CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.663 -0,22%

CZK/£ 29.501 -0,13%

CZK/CHF 26.030 +0,03%

Petr Stuchlík: Špatných poradců se zbavujeme

 


 

Fincentrum se umístilo mezi deseti nejlepšími firmami v anketě Českých 100. Co podle tvého názoru vyneslo Fincentrum tak vysoko?

To je otázka na organizátory tohoto prestižního ocenění. Když jsem s nimi na Pražském hradě v pátek hovořil, shodovali se na několika důvodech. Ze všech velkých poradenských firem je Fincentrum dlouhodobě nejvíc konzistentní a předvídatelné. Již v počátcích před 15 lety jako internetový portál jsme radili českým spotřebitelům, naše názory na (ne)výhodnost produktů jako IŽP nebo stavební spoření se časem příliš neměnily.

Naše analytické projekty jako Fincentrum Hypoindex či Banka roku jsou významnými součástmi českého finančnictví. Často se zapomíná, že Banku roku vyhlašujeme od roku 2002, Hypoindex sestavujeme od roku 2003. Jsme vidět, jsme vidět pozitivně a přinášíme hodnotu všem stranám. Nekupujeme si image reklamními kampaněmi, ale tvrdě na něm roky dřeme.

Fincentrum má také nejnižší počet stížnosti na práci svých poradců u regulátora, to je dlouhodobě neměnná a známá věc. Dobří poradci s námi pracují roky, nečelíme negativní publicitě kvůli těm špatným, protože se jich prostě zbavujeme.

Fincentrum je slušná poradenská firma, pevná součást českého a slovenského finančního světa. Už 15 let. V tom nemáme konkurenci. Jsem na poradce a zaměstnance Fincentra hrdý.

REKLAMA

Poslední měsíce byly napjaté pro celý finančně poradenský obor. Pokud by poslanci schválili regulaci provizí za životní pojištění, zvýšily by se tendence regulovat i další smluvní ceny. Jak se v této situaci Fincentru dařilo?

Distribuce životního pojištění s rezervotvornou složkou čelí mnoha problémům, i když se situace postupně zlepšuje. Připravovaná regulace však tyto problémy buď vůbec neřešila, nebo velmi nešťastně. Je to jako léčit rýmu silným cytostatikem: způsobíte více problémů než užitku.

Fincentrum přesto bylo připraveno na schválení a dopady této regulace, je to povinnost celého vedení směrem ke klientům i poradcům. Být připraven – to je naše práce. Každá zásadní tržní změna přináší i nové příležitosti, které jsme byli připraveni využít. Nicméně by se prostě zásadně zmenšil trh životního pojištění, a i když jste sebegeniálnější manažer, na třetinovém trhu velké růsty nevytvoříte. Přesto jsem přesvědčen, že by si Fincentrum relativně polepšilo a dobrých poradců by se změny příliš nedotkly.

Sám jsi řekl, Petře, že by byla tendence více regulovat další produkty. Máme zde zákon o úvěru a investice. Jsem proto rád, že regulace v navrhované podobě – která by byla precedentní pro celý sektor – neprošla.

REKLAMA

Osobně ses hodně angažoval v informování politiků ohledně možných dopadů připravované cenové regulace. Co považuješ za nejtěžší při komunikaci s politiky?

Omezený zájem. Naše témata jsou odborná, složitá, nejsou pro voliče sexy a politiky logicky příliš nezajímají. Možná, kdybych k některým zoufalejším zástupcům lidu přistupoval s otevřenou peněženkou, jejich zájem by se zvednul, ale to nemám zapotřebí.

Petře, celý rok 2015 mě utvrdil v tom, že do politiky opravdu nechci. Zároveň posílil můj obrovský respekt k těm politikům, kteří svou práci dělají dobře a poctivě. Je jich celá řada, i když samozřejmě mediálně jsou často vidět ti, pro něž je plat a status poslance životním vítězstvím. Pro který udělají cokoliv.

Jaká je podle tvého názoru blízká a vzdálenější budoucnost oboru finančního poradenství?

REKLAMA

Blízká i vzdálenější budoucnost je podobná a případná regulace na ní nemá příliš vliv: obor se postupně profesionalizuje. Zaplať Pán Bůh za to.

Jak vnímáš konkurenci na finančně poradenském trhu?

I konkurence se profesionalizuje, různé pidifirmicky na excelech a bez odborného zázemí po pár letech končí nebo živoří. Bez dlouhodobého zodpovědného přístupu ke klientovi nelze být úspěšný. Regulace způsobila ještě něco: Bez určité minimální velikosti nelze fungovat, protože prostě neufinancujete compliance. To je stejný trend jako jinde ve finančnictví: je vlastně jedno, zda jste banka či poradenská společnost.

Co připravuje Fincentrum pro příští rok?

Několik projektů, které posílí kvalitu poradenství Fincentra a přinesou hodnotu poradci i klientovi. Stále budeme podporovat rozvoj Fincentrum Reality, které takovým projektem jsou. Mimochodem, také nespadly z nebe, spustili jsme je v roce 2012.

Z novinek v českém Fincentru, o nichž mohu hovořit, bych rád vyzdvihnul digitální a CRM team, který jsme pod vedením Davida Lorence spustili v nové podobě v září tohoto roku. První pilotní projekty přinášejí slibně výsledky, rok 2016 pak naplno ukáže jejich potenciál.

Děkuji za rozhovor.

Loading

Vstoupit do diskuze 10 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Půlení bitcoinu je za rohem! Co to znamená, se dozvíte v našem rozhovoru

Tento týden se chystá halving bitcoinu. Zjednodušeně řečeno, snížení odměny za úspěšnou těžbu bitcoinového bloku na polovinu efektivně sníží nabídku nových bitcoinů – a to by podle zásady vzácnosti mělo vést k vyšším cenám. Čím méně bitcoinů se vytěží, tím je bitcoin cennější. Co je to ale […]

Text: Redakce

Foto: eToro

18. 04. 2024

Investice & daně. Kdy máte klid a kdy musíte vyplňovat přiznání?

Obliba investování u nás roste. Jen v podílových fondech Češi zhodnocují už přes 938 miliard korun, další stovky miliard mají investoři v akciích, burzovně obchodovaných fondech a dalších aktivech. Se vzrušujícím investičním světem je ale spojena i méně zábavná povinnost, a to jsou daně. Podívejte se, co si jako […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

16. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • z pojišťovny

    8 prosince, 2015

    No nevim. Jak velké jsou přesně ty slavné Fincentrum Reality?

    Odpovědět

  • Mojo

    10 prosince, 2015

    No z Srealit vyplývá, že mají 45 poboček, 166 makléřů a 1339 aktivních inzerátů

    Odpovědět

  • Jirka z K

    10 prosince, 2015

    To je hodně nebo málo?

    Odpovědět

  • 11 prosince, 2015

    Je lhostejné, jestli je to málo, nebo hodně. Protože to především ukazuje, že prodavačům pár vybraných finančních produktů rybníček nezadržitelně vysychá.

    Být prodavačem pár vybraných finančních produktů znamená, že je ten člověk bezskrupulózní zlodějské prase (Hajzl) nebo vymaštěný pakoš, co věří kdejakýmu hovnu (a na scénu se opět dostává Hajzl coby typický příklad).

    Řadový finanční předstíraný poradce je jako nácek z klipu https://www.y­outube.com/wat­ch?v=0fRB27kFOG0. Co mu nakukají manaseři a zkurvitelé, to je pro něj svaté. Proč by se vůbec měl zabývat jakousi odpornou skutečnou odborností, když by mu jenom otevřela oči a ukončila „kariéru úspěšného podnikatele“? A opravdová odbornost nevyplývá z toho, že jakože poradce si myslí, že nahrazovat ižp (jako rezervotvorný produkt) podílovými fondy (navíc s poplatky hrazenými na 30 dopředu – však co, než se klient probudí, já už v oboru dávno nebudu – případně lidský život se přece vyvíjí lineárně a je chyba klienta, že sáhl na peníze předčasně) je správné řešení.

    Odpovědět

  • Libor Březík

    13 ledna, 2016

    Autor se pravděpodobně řídí heslem: „podle sebe soudím tebe“ jak jinak si vysvětlit, že háže všechny do jednoho pytle. Já jsem začal zajímat o svět financí až potom co jsem se začal potkávat s poradcem z fincentra, který mi otevřel oči. Myslel jsem, že vím jak naložit s penězi, ale chyba lávky. Osobně se domnívám, že takto to bude mít mnoho lidí s finančním vzděláním, ale třeba to také soudím skrze sebe.

    Odpovědět

  • Martin

    11 prosince, 2015

    Pokud byste posuzovali Fincentrum Reality podle mnozstvi zakazek v inzerci, tak to skutecne poctem nejsme nejvetsi a zaplat panbuh ze tomu tak je, protoze nasim cilem je poskytovat sluzbu jen tem, co s nami chteji opravdu spolupracovat. Nehlede na to, ze spoluprace s poradci funguje skvele. Synergie ve smyslu typovani nemovitosti k prodeji a nasledne typovani financnich produktu smerem k financnim poradcum je podle nas natolik unikatni, ze zatim soucasna snaha konkurence zavest podobny model se nesetkala s uspechem. Nicmene troufam si tvrdit, ze poctem vyhradnich smluv a celkovym zasmluvnenim klientu v pomeru k velikosti portfolia jsme jednicka na trhu. To v dusledku prinasi rychlejsi prodej pro klienta, kvalitni servis v cele skale sluzeb atd.

    Odpovědět

  • Honza

    8 prosince, 2015

    Klienti možná ještě nezjistili, že to je na stížnost :-)

    Odpovědět

  • pavel-hanzl

    13 prosince, 2015

    Dobrý den, pane Zámečníku!

    Žádám vás, abyste si v zájmu všech finančních poradců na trhu občas uvědomil pravidla provozu a smysl tohoto webu. Je určen finančním poradcům pro jejich zpětné vazby, nikoliv pro výlevy nějaké anonymní páchnoucí stoky.

    K vašim povinnostem jistě patří blokace trvalého zveřejnení vulgarismů, kterých se tu někteří diskutéři dopouštějí, naposled pod tímto článkem anonym jménem „já“.

    Věřím, že zjednáte nápravu. Je snad příliš velkým problémem dodatečně mazat neslušné příspěvky, či rovnou blokovat IP adresu toho pána?

    Děkuji. Rád bych sem přispíval i nadále.

    Odpovědět

  • 13 prosince, 2015

    Vážený pane Hanzle, nepamatuji si, že bych si Vás zvolil coby svého mediálního zástupce zde na Investujeme.cz, takže příště si onu žádost laskavě pište sám za sebe a netahejte do toho „zájem všech finančních poradců na trhu“. A pokud jste se do této role sám samozvaně pasoval, tak si mne prosím neberte do svých úst, já se za Vaše příspěvky zde na Investujeme.cz stydím a bohatě mi stačilo Vaše vystoupení na konferenci finančních poradců v Praze, kde Vám šlo o ty Vaše slavné provize za ŽP, vzpomínáte si ? Děkuji.

    Odpovědět

  • Milan

    13 prosince, 2015

    Já bych naopak zakázal jakkoliv přispívat Vám, pane Hanzle. Jednak se tu neustále monotématicky opakujte (provize, provize a zase jen provize) a druhak se sem nehodí Váš útočný, arogantní a často hrubý styl vyjadřování. Být Vámi, začal bych především (a zejména) sám u sebe.

    Odpovědět