CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Tomáš Prouza: Odchod Fincentra pomohl odblokovat komunikaci

 


 

Byl jsi zvolen předsedou představenstva AFIZu. Co je tvou hlavní prioritou v rámci vedení asociace?

AFIZ není o jednom člověku, je to o týmu v představenstvu i o funkčním sekretariátu asociace. A vzhledem k tomu, jak velká témata nás čekají – ať už jde o důchodovou či zdravotní reformu nebo reformu systému distribuce – je dobře, že tým AFIZu funguje velmi účinně. Část energie bohužel musíme věnovat napravování škod po bývalém předsedovi, který nedotáhl věci, které měl, a na některé své sliby zřejmě v návalu jiné práce zapomněl.

V loňském roce z AFIZu vystoupila společnost Fincentrum. Jak vnímáš vystoupení jedné z velkých finančně poradenských společností z asociace?

Každý má právo vybrat si, jestli se chce podílet na kultivaci trhu a investovat do toho, jak se trh vyvíjí, nebo ne. O tomto zvláštním kroku Fincentra se již napsalo hodně a nevidím důvod se k tomu vracet. Jen je mi líto, že poradenský trh (nebo jeden z jeho hráčů) působí tak nedospěle. Neumím si totiž představit, že by jakákoliv významnější banka vystoupila z ČBA nebo jakákoliv významnější pojišťovna z ČAP. A to ani v situaci, kdy by musela řešit problémy se svým cash flow.

Vystoupení Fincentra z AFIZu znamená též výpadek příjmů v podobě členských příspěvků. Jakým způsobem se asociace s výpadkem vypořádala?

REKLAMA

Členové AFIZ (ostatně stejně jako členové USF) cítí odpovědnost za rozvoj trhu jako celku a vytváření správného prostředí pro naše podnikání. Dělá to tak každá slušná velká firma v každém oboru, protože dospělé firmy už dávno pochopily, že sobectví a snaha vézt se zadarmo jí možná pomůže vyřešit krátkodobý výpadek ve financích, ale dlouhodobě se jí nevyplatí. 

Po vystoupení Fincentra z AFIZu se AFIZ ve společné zprávě s USF ČR vyjádřil, že se otevřela cesta ke sloučení asociací. Jak aktuálně probíhá spolupráce mezi asociacemi?

Odchod Fincentra pomohl odblokovat komunikaci, protože členy obou asociací pojí zájem působit na kultivovaném trhu, kdy se firmy nenapadají a neútočí na sebe. Ještě nikdy neprobíhala spolupráce mezi AFIZ a USF tak dobře jako nyní. 

Probíhají přípravy na spojení finančně poradenských asociací? Pokud ano, v jaké jsou fázi? Případně kdy by mohlo ke sloučení dojít?

REKLAMA

V tuto chvíli považuji za důležité, že u jednoho stolu sedí všechny významné firmy, které se chtějí chovat poctivě a které mají společné zájmy. Myslím, že všichni myslí hlubší spolupráci vážně a mám z dosavadních jednání dobrý pocit. Organizační otázky v tuto chvíli nepovažuji za důležité.

V čem vidíš hlavní rozdíly a možné rozpory mezi oběma asociacemi? 

Hledání rozdílů a rozporů s odchodem Fincentra skončilo.

Jak vnímáš roli asociace z pohledu jejího předsedy představenstva?

REKLAMA

Asociace by měla nastavovat pravidla hry nad rámec minimálních zákonných standardů a zároveň by měla své členy reprezentovat při tvorbě legislativy a při komunikaci s dozorovými orgány. Zároveň by měla být asociace místem, kde se budou definovat standardy vzdělávání a znalostí finančních poradců tak, abychom mohli veřejnosti garantovat kvalitu a znalosti těch, kteří si říkají finanční poradci.

Co přináší asociace pro řadového finančního poradce? Jinými slovy: Proč by měl mít finanční poradce zájem, aby jeho finančně poradenská společnost, případně on sám v podobě individuálního členství, byla členem AFIZu?

Asociace především pomáhá definovat pravidla a díky asociaci máme větší vliv na přípravu i fungování regulace. Pokud tedy chce finanční poradce v oboru působit dlouhodobě, má jistě zájem na tom, aby pravidla hry byla nastavena rozumně a tak, aby podporovala ty slušné a trestala ty, kteří porušují pravidla. Do budoucna by profesní asociace mohla hrát i důraznější roli v prosazování etického chování, ostatně Etický výbor AFIZ je již dnes nejaktivnějším podobným orgánem všech profesních finančních asociací v České republice.

Jak vnímáš roli nadnárodní asociace finančních poradců – FECIF?

FECIF je dobrým zdrojem informací o aktivitách a chystané regulaci na evropské úrovni, a to především díky tomu, že v čele FECIF stojí Marta Gellová. Mimochodem, nevím o nikom jiném z finanční sféry, komu by se dostalo takové významné ocenění na evropské úrovni.

Díky za rozhovor.

Loading

Vstoupit do diskuze 14 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Vlaďka Cisarzová - genreální ředitelka Sirius Finance

Vlaďka Cisarzová: Hlavním lákadlem pro poradce je akciový program

Finančně poradenská společnost Sirius Finance chce do konce příštího roku mít 400 poradců. „Na trhu není firma, která by měla v rámci akciového programu připravené, že až 65 % firmy budou vlastnit lidi, kteří ji tvoří,“ říká k akciovému programu Vlaďka Cisarzová, generální ředitelka Sirius Finance.

Text: Petr Zámečník

21. 11. 2018


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Petr Stuchlík, Fincentrum

    8 dubna, 2011

    Tomáši,
    děkuji za rozhovor, jehož první polovinu jsi věnoval mě.
    Server Investujeme.cz (a další ze skupiny Fincentrum Media), který s Martinem Nejedlým od roku 2006 vlastníme, dává svobodný a necenzurovaný prostor k vyjádření komukoliv. Tobě, Petrovi Hrubému, Jirkovi Klabanovi, dokonce i nejvlivnějším lidem z branže: promlouvali zde Vincent Derruder, Radim Lukeš, Vlado Poliak, Brko nebo Michal Pyšík. Prostor měla a má i Marta Gellová, kdykoliv bude chtít.
    Od vzniku investujeme.cz – tedy již 5 let – žádné z oborových médií nenašlo odvahu být podobně otevřené.
    Věřím, že otevřená a necenzurovaná výměna názorů prospívá českému finančně-poradenskému trhu mnohem více než zákulisní intriky.
    Každý poradce si může položit otázku, zda je mu členství v AFIZ reálně k něčemu. Já jsem po roce předsednictví s důkladnou znalostí AFIZ a jeho členů (ZFP, Kapitol a Partners) dospěl k názoru, že AFIZ v současném složení a způsobu fungování je reálně k ničemu. Ty si myslíš něco jiného, na to máš právo.
    Nechme na čtenářích, ať si udělají názor sami.
    Jsem hrdý, že provozujeme nezávislé médium, které dává prostor i názorům zdánlivě namířeným „proti“ Fincentru. To nás v konečném důsledku posiluje.
    Dobrou noc, hezký pátek a pozdravuj Janu,
    Petr Stuchlík
    Fincentrum

    Odpovědět

  • Vorst

    8 dubna, 2011

    Pane Stuchlik bravo, drzim vam palce.Pan Prouza politikari, je to stejna banda jako pan Barta.Prectete si DNES, vsechno to jsou politici krivaci, pan Prouza byl dlouho namestek u Paroubka, nenechtejte se otravit.

    Odpovědět

  • Mirek Mucha

    8 dubna, 2011

    Pane Prouzo, jaká pravidla, jež pomáhá asociace nastavit, máte na mysli? Co se týče trestání neslušných poradců, zatím jsem se s ničím takovým nesetkal a že neslušných poradců je jako máku a zpravidla jsou spolupracovníky velkých firem působících v asociaci (AFIZ i USF). Pravidla, na základě kterých by finanční poradenství všeobecně fungovalo, v podstatě neexistují, vždy je to jen na osobním přístupu toho kterého poradce.
    Finanční poradenství jako profesní oblast je veřejností vnímáná velmi negativně, zkusili jste si v AFIZU položit otázku, proč tomu tak je?
    Já osobně vůbec nemám potřebu být členem jakékoliv bezzubé asociace.

    Odpovědět

  • Podvedená klientka AWD

    10 dubna, 2011

    Také by mě zajímalo, o jakých pravidlech ten pán hovoří. Nemohu posoudit, jaký význam mají tyto profesní asociace pro poradce, ale pro klientelu jsou dle mého názoru k ničemu. Sama jsem se zúčastnila mediačního jednání na USF, které se týkalo mé stížnosti na podvodné poradenství AWD, a byla to jen ztráta času, nic víc. Ti arogantní gauneři z AWD mi nezodpověděli ani jedinou otázku a navíc jednání zneužili k tomu, aby celou kauzu zbytečně protahovali. Na stránkách USF lze najít krásné články o etice finančního poradenství a jak by se správný poradce měl chovat. Ale pokud se chová přesně opačně, USF neudělá absolutně nic. S AFIZ osobní zkušenost nemám, ale vzhledem k tomu, že se chystá sblížit a popř. sjednotit s USF (jak se píše v článku), nedělám si v tomto směru žádné iluze.

    Odpovědět

  • [Autor příspěvku zneužil cizí jméno]

    10 dubna, 2011

    AFIZ nic vic nedokaze, muzete se spolehnout. Slouzi jen firmam ktere ovladaji pani Gelovou, generalni predsedkyni AFIZU. Kdyz na ni mel vliv pan Stuchlik z Fincentra vyloucili OVB. Ted pani Gelova nema pana Stuchlika rada tak zase chce OVB zpatky a pomaha ji v Tomas Prouza. To je nejhorsi podvodnik! Zbavili se ho v Partners For Life Plannung, tak ted dela karieru v AFIZ.

    Odpovědět

  • Petr

    19 dubna, 2011

    Mohu se zeptat, kde se objevila informace, že Partners se zbavili Tomáše Prouzi? Díky za odpověď.

    Odpovědět

  • Kochleární implantát

    20 dubna, 2011

    na internetu

    Odpovědět

  • Petr

    26 dubna, 2011

    A konkrétně? Docela by mě to zajímalo, ale nemám rád, pokud jsou to takové ty řeči, co někdo jen tak říká v internetové diskusi a nejsou pravdivé. Prosím ideálně o odkaz.

    Odpovědět

  • Martin Nejedlý, Fincentrum

    10 dubna, 2011

    Tome, blahopřeji k vystoupení skutečně paroubkovského stylu. Je vidět, že ti politika, její prostředí a manýry opravdu chybí. Ještě jsi mohl napsat, že se Fincentrum prodává; že odchází třetina sítě; že AFIZ opravdu dosáhl legislativního průlomu ve prospěch poradců; že AFIZ přestává nafukovat rozpočet a začíná se chovat ekonomicky a dělat co má; že Partners nedělají investička; že jste se zbavili všech 2O-tiletých dětí, abyste vyspěli; že Kapitol a ZFP jsou vynikající poradenské firmy, které mají zájem na kultivaci trhu a že jsi čestný muž z pravdomluvné společnosti.

    Odpovědět

  • Anonym

    14 dubna, 2011

    Pane Nejedlý,zameťte si před vlastním prahem 🙂 Viz třeba RŘ Pavel Vaníček a jeho investička za 2500,- Kč měsíčně bez pojistné ochrany podepsané hned, bez analýzy…..

    Odpovědět

  • Mjednotka

    14 dubna, 2011

    Vlado, do techto veci uplne nevidis, radeji pracuj a neres veci ktere davaji i kolegove u nas.

    Odpovědět

  • emjednotka na hov*o

    23 dubna, 2011

    a to jako toleruješ? tak si sbal a běž to tolerovat k FC nebo OVB!

    Odpovědět

  • Tomáš

    12 dubna, 2011

    Ahoj, jsem slizký, již tři roky lžu v Partners. Tomáš

    Odpovědět

  • smazat

    23 dubna, 2011

    admin je na dovolené?

    Odpovědět