CZK/€ 25.235 -0,12%

CZK/$ 23.616 -0,24%

CZK/£ 29.364 +0,02%

CZK/CHF 25.810 -0,65%

Řecké referendum, úrokové sazby a tunová mince

 


 

Řecko – kapitola sama o sobě, která už dávno neznačí jen dovolenkovou destinaci. Minulý týden se znovu postaralo o značný rozruch. Řecko v pondělí rozhodlo o tom, že o zahraniční finanční pomoci nechá hlasovat v referendu. Uvedl to řecký premiér Jorgos Papandreu, který se údajně před tímto prohlášením s nikým neporadil. Řecko možná bude rozhodovat, zda přijme miliardy, kvůli kterým se  nedávno konal summit eurozóny. Pomoc ve výši 130 miliard eur (zhruba 3,25 bilionu korun), prý odmítá až 60 procent Řeků. Finanční injekce je totiž spojena se značnými škrty, kterých se pravděpodobně Řekové i tak dočkají.

Ve čtvrtek však řecký premiér Papandreu odstoupil od záměru referenda o dohodě na další pomoci Řecku. Takže se v podstatě nic nestalo. Řecko si jen zbytečně rozhněvalo Německo a Francii.

Kvůli Řecku a dalším státům je eurozóna v dluhové krizi. Ale jak řekl prezident Václav Klaus: nemůžeme vinit jen Řecko, někdo jim také musel půjčovat. Za dluhy tedy může Evropa sama.

"Stále říkám, že není pravdou jen to, že si Řecko nadměrně a nezodpovědně půjčovalo. Druhou stranou téže mince je to, že Řecku někdo nadměrně a zcela nezodpovědně půjčoval," poznamenal prezident. Kalus také upozornil na to, že Řecko do eurozóny nevstoupilo samo, někdo jej musel do systému evropské jednotné měny také přijmout.

Pomocnou ruku nabídlo eurozóně Rusko. Otázkou je, co za to bude chtít. Investovat by Rusko mohlo až deset miliard dolarů, tedy asi 180 miliard Kč. Uvedl to poradce ruského prezidenta Arkadij Dvorkovič,

REKLAMA

V případě, že Moskva pomoc poskytne, bude to ale prostřednictvím Mezinárodního měnového fondu (MMF) a na základě bilaterálních smluv. Ty by Rusko pravděpodobně uzavřelo s každou zemí zvlášť.

Situace okolo Řecka samozřejmě ovlivňuje také akciový trh. Minulý týden byly zprávy z burz jak na houpačce. Na akciových trzích jsme se dočkali výprodeje, ale pak i následného posílení. Například akcie bank zaznamenaly v úterý až dvouciferné ztráty. Po zpochybnění řeckého referenda akcie však znovu posílily. Ve čtvrtek večer byla v plusu Praha i Wall Street .

Češi nechtějí přispívat svým rodičům na důchod

Důchodová reforma počítá s tím, že příspěvek na penzi rodičům se bude vyplácet od roku 2014 jednou ročně. Děti budou moci přispívat 1 % z vyměřovacího základu na důchodové pojištění. To ale mnoho lidí neláká. Podle průzkumu společnosti AWD by jen třetina takto přispívala svým rodičům na důchod. Neznamená to však, že potomci nechtějí své rodiče ve stáří finančně podporovat, jen k tomu pravděpodobně nepotřebují stát.

Počet důchodců ve třetím čtvrtletí letošního roku stoupl. Oproti minulému roku je lidí ve starobním důchodu o 55 tisíc víc. Ke konci září 2011 vyplácela Česká správa sociálního zabezpečení 2 310 238   starobních důchodů.

REKLAMA

ČNB sazby ponechala, ECB je snížila

Česká národní banka ponechala sazby beze změny. Dvoutýdenní repo sazba tedy zůstává na 0,75 %, diskontní sazba na 0,25 % a lombardní sazba na 1,75 %.

Ke snížení základních sazeb však přistoupila Evropská centrální banka. Sazby snížila o 25 bazických bodů na 1,25 %, a to přes očekávání trhu, že sazby zůstanou nezměněné. Euro na tuto situaci zareagovalo výrazným poklesem.

Ekonomika v ČR zpomalí

Růst ekonomiky podle ministra financí Miroslava Kalouska zpomalí na jedno procento. Možná však bude ještě hůř. Přitom v červenci ministerstvo financí zlepšilo pro letošní i příští rok odhad růstu české ekonomiky, a to na 2,5 procenta v obou letech.

ČNB ve své nové prognóze značně zhoršila odhad růstu tuzemské ekonomiky pro příští rok na 1,2 procenta z předchozích 2,2 procenta. Pro letošní rok Česká národní banka zhoršila odhad růstu HDP na dvě procenta z předchozích 2,1 procenta.

Největší mince váží tunu

Největší zlatá mince na světě o váze jedné tuny byla před několika dny odhalena v Australském Perthu. Vyráběli ji rok a půl. Mince s klokanem na jedné straně a s britskou královnou na straně druhé váží více než jednu tunu (1012 kilogramů) a obsah zlata v ní je 99,99%. Její průměr činí bezmála 80 centimetrů a je hrubá více než 12 centimetrů.

Nominální hodnota mince je jeden milion australských dolarů, ale hodnota zlata se odhaduje na více než 53,5 milionu (kolem 55 milionů amerických dolarů).

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *