CZK/€ 25.320 +0,18%

CZK/$ 23.408 +0,56%

CZK/£ 29.523 +0,28%

CZK/CHF 25.813 +0,21%

Text: Petr Zámečník

27. 06. 2014

2 komentáře

Průběžný systém není solidární. Už ze své podstaty

 


 

Průběžný systém vyplácení penzí je často nazýván „solidárním“, kdy lidé s vyššími příjmy přispívají na penze lidem chudším. Má být založen též na „mezigenerační solidaritě“, kdy penze současných důchodců jsou vypláceny ze sociálního pojištění hrazeného současnými pracujícími. Ani v jednom případě se ale o solidaritu nejedná.

Solidarita je v prvé řadě založena na dobrovolnosti. Pokud kdokoli přinutí jakýmkoli způsobem jiného člověka přispívat na jiné, můžeme hovořit o ledasčem, jen ne o solidaritě. I vynucené přerozdělení může být legitimní a žádoucí, nemůže být ale v žádném případě solidární.

Solidarita znamená obvykle dobrovolnou společenskou soudržnost mezi rovnými, ochotu ke vzájemné pomoci a podpoře v rámci nějaké skupiny,“ uvádí stran solidarity Wikipedia.cz s odkazem na Velký sociologický slovník Miroslava Petruska.

Bez dobrovolnosti solidarita není možná. Ani mezigenerační solidarita. „V současné době se často hovoří o tak zvané mezigenerační solidaritě, kde zaměstnaní lidé musí věnovat část svých příjmů na platbu do systému sociálního pojištění, z něhož se vyplácí starobní důchodové dávky starým lidem. Nejedná se však o solidaritu v pravém slova smyslu, protože není vzájemná a vymáhá se na základě zákona, takže není dobrovolná,“ hodnotí „mezigenerační solidaritu“ Wikipedia.cz opět s odvoláním na Miroslava Petruska.

Nazývejme věci pravým jménem. Lépe než o solidaritě penzijního systému je hovořit o jeho ekvivalenci či zásluhovosti. Tím, že slunce budeme nazývat zeleným, nezměníme spektrum jeho záření.

REKLAMA

Zásluhovost penzijního systému může být nastavena na vyšší či nižší míru, ale ani v jednom případě nezvýší ani nesníží solidaritu. Stejně tak zrušení či zachování 2. pilíře s mírou solidarity nepohne žádným směrem.

Loading

Vstoupit do diskuze 2 komentáře

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Maximální roční příjmy pro výpočet důchodu

Od roku 2008 se sociální pojištění platí pouze do dosažení maximálního vyměřovacího základu, z částky nad strop se již sociální pojištění neplatí a tyto příjmy tedy nevstupují do výpočtu starobního důchodu. Nadstandardní příjmy před rokem 2008 tedy ovlivňují výši důchodu více než od roku 2008. Podívejte se na […]

Text: Petr Gola

Foto: Shutterstock

12. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • pavel-hanzl

    30 června, 2014

    Pojďme natvrdo říct, že solidaritou není, když mi násilí jménem Stát přikazuje, že musím být jeho klientem a povinně si koupit – předplácet ekonomický propadák, službu jménem Starobní důchod, abych na ní povinně prodělal a měl se ve stáří zhruba stejně špatně jako každý. Tato služba kolabuje, protože ubývá těch kdo si ji předplácejí a přibývá těch co ji čerpají.

    Odpovědět

  • T

    30 června, 2014

    Dotaz – kolik máte dětí aby se tento poměr zlepšil.

    Odpovědět