CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.707 +0,19%

CZK/£ 29.516 +0,05%

CZK/CHF 26.084 +0,21%

Specialisté na investice: Konzervativní investor v pasti

 


 

O aktuálních tématech diskutovali Jan Maňák z BNP Paribas Fortis, Martin Pavlík a Tomáš Vejrych z Conseq Funds investiční společnosti, Lukáš Kovanda ze společnosti Cyrrus, hlavní analytik společnosti Fincentrum Josef Rajdl, Ĺudovít Javorský z Franklin Templeton Investments, Patrik Hudec a Martin Pšaidl z Generali Investments, Petr Šimčák a Roman Dvořák z Pioneer Investments či spoluzakladatel fondu Quant Aleš Michl.

Kam s konzervativními penězi?

V rámci panelové diskuze řešili odborníci například otázku konzervativních investic. Dospěli k závěru, že možnosti investic do konzervativních nástrojů jsou velmi omezené. Konzervativní investor tak v současných podmínkách zažívá krušné časy, protože téměř neexistuje konzervativní investice, která by zaručovala výnos.

Obchodní ředitel společnosti Generali Investments Martin Pšaidl doporučil konzervativním investorům, aby přehodnotili svůj rizikový profil, pokud chtějí dosáhnout alespoň nějakého výnosu. Fondy peněžního fondu již nenabízí zhodnocení jako dříve, proto klienti musí posunout laťku výše. Možností pak jsou fondy korporátních dluhopisů, které se řadí do třetí rizikové třídy.

V souvislosti s ukončením kurzového závazku ČNB se fondy zajišťují. Vzhledem k tomu, že zajištění do české koruny je v současné době poměrně drahé (až 3 %), nemůže ani u fondů korporátních dluhopisů investor očekávat závratný výnos. Fondy korporátních dluhopisů s neinvestičním ratingem jsou však podle odborníků možností, jak přežít ukončení kurzového závazku.

Konec kurzového závazku se blíží

Inflace dosáhla dvouprocentního inflačního cíle již v prosinci 2016. Specialisté na investice se shodli, že ČNB nemá důvod příliš otálet s ukončením devizových intervencí. ČNB by podle názoru většiny přítomných odborníků měla opustit kurzový závazek ve druhém čtvrtletí letošního roku.

REKLAMA

Vyloučit by se ale podle hlavního ekonoma společnosti Cyrrus Lukáše Kovandy neměla ani možnost ukončení devizových intervencí na zasedání bankovní rady již 30. března. Na devizovém trhu by ale podle odborníků měla ČNB zůstat i nadále aktivní.

Koruna po ukončení závazku

Ve chvíli, kdy přijde konec kurzového závazku, nastane pro českou korunu kolísavé období, které potrvá do konce roku. Koruna by se mohla pohybovat v pásmu od 24 do 28 korun za euro. Názory na konkrétní kurz české koruny vůči euru se mezi odborníky různily.

Například podle Lukáše Kovandy mohla koruna mírně posilovat řízeným způsobem ČNB. Podle Romana Dvořáka z Pioneer Investments by se česká koruna mohla letos podívat na kurz 28 korun za euro, podle Tomáše Vejrycha z Consequ by se kurz mohl na konci roku  přiblížit 26 korunám za euro.  

Dolar posílí, ledaže by oslabil

Velkou roli ve výsledcích analýzy českého investiční trhu Fincentrum & Forbes Investice roku 2016 hrál vývoj amerického dolaru. Většina přítomných specialistů na investice je přesvědčena, že dolar bude posilovat, ovšem mohou přijít neočekávané situace, které by dolar mohly dolar oslabit.

REKLAMA

Určitou rezervu si nechává i Head of Sales společnosti Pioneer Investments Petr Šimčák, který sází na posílení dolaru. Přestože většina faktorů hovoří pro posílení dolaru, může v případě černých labutí dojít k oslabení.

Spojené státy razily politiku silného dolaru od roku 1994 až do minulého týdne, kdy se nový americký prezident vyjádřil proti silnému dolaru. Lukáš Kovanda by proto rozhodně jeho slova nepodceňoval, protože Donaldu Trumpovi brání ve snaze vrátit pracovní místa zpět do Ameriky právě silný dolar. Otázkou ovšem zůstává, do jaké míry se plány amerického prezidenta mohou uskutečnit.

Investice v roce 2017

Existují dva způsoby správy portfolia – investice skrze pasivně řízené investiční nástroje, jako jsou například indexové podílové fondy či fondy ETF, nebo aktivní správa fondů. A právě fondy s aktivním řízením, kde manažeři vybírají konkrétní tituly, budou podle většiny odborníků v roce 2017 tím pravým ořechovým. Problém většiny manažerů je ovšem neschopnost dlouhodobého úspěchu. V takové situaci je dlouhodobá diverzifikovaná strategie ve smyslu „kup a drž“ často úspěšnější.

Lukáš Kovanda upozornil na změnu základního investičního stylu. Dříve autority kladly důraz na měnovou politiku, ale v současné době díky nástupu Donalda Trumpa dávají větší důraz na fiskální politiku. Proto se přiklání k aktivnímu investování a důslednému výběru jednotlivých akcií. Spoluzakladatel fondu Quant Aleš Michl jde ale proti proudu a akcie nevybírá, raději se drží indexu.

Politika hybatelem trhu

Specialisté na investice se shodli, že investičním trhem bude v letošním roce hýbat převážně politika. Volit se bude ve Francii, Německu či Holandsku. Zatřást trhy ale může i Donald Trump, který již ukázal, že dokáže svými kroky překvapit. Zapomínat by se ale nemělo ani na Řecko, kde se situace zatím příliš nevyjasnila. Sales Executive z Franklin Templeton Investments Ĺudovít Javorský by nepodceňoval ani riziko rozpadu eurozóny. 

Rizika ovšem nejsou podle odborníků vždy špatná, jak ukázal i loňský rok. Události jako brexit, italské referendum či zvolení Donalda Trumpa se nakonec odrazily v růstu akciových trhů. Každé riziko proto může být i příležitostí, a to nejen pro pravidelné investice, ale i pro vstup na investiční trh. Důležité je nepanikařit. 

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Půlení bitcoinu je za rohem! Co to znamená, se dozvíte v našem rozhovoru

Tento týden se chystá halving bitcoinu. Zjednodušeně řečeno, snížení odměny za úspěšnou těžbu bitcoinového bloku na polovinu efektivně sníží nabídku nových bitcoinů – a to by podle zásady vzácnosti mělo vést k vyšším cenám. Čím méně bitcoinů se vytěží, tím je bitcoin cennější. Co je to ale […]

Text: Redakce

Foto: eToro

18. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Honza

    21 února, 2017

    Konzervativní investování je slabé a spoření úplně mimo, to je fakt.

    Pokud chce někdo zkusit konzervativní investování do P2P půjček, tak má dvě možnosti.

    1. Může jít na Zonky, ideálně s robotem, co mu bude odchytávat výhodné půjčky. Ručně se mu nejspíš moc dařit nebude, je tam opravdu přetlak.
    2. Může jít na Banking Online (www.banking-online.cz – pro ty kdo neznají), které je pro konzervativní investování do P2P půjček přímo dělané. Jen tedy takový investor musí oželit HLP (hluboký lidský příběh) ze Zonky. :)

    Odpovědět