CZK/€ 25.320 +0,18%

CZK/$ 23.408 +0,56%

CZK/£ 29.523 +0,28%

CZK/CHF 25.813 +0,21%

Text: Ondřej Záruba

26. 06. 2009

0 komentářů

Riziko? Ale kdepak! Hlavně podepište…

 


 

Ve firmách, jako jsou brokerské či makléřské společnosti, se nabádá k nestrašení potenciálních klientů. Strach z toho, že klient dostane strach investovat, je až chorobný a velmi nakažlivý. Přitom seriozní prezentace investičních rizik přidá na důvěryhodnosti a odborných kvalitách poradce či makléře.

Studium rizik neslouží pouze ke zjištění potencionálních hrozeb portfolia. Pomůže nám rovněž pochopit procesy na kapitálových trzích. Při tom zjišťování se nám ukazuje, že všechno má vliv na všechno. Samotná kvantifikace je poměrně obtížný proces. Dá se v podstatě říct, že se jedná o úkol nedosažitelný. Proč? Některé skutečnosti, které v minulosti byly považovány takřka za axiomy, jsou dnes zpochybňovány.

Je zřejmé, že se pohled investorů na investiční rizika po celém světě změnil. Je to pochopitelné. V poměrně krátké době se objevilo několik podstatných trhlin, které měly nedozírný vliv na tuto oblast. Black Monday 1987, Dotcom Bubble nebo nově Finanční krize. Co mají tyto tři události společného? Společným znakem je to, že se mapování tohoto rizika nevešlo do žádného matematického modelu typu Value at Risk.

Asi nejlépe tuto myšlenku definoval úspešný investor a Nassim Taheb, který zbohatl na Black Monday 1987. Jeho „Black Swan Theory“ říká, že existují nepředvídatelné události, které se nám nevejdou do žádné statistiky. Celé je to v podstatě postavené na myšlence, že každý problém je spojen s něčím novým. Lidstvo přece jenom neopakuje stále stejné chyby. Těžko se mohla vejít do matematických modelů i kombinace Sarbanes-Oxley Act a účtování finančních derivátů v podrozvaze.

Skoro to vypadá jako by nemělo smysl se ani pokoušet kvantifikovat rizika spojená s investováním. Tak to není. Měli bychom asi aspoň uvědomovat vliv jednotlivých rizik na naši investici. Důležité ale je slepě nedůvěřovat nějakému statistickému modelu. Statistika funguje pouze ve velkých číslech a v případě nějaké konstantního prostředí. Přirovnal bych to k jedné situaci. Jestliže někdo systematicky brousí hrany kostky tak se postupně deformuje pravděpodobnost, že hodím šestku.

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *