CZK/€ 25.235 -0,36%

CZK/$ 23.713 -0,23%

CZK/£ 29.534 -0,43%

CZK/CHF 25.979 -0,25%

Text: Daniel Kuchta

23. 02. 2012

0 komentářů

Roboti už vládnou nejenom trhů, ale i médiím

 


 

Problém s počítačem řízenými obchody na burzách není žádnou novinkou. Má mnoho zastánců i odpůrců. Jedni argumentují zvýšením likvidity, kterou tyto HFT společnosti na trhy přinesly, a díky svému zaměření na vyhledávání nerovností na trzích a arbitráže jsou trhy efektivnější. Odpůrci pak argumentují tím, že kromě likvidity přinášejí tyto programy, které fungují na podobných principech, také zvýšenou volatilitu.

Obchody prováděné počítači stojí za více než polovinou všech obchodů na burzách, a podle odborníků jsou právě ony viníkem některých výrazných výkyvů na trzích, jako byl například ten z května před dvěma lety, kdy index Dow Jones v průběhu několika minut ztratil a pak opět získal několik stovek bodů. A podle všeho budou podobné případy, a možná i horší, v budoucnu následovat, zejména, když k takovým výrazným výkyvům, kdy se na trhu „ztratí“ několik miliard dolarů, dojde těsně před zavřením burz a k vyrovnání nedojde.

Regulátoři se tyto obchody snaží omezit a zavést pravidla, která by podobným incidentům měla předcházet, ta ale nemusí být dostatečně účinná. V každém případě počet obchodů prováděných na NYSE klesá, ale jejich vliv je pořád velký.

Počítačové programy a roboty ale vstupují i do dalšího odvětví, které může mít v určitém případu vliv na obchodování na trzích a rozhodování investorů. Jsou to média, resp. internetové servery, které stále častěji využívají ke psaní zpráv a aktualit počítačové programy. Jednak kvůli rychlosti, protože jeden článek o několika odstavcích je hotov v průběhu minut, a jednak kvůli úspoře nákladů.

Již koncem minulého roku se objevily zprávy o tom, že několik společností začalo využívat počítačový program určený k vytváření článků od společnosti Narrative Science. Nejdříve šlo o sportovní zprávy, jejichž psaní také vedlo k vytvoření programu, který je schopen „psát“ články v odvětvích jako je sport, přes reality až po finanční trhy a reporty z akciových trhů. Program dnes využívá 30 mediálních společností.

REKLAMA

I když to všechno začalo sportem, netrvalo dlouho a program začaly využívat také servery orientované na ekonomiku a finance, jako je například Forbes, který si pro články generované počítačem vyhradil zvláštní prostor. A pravděpodobně není sám.

Na první pohled to vypadá lákavě, protože program je schopen vygenerovat různé druhy článků od krátkých novinek až po delší formáty, dnes tak oblíbené tweety, až po reporty včetně grafických vizualizací. Na druhý pohled je jasné, že dnešní mainstreamová média, již tak kritizovaná za papouškování a psaní pouze o tom, co vyhovuje jistým skupinám lidí, se již úplně vzdaly jakékoli možnosti přinášet lidem přidanou hodnotu ve formě názorů a myšlenek, které nejsou v souladu s myšlenkami širokých mas.

Tento způsob publikování článků je zatím pouze v plenkách, ale je možné, že se z něj po určité době stane hlavní zdroj pro většinu investorské veřejnosti, která hledá zprávy na velkých finančních serverech. Jak ale připomněl Tyler Durden ze serveru Zerohedge, který je znám svými neotřelými názory a snahou vidět věci jinak, než ostatní média, v budoucnu se klidně můžeme dočkat toho, že počítače, které dnes ovládají většinu na akciových trzích, budou obchodovat na základě informací, které jim budou dodávat stejné počítačové programy. A to může mít nedozírné následky.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Vysokofrekvenční obchodování: Stabilizátor trhů, nebo obyčejný podvod?

High-frequency trading (HFT) byl pro mnoho lidí byl zdrojem pohádkového bohatství. V Česku je nejznámějším algoritmickým obchodníkem Karel Janeček se svou firmou RSJ. Jeho zastánci tvrdí, že dodává trhům likviditu, snižuje volatilitu a pomáhá objevovat tržní ceny. Jsou ale i argumenty, které naznačují, že tento byznys je pochybným zdrojem příjmů.

Text: Ondřej Němec

20. 08. 2015

Na co je dobrá další regulace?

Evropa chce transparentnější, lepší, otevřenější a bezpečnější finanční trhy, které budou lépe sloužit reálné ekonomice. Alespoň na papíře by to měla v průběhu dvou let zabezpečit nová regulace, která přináší několik omezení na mimoburzovních trzích, u obchodů s komoditami a vysokofrekvenčním obchodování.

Text: Daniel Kuchta

19. 01. 2014

Lesk a bída vysokofrekvenčního obchodování

Vysokofrekvenční obchodování bylo před několika lety velkým hitem, který měl na přinést větší likviditu a efektivitu na trzích, lepší cenu a dostupnost investování pro všechny. Už od začátku však bylo trnem v oku mnoha investorů i regulátorů a dnes se jeho problémy stále více prohlubují.

Text: Daniel Kuchta

02. 10. 2013


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *