CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.663 -0,22%

CZK/£ 29.501 -0,13%

CZK/CHF 26.030 +0,03%

Text: Petr Gola

29. 02. 2012

20 komentářů

Státní penze budou muset klesnout

 


 

Na konci roku 2011 bylo v Česku dle zprávy ČSSZ:

  • Celkem 2 873 004 důchodců pobírající starobní, invalidní a pozůstalostní důchod, což je o téměř 200 tisíc více než před 5 lety. Počet pracujících připadajících na jednoho penzistu tak poklesl za pět let z 1,81 na 1,75.
  • Počet starobních penzistů za 5 let dokonce stoupl téměř o 350 tisíc. Z 1 995 350 na 2 340 147. Počet pracujících připadajících na jednoho starobního penzistu tak poklesl za pět let z 2,43 na 2,15. Počet starobních penzistů se zvýšil více než všech důchodců. Důvodem je především zpřísnění podmínek pro výplatu invalidních důchodů v posledních letech.

Statistika nevypadá rozhodně příznivě. A výhled do příštích let není vzhledem k demografické křivce rozhodně optimistický.

Jak zmírnit schodek?

Možnosti, jak snížit schodek na důchodovém pojištění, je několik. Buď povedou kroky ke zvýšení pojistného či daní, nebo ke snížení důchodů. Nebo obojí.

  • Zvýšení sociálního pojištění

V Česku je však již nyní sociální pojištění jedno z nejvyšších v Evropě. Další zvýšení sociálního pojištění placeného zaměstnancem nebo OSVČ by mělo negativní dopad na čistý příjem domácností. Při stejném příjmu by si domácnosti reálně pohoršily. V případě zvýšení sociálního pojištění placeného zaměstnavatelem by se zvýšily mzdové náklady zaměstnavatelů, což by mělo negativní dopad na nezaměstnanost.

Prostor pro zvyšování sociálního pojištění v Česku tedy není. V příštích letech se však může opět zvýšit strop pro platbu důchodového pojištění. Pro letošní rok se totiž výrazně snížil. V roce 2011 byl 1 781 280 Kč, pro rok 2012 již činí strop 1 206 576 Kč.

REKLAMA

  • Zvýšení DPH

Schodek v důchodovém systému lze „zalepit“ opětovným zvýšením DPH. „Zájemců“ po výnos z vyšší DPH by však bylo více. Navíc zvýšení DPH nemusí rozhodně přinést tolik očekávaný daňový výnos. Realita by mohla být nižší. Klesne totiž spotřeba. Mimo DPH lze zvýšit např. výnos z daně z příjmů fyzických osob zavedením progresivního zdanění.

  • Snížení důchodů

Výdaje na důchody budou chtě nechtě muset klesat. Nejrychleji lze provést změny ve valorizaci důchodů. Každoroční zvyšování důchodů bude pravděpodobně nižší než pro rok 2012, kdy se základní výměra důchodu zvýšila o 40 Kč a procentní výměra o 1,6 % (původně se v srpnu 2011 dokonce uvažovalo o 2,5% zvýšení).

Dále bude pokračovat trend, kdy mnoho invalidních důchodců dosáhne na nižší invalidní důchod než v minulosti. V současné době se totiž mnohem více přiznáví invalidita prvního nebo druhého stupně než třetího stupně. Invalidní důchodci musí chodit na pravidelné kontroly. Přeřazení z invalidního důchodu II. stupně do invalidního důchodu I. stupně není ničím výjimečným. Legislativní podmínky pro přiznání invalidního důchodu se zpřísňují, zejména tedy při posuzování stupně invalidity. Čím nižší stupeň invalidity, tím nižší důchod. U invalidních důchodů se i zpřísnil výpočet dopočtené doby. Toto opatření zjednodušeně znamená, že většině invalidních důchodců se započte nižší doba pojištění při výpočtu důchodu. Výsledkem je opět nižší invalidní důchod.

Ještě více se bude šetřit na výpočtu u budoucích důchodů. Většina nových penzistů tak bude mít horší výpočet důchodu než v minulosti. Dlouho však na sebe nemusí čekat další změny jako je snížení procentní výměry za každý získaný rok pojištění (např. ze 1,5 % na 1,4 %). Možností je pochopitelně více.

Spoléhejme se na sebe a buďme vůči rodině zodpovědní

  • Starobní důchod bude klesat. Navíc mnoho občanů bude odcházet do předčasného důchodu. Proto je potřeba přizpůsobit tomutu trendu vlastní investice a spoření. Čím menší úlohu v našem finančním zabezpečení bude hrát státní penze, tím lépe.  Investice do rodiny jsou i z hlediska penzijního zabezpečení správnou investicí.
  • V příštích letech bude tedy náročnější splnit podmínky pro přiznání invalidního důchodu. Bude přitom velký rozdíl, jakého stupně. Průměrný invalidní důchod III. stupně činil v polovině loňského roku 10 527 Kč, invalidní důchod II. stupně potom 6 860 Kč a invalidní důchod prvního stupně 6 237 Kč. Přiznání invalidního důchodu však není automatické. Proto je dobré mít vlastní odpovídající pojištění.
  • Podmínky pro pozůstalostí důchody se zpřísňují. Obnova vdovských důchodu je od letošního roku možná pouze do 2 let, místo do 5 let jako v minulosti. Vůči naší rodině je zodpovědné mít vlastní pojištění pro případ invalidity i úmrtí, abychom rodinu zajistili. Hlavní odpovědnost leží totiž na nás.

Loading

Vstoupit do diskuze 20 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

průměrný důchod v roce 2024

Jaký je průměrný důchod v roce 2024

Valorizace důchodů byla v posledních letech docela výrazným tématem. Inflace totiž zvyšovala důchody díky mimořádné valorizaci nevídaným tempem. A to i přes omezení valorizace. Během poslední dekády tak průměrný důchod téměř zdvojnásobil.

Text: Hana Bartušková

Foto: Pixabay

09. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • jsk

    1 března, 2012

    při extréměn nízkých mzdových nákladech ochotny přispět na důchodce, tak neumí podnikat a bude je třeba znárodnit-co s lemply a zloději?

    Odpovědět

  • Ján Filo

    12 června, 2012

    Současný REŽIM obírající cca 95% obyvatel zastírá skutečnou podstatu okrádání především DŮCHODCŮ.
    Lež spočívá v tom, ŽE DŮCHODCI JSOU ODKÁZÁNI POUZE NA TO, ŽÍT „Z MILODARŮ“, KTERÉ JIM („převážně …“ mladá, nadprůměrně inteligentní … atd.) MLADÁ GENERACE, UTRHUJE SI OD HUBY, VĚNUJE.
    Cíl je rozbít (divide et impera) mezigenerační vazby.
    Avšak – PODOBNĚ, JAKO EXISTUJÍ AUTORSKÁ PRÁVA, I PŘEDCHOZÍ GENERACE VYTVOŘILY SPOUSTU HODNOT, KTERÉ PŘEŠLY DO „VLASTNICTVÍ“ NÁSLEDUJÍCÍCH GENERACÍ A SPOLEČNOST BUĎ VYUŽÍVÁ JEJICH UŽITNOU HODNOTU, NEBO JE PŘÍMO KOMERČNĚ VYUŽÍVÁ (POKUD JE POLISTOPADOVÝ REŽIM NEZAŠANTROČIL).
    NAPŘÍKLAD: ENERGETIKA, VODNÍ HOSPODÁŘSTVÍ, BYTY („krrrálikárrrny“, ve kterých doposud bydlí a ještě dlouho bude bydlet 1/3 obyvatel …).
    Cena bytu vzrostla cca seddmi – desetinásobně, cena nájemného – 20 až 40 násobně. …..
    Co se děje se zisky z těchto hodnot?
    Odvody JE STÁTEM STANOVENÁ ČÁSTKA, A POKUD JEJ NEVEDOU HOVADA, ZAJISTÍ SI STÁT TAKOVÝ PŘÍJEM, ABY SPLNIL DLUH VŮČI „VYSLOUŽILÉ“ GENERACI …
    TO CO SE DĚJ, OHLEDNĚ CELKOVÉHO SNIŽOVÁNÍ PENZÍ, JE JENOM ČÁST ZHOVADILOSTI, KTERÉ SE SOUČASNÝ REŽIM DOPOUŠTÍ NA ŽENÁCH V PŘEDPENZIJNÍM VĚKU – NEÚMĚRNÝM PRODLUŽOVÁNÍM DOBY JEJICH ODCHODU DO PENZE A SNIŽOVÁNÍM PENZÍ „STŘEDNÍHO ROZSAHU“ VE PROSPĚCH „VYSOKOPŘÍJMOVÝCH“.
    TO NENÍ OCENĚNÍ ZÁSLUH, TO JE HNUS !!!!!!!!!!!!!­!!!!!!!!!!!!!!
    ZA TO MŮŽE HAVEL, KLAUS, KNÍŽE, KALOUSEK … a spol. ODBORY A CÍRKVE BUĎ SPÍ NEBO SE PODÍLÍ NA „TRHÁNÍ KOŘISTI“ …
    Jsou nezaměstnaní —- NENÍ PRÁCE?
    TO JE BLBOST, PRÁCE JE HABADĚJ, JENOM PENÍZE JSOU V …evropě ….. PROSTŘEDNICTVÍM ROZKRADENÝCH FIREM V SOUKROMÝCH RUKOU, KTEŘÍ S NIMI SKUTEČNĚ DOBŘE HOSPODAŘÍ.
    JENOM NE V PROSPĚCH TĚCH, KTEŘÍ HODNOTY VYTVOŘILI A VYTVÁŘEJÍ……..

    A proto je třeba OPAKOVAT (opakování = matka moudrosti):
    Pravicový vólič je:

    1. VELMI BOHATÝ nebo bezskrupulózní
    2. 1. hloupý 2. naivní či dezorientovaný.

    Odpovědět

  • alf

    27 června, 2012

    Ján Filo, stupidní demagogie je Vám vlastní, odkoukaná z Rudého práva. Proto je třeba opakovat, že pravicový volič je zodpovědný, na rozdíl od rozežraných, líných levicových vyžírků, kteří jsou hlavně odpovědní za současný stav hospodářství, které zadlužovali v době prosperity. Vypůjčené peníze rozfrcali na „dary“ pitomečkům a zajistili si tak voliče. Naštěstí jim to bylo platné jak žížale trenýrky. Levice nikdy nebyla schopná vytvářet hodnoty, jen o tom žvanit a zmršit na co sáhnou.

    Odpovědět

  • Ján Filo

    12 června, 2012

    pardón, opravuji:
    A proto je třeba OPAKOVAT
    (opakování = matka moudrosti):
    Pravicový volič je:
    A)VELMI BOHATÝ nebo bezskrupulózní
    B) 1. hloupý 2. naivní či dezorientovaný.

    Odpovědět

  • alf

    27 června, 2012

    Pravicový volič je zodpovědný na rozdíl od rozežraných levičáků.

    Odpovědět

  • xyz

    7 srpna, 2012

    alf,ani nevíš,že jsi vygumovaný blbeček ?

    Odpovědět

  • Původní kolemjdoucí

    12 června, 2012

    Logicky je tedy levicový volič 1. chudý 2. realista a dobře informovaný. Pak mi nejde do hlavy, když je informovaný realista, tak proč není už dávno bohatý.

    Odpovědět

  • Mirek

    4 července, 2012

    tady je potřeba vybrat ty nakradené miliardy, které mají kalouskouvé, Grosové, řebíčkové, nečasové a jim podobní mega zloději na kontech v zahraničí a peněz bude najednou habaděj…gauneři..

    Odpovědět

  • Pilíř

    18 července, 2012

    tehdy ministr financí ve vládě Topolánka, prohlásil: Krize není jen pociťujeme její příznaky. A „půjčil“ si ze sociálních fodů tehdejší přebytek. To mne vedlo k zrušení penzijního pojištění a nákupu slitků investičního zlata. Tehdy koupil 50g slitek za 27 tisíc/kus. Nyní bych to prodal za 54 tis./1 kus. Spořte, plaťte důchodové pojištění a vyšší daně tak dlouho, až se odrazíte ode dna. Hýčkejte si Kalouska. Šťastnou plavbu, pravičáci i levičáci!

    Odpovědět

  • stas

    7 srpna, 2012

    50 gr ted vykoupi za 47600 Kč “ Takze si ziskal cca 7ˇ% p.a. z investice, to neni spatne, ale jsou lepsi

    Odpovědět

  • Hanka

    21 července, 2012

    Prostituce pod ochranou každé vlády, Lidovec Kalousek je chrání jak malé sviňky !!! Rovněž nezdanil hazard !!
    Mavíc vláda změkčila normu pitné vody.
    Změkčila vyhláškou horko v provozech !!!
    A za Zemanovy vlády prodala státní zdravotní dozor v řetězcích.To, že jsou přelepeny data spotřeby , chybí data na potr. data výroby, žádná deratizace, Drobil nám na Liberecku umístil i několik hliníkáren, hned vedle základních škol.

    Odpovědět

  • Kristina

    21 července, 2012

    U nas na Liberecku nejsou peníze na nic, ale 400 milionů je na další zábavnž park, hned vedle Babylonu !! Na megalomanské projekty, které jsou na nicse peníze najdou !!! Chybí peníze na infrastrukturu, na silnice, např. na opravu zastávek, Magistrát na ukor nejchudších zvyšuje cenu potravín, pohonných hnot a lužeb !!! Je fakt, že pasáci nic platit nemusí, pane kalousku.

    Odpovědět

  • Původní kolemjdoucí

    21 července, 2012

    Magistrát?

    Odpovědět

  • deriva@volny.cz

    22 července, 2012

    Peníze scházejí, musí se šetřit, ale je
    neomluvitelné, že vláda „neporozuměla“ rozhodnutí soudu o úpravě platů pouze
    soudců.Těm zločincům je úplně jedno, co na to lid!

    Odpovědět

  • Randolph

    29 července, 2012

    Snižování už tak nízkých důchodu je nap-
    rosto skandální.Já poradím vládě jak na-
    výšit státní finance.Uzákoňte prokázání
    získaného majetku nad 20 mil.korun u ka-
    ždého občana.Proč se toho vláda bojí?

    Odpovědět

  • Věra

    7 srpna, 2012

    Vláda by se měla zamyslet nad tím,jak zaměstnat nezaměstnané a měla by víc vybráno na daních a ještě by nemusela vyplácet nezaměst.dávky­.Nemusela by zvyšovat pojistné pracujícím,ti platí stejně hodně a nemusela by snižovat důchody,Všichni by byli spokojeni.Proč se vlýda tak málo stará,aby byla práce pro lidi a umožňovala to a ne házele klacky pod nohy firmám?

    Odpovědět

  • Původní kolemjdoucí

    7 srpna, 2012

    protože je to pohodlnější

    Odpovědět

  • Jan Novák

    10 srpna, 2012

    Tento článek je lež. Na důchody se vybírá ještě i v současné době víc, než se vyplácí.

    Odpovědět

  • Původní kolemjdoucí

    10 srpna, 2012

    Tuto informaci jste získal prosím z jakého zdroje?

    Odpovědět

  • Honza

    21 srpna, 2012

    Třeba proto, že není povahou všehoschopný grázl.

    Odpovědět