených futures kontraktů patří ke špičce, přičemž nejobchodovanější zůstává již dlouhou dobu kukuřice s jedním milionem otevřených kontraktů na chicagské komoditní burze. Nenechme se ale mýlit, obiloviny se pomocí forwardů (typ mimoburzovního terminovaného obchodu) obchodují již několik tisíc let.

Současný vývoj

V letošním roce stály obiloviny dlouho na pokraji zájmu, jejich cena stagnovala a v průběhu léta dokonce klesala. Na rozdíl od energií, průmyslových a drahých kovů dlouho nezareagovaly na hospodářské oživení a na svá roční minima si sáhly až na přelomu září a října.

V době, kdy některé kovy zaznamenávaly stoprocentní zisky, hlavní zástupci obilovin kukuřice a pšenice ztráceny meziročně desítky procent. Od začátku října se však souhrou několika negativních faktorů zvedly ceny na světových burzách o 20 % a dále mají tendenci pozvolně růst.

Proč obiloviny?

Mezi hlavní výhody obilovin patří nižší volatilita ve srovnání s ostatními komoditami. Poptávka u agrárních produktů je stabilnější, než v případě ropy či mědi, protože není tak ovlivněna hospodářským cyklem. V době expanze trhů od nich nemůžeme očekávat rekordní zisky, na druhou stranu ani oslabení není tak prudké jako v případě většiny ostatních komodit. Tato vlastnost má reálný dopad na velikost marginu (záloha v případě obchodování futures kontraktů), který je nižší a v případě minikontraktů může dosahovat pouze několik set dolarů. Likvidita u minikontraktů pokulhává za klasickými kontrakty, ale v případě obchodování nejbližšího kontraktního měsíce se není třeba obávat horšího plnění obchodního příkazu.

Graf: Srovnání vývoje cen kukuřice (červené) s komoditním indexem Reuters/Jefferies dvaceti komodit (modré) od března 2007

REKLAMA

Co ovlivňuje cenu obilovin?

Kromě obecných vlivů, jako je hospodářský vývoj, inflace nebo síla měny, ovlivňuje cenu obilovin především počasí. To rozhoduje o výnosech, kvalitě zrna, termínu a náročnosti sklizně. Počasí hraje jednu z hlavních rolí, a to nejen u obilovin, ale také u dalších plodin. Proto je pro investora velmi důležité sledovat vývoj teplot, srážek a stav sklizně v hlavních pěstitelských oblastech po celém světě.

Investoři také sledují průběžné odhady výnosu sklizně a procento sklizené úrody k určitému datu ve srovnání s minulostí. Zralé zrno je velmi náchylné k nemocem a v případě špatného počasí je zkáza rychlá. Dalším indikátorem budoucího cenového vývoje jsou exportní ceny a stavy zásob, které jsou počítány a zveřejňovány na týdenní bázi. Tyto indikátory mají poměrně vysokou vypovídací hodnotu a profesionálové se bez nich při dělání investičních rozhodnutí neobejdou.

V dlouhodobém horizontu bude záležet na rozvoji alternativních paliv, vývoji světové populace a pokroky v genovém inženýrství, jakým způsobem se bude cena obilovin vyvíjet. Výroba biopaliv má rostoucí tendenci a plochy vhodné k osetí jsou omezené. Přestože v současnosti jsou obavy ohledně nedostatku obilovin z důvodu výroby biopaliv liché, v budoucnu se tyto dva světy budou čím dál tím více střetávat.

REKLAMA

Obiloviny také patří mezi nejčastěji geneticky upravované komodity na světě. Tyto úpravy zvyšují výnosy a kvalitu a mohou tak tlačit ceny obilovin směrem dolů. Pokud se v budoucnu naopak prokáže jakákoliv zdravotní závadnost geneticky modifikovaných plodin, výsledek bude přesně opačný.

Demografie je další z faktorů, které dlouhodobě tlačí obilovin nahoru. Vzrůstající počet obyvatel světa klade čím dál vyšší nároky na farmáře zvyšovat výnosy a rozšiřovat pěstitelské plochy. Zdroje a možnosti jsou ovšem omezené a názory na produkční možnosti naší planety se liší.

Investiční nástroje

Do komodit se dá investovat pomocí tří investičních nástrojů – futures  kontraktů, CFD a ETF fondů. Profesionálové s dostatečným kapitálem obchodují převážně pomocí futures na burze, ale pro začátečníky může být problém kupovat celé kontrakty kvůli nedostatečnému kapitálu a pravidlům money managementu.

Začátečníci proto využívají nabídky derivátových produktů CFD nebo ETF fondů obchodovaných na mimoburzovních trzích, které jsou na podkladové aktivum (futures kontrakt) navázány. S těmito produkty lze obchodovat od jedné setiny objemu kontraktu a to dává začátečníkovi možnosti, jak se naučit obchodovat na komoditních trzích s nižším rizikem ztráty.

Není už na investici pozdě?

V horizontu několika měsíců se bouřlivý vývoj na trhu s obilovinami nedá očekávat. Sklizeň v USA dopadla velmi dobře a ani u substitutů nevypadá situace dramaticky. Vývoj cen obilovin v uplynulých několika letech dokládá, že se nepodílejí na extrémních růstech ani poklesech komoditních trhů a patří proto mezi nejbezpečnější komodity.

Obiloviny tedy nejsou pro agresivní spekulanty, ale spíše pro obchodníky s vyšší averzí k riziku, kteří již mají předchozí znalosti a zkušenosti z finančních trhů (akcie, podílové fondy). Ať už jste ohledně budoucího vývoje optimisté či pesimisté, spekulovat se dá na růst i pokles, a proto není nikdy pozdě začít obchodovat.

Autor je analytik X-Trade Brokers.

Loading

Vstoupit do diskuze 6 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Anonym

    26 listopadu, 2009

    Male doplneni:
    „na svá roční minima si sáhly až na přelomu září a října“… to se tyka psenice, kukurice byla na minimu uz na prelomu srpna a zari.
    „Do komodit se dá investovat pomocí tří investičních nástrojů – futures kontraktů, CFD a ETF fondů.“… a nebo jeste pomoci certifikatu a komoditnich fondu.
    „spekulovat se dá na růst i pokles, a proto není nikdy pozdě začít obchodovat“… jeste chybi dodat a – a delat co nejvic obchodu, at z toho mate vic na poplatcich ;-)))
    Ale jinak nebyt to PR clanek, tak proti nemu nic nemam. Obiloviny povazuji za jedny z mala investic, ktere jsou dnes atraktivne oceneny. S nekterymi klienty jsme prave do psenice a kukurice koncem zari zainvestovali.
    Jeste jeden maly tip. Pro dlouhodobe drzeni jsou zajimave indexy RICI Enhanced. Ty jsou kalkulovany z kontraktu s ruznou splatnosti, tzn. kratkodobe extremni vykyvy dane treba pocasim na ne maji trochu mensi dopad. Jejich vyvoj vice odrazi dlouhodoby trend.
    Jan Traxler
    FINEZ Investment Management

    Odpovědět

  • Karel

    26 listopadu, 2009

    „Do komodit se dá investovat pomocí tří investičních nástrojů – futures kontraktů, CFD a ETF fondů.“
    Tak si myslim, ze snad byly spleteny ETF a ETC.
    Na komodity máme „exchange traded commodities“ ETC, to je jisté a o tom se zde nemluví. Ale ETF bývá vetsinou na burze prodáváný fond, závislý vetsinou na akciovém indexu a ne na komoditách.

    Odpovědět

  • Robert

    27 listopadu, 2009

    http://www.investicniweb.cz/trhy/kafe-s-iw/2009/11/27/clanky/jean-philippe-olivier-zemedelske-komodity-ceka-silny-rust/?strana=3

    Odpovědět

  • MM

    27 listopadu, 2009

    Jen mi chybí informace, jaké jsou např. roční procentní náklady na držení obilovin. V případě rolování kontraktů totiž můžete prodělat i pokud jde cena komodity nahoru.Kazda sranda neco stoji a nikdo vam v USA strazit spizirnu zdarma nebude:))

    Odpovědět

  • andrea

    10 prosince, 2009

    je-li investor je ve svém oboru profesionál, umí vaše prostředky zhodnotit. My umíme nemovitoti. V současné době je více, nez 1.800 nemovitostí v USA vhodných k investici , domy v USA
    ve statech TN,IN,PE,CA od 35.000 USD nakoupene pro nase klienty v dražbě v hodnote 40-60% soucasne trzni ceny , obsazene najemniky, navratnost teto investice je mezi 2 az 3 lety,
    zhodnoceni 100%, pravidelne mesicni cash flow do ceske republiky z najemneho mezi 500-900 USD mesicne. Domy jsou v USA na katastralnich uradech prevadeny ihned, investori dale disponuji napriklad porovnanim cen srovnatelnych nemovitosti v dane lokalite a pod.info@nemovitostivusa.cz

    Odpovědět

  • rawuakd

    27 června, 2010

    oWmFuC rufaxcycvxoe, [url=http://daufhiszrxuv.com/]daufhiszrxuv[/url], [link=http://lwuvgwtkoxtj.com/]lwuvgwtkoxtj[/link], http://fhcztswvrbhz.com/

    Odpovědět