CZK/€ 25.235 -0,36%

CZK/$ 23.713 -0,23%

CZK/£ 29.534 -0,43%

CZK/CHF 25.979 -0,25%

Text: Daniel Kuchta

07. 04. 2008

0 komentářů

Ropa opět v hledáčku investorů?

 


 

Ropa je specifická surovina, která reaguje na množství podnětů ovlivňujících její cenu. Kromě pohybu dolaru, který je stále hlavní měnou, v níž se s ropou obchoduje, jsou to vlivy počasí (zejména v podobě přírodních katastrof a hurikánů, které ohrožují ropné plošiny na moři), politické nepokoje a terorismus v zemích, které patří mezi významné výrobce apod.

Tohle všechno má sice krátkodobý vliv na cenu černého zlata, obchodníkům spekulujícím na cenu ropy prostřednictvím pákových investičních nástrojů však právě tyto krátkodobé výkyvy mohou vydělat v krátké době zajímavé peníze, nebo je v krátké době zruinovat.

4hodinový graf ropa, dnes v 17:00

Zdroj: X-Trader

I podle grafu je jasné, že volatilita a ropa jdou ruka v ruce a několikadolarové výkyvy v průběhu jedné hodiny nejsou žádnou výjimkou (když si vezmeme, že v aplikaci X-Trader pohyb ceny o jeden dolar při nakoupeném jednom lotu znamená 15 000 Kč, není to zanedbatelné). Z toho vyplývá, že pokud někdo chce obchodovat ropu, bez stop lossů to jednoduše nejde. V každém případě je to zajímavá možnost, jak svůj účet při troše štěstí vylepšit. Na ceně kolem 107,5 se však nachází hladina resistence, která prozatím nepouští dál. Přesto bylo možné dnes od rána nějaký zajímavý výnos realizovat.

Drahým kovům, podobně jako ropě, rovněž pomohly páteční data z trhu práce v USA, která opět nepřesvědčila. Zmiňované komodity tak mohly začít cestu posilování, i když zatím to vypadá velmi opatrně a nějaké jistota v podobě silného trendu není na pořadu dne. Stále je to takové to loudání se mezi hranicemi podpory a resistence, právě tato situace ale vybízí ke zvýšené obezřetnosti. V každém případě trojúhelníky, které jsem minulý týden tak často zmiňoval, jsou prolomeny a právě to může být impulsem k nákupu.

REKLAMA

4hodinový graf zlato, dnes v 17:00

Zdroj: X-Trader


U zlata by v tom případě mohly být profit targety nastaveny u světlemodrého klouzavého průměru 89 SMA (v průběhu psaní už dosaženého), pak u Fibo 38,2 a pro odvážné pak u hladiny Fibo 50, kde je také dlouhý 200 SMA a poslední high znamenající resistenci (cena kolem 952 – 955 USD/oz.).

4hodinový graf stříbro, dnes v 17:00


Zdroj: X-Trader

Stříbro se nám v poslední době pohybuje relativně úzkém trendovém kanálu, což při prorazení horní hladiny, resistence může znamenat další nárůst. Prozatím to tak ale nevypadá. Platina rovněž pomalu dosahuje na hranici resistence kolem ceny 2 040 USD. Pro tyto kovy platí obezřetnost a očekávám mírnou korekci směrem dolů, perspektiva růstu ale stále existuje.


4hodinový graf platina, dnes v 17:00


Zdroj: X-Trader

Abychom nezapomněli na trojúhelníky, k jejich vrcholu se blíží jak EUR/USD, tak GBP/USD. V každém případě bude jakákoli predikce vývoje vařením z vody. Pohybujeme se u rekordních hladin (zejména u eura), ale na druhé straně není dolar dostatečně silný na to, abychom se dočkali nějaké výraznější korekce. Šance pro krátkodobé obchodníky.

REKLAMA

4hodinový graf EUR/USD dnes v 17:00

Zdroj: X-Trader

Podobně na tom budou i obchodníci u páru EUR/JPY, který dnes sice hezky posiloval, cena 161,4 jenů za euro však vystavila prozatimní stopku (proto ten hodinový graf, na němž je to mnohem lépe vidět) a krátkodobé hlednání směru je na místě.  

Denní graf EUR/JPY dnes v 17:00


Zdroj: X-Trader

Investujeme.cz je mediálním partnerem soutěže.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *