CZK/€ 25.230 -0,02%

CZK/$ 23.714 +0,00%

CZK/£ 29.540 +0,02%

CZK/CHF 26.023 +0,17%

Text: Zdeněk Pečený

13. 11. 2014

7 komentářů

Petr Stuchlík: Regulace provizí je komunistický nesmysl

 


 

„Této bance už pomalu začínají být zapomenuty její akviziční hříchy, které jí odborná porota nemohla dlouho odpustit,“ říká. Fakt, že bankéřem i pojišťovákem roku se stali Češi, svědčí o ústupu cizinců z vedení tuzemských finančních institucí. „Příklon k Čechům je ale opravdu velmi pozvolný a pomalý,“ říká Stuchlík.

Dnes večer oznámíte výsledky dalšího ročníku Banka roku, můžete naznačit něco z výsledků?

Vítěz může být pro někoho překvapením, vítězství je to ale zasloužené. Rok od roku ta banka postupně a pozvolně získávala více hlasů, to ji vyneslo až nahoru. Už pomalu začínají být zapomenuty její „akviziční hříchy“, které jí odborná porota nemohla dlouho odpustit. To ocenění vždy odráží to, co se na trhu děje. Když třeba v roce 2008 vyhrála Raiffeisenbank a poprvé prolomila hegemonii České spořitelny a Komerční banky, byl to rok, kdy úspěšně dokončila integraci eBanky a vyšvihla se na pozici důležitého hráče. Jinak se tehdy nestalo nic, co by ostatním bankám pomohlo vyniknout. Komerční banka a celá skupina Société Générale byly ve vleku aféry Kerviel (makléř, který matce Komerční banky způsobil ztrátu ve výši 4,9 miliardy eur — pozn. aut.). Ono se to tak sejde. A myslím, že podobné to bylo v letošním roce. České spořitelně rozhodně nepomohly problémy mateřské Erste (očekává celoroční ztrátu 1,6 miliardy eur — pozn. aut.). Třeba.

Zdá se, že tuzemské banky a jejich vnímání je ve vleku skandálů jejích matek.

Ano, přesně tak.

REKLAMA

A co bankéř a pojišťovák roku?

Mám velkou radost, že jak bankéřem roku, tak pojišťovákem roku se stali Češi a jsou to lidé, kteří jsou ve svém oboru dlouho a dosahují dobrých výsledků. Představují pro mne zosobnění manažerského a obchodního umu, ale i kontinuity názorů. Mají totiž názory, které se dlouhodobě nemění, a pro mne osobně je radost s nimi obchodovat.

A prozradíte jejich jména?

Dobře. Poprvé tedy zveřejníme část výsledků předem. Bankéři a pojišťováci hlasují vždy mezi sebou, tedy vítěze nevybírá žádná odborná porota nebo analytici.

REKLAMA

A mohou hlasovat sami pro sebe?

Mohou. Vždy musejí ale vybrat tři. To hlasování je anonymní, my tedy ani nepoznáme, že hlasují pro sebe. Abychom — s troškou nadsázky — neměli od každého po jednom (tom svém) hlase, zavedli jsme v roce 2005, že každý hlasující musí vybrat tři lidi.

Kdo je tedy letos bankéřem roku?

Jan Sadil, dlouholetý šéf Hypoteční banky. Já mám radost z toho, že to není šéf té největší banky, ale je to opravdu člověk, který hypoteční byznys dlouhodobě dělá konzistentně. Pod jeho vedením je Hypoteční banka velmi zisková a obchodně úspěšná. Přitom ji klienti mají docela rádi.

A pojišťovák roku?

Šéfové pojišťoven mezi sebou zvolili Jaroslava Besperáta z České podnikatelské pojišťovny. To je člověk, který je tělem a duší obchodník, nebojí se říkat nahlas své názory a myslím si, že právě proto je úspěšný. Každý totiž ví, jak na tom s ním je. A to podle mne pomáhá obchodu. Asi už nic dalšího prozrazovat nebudu, dnes večer slavnostně vyhlásíme kompletní výsledky.

Celý rozhovor čtěte na E15.cz

Loading

Vstoupit do diskuze 7 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Martin Dočekal

Martin Dočekal: Problémem korporátních dluhopisů je distribuce

Ondřej Záruba a Martin Dočekal spustili na začátku října Fond Českých korporátních dluhopisů. Je zaměřen na aktiva, kterým je v poslední době věnováno hodně pozornosti. Proč s ním přicházejí právě nyní a jaké jsou jejich ambice? Odpovídá Martin Dočekal.

Text: Redakce

23. 10. 2019


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Jan

    13 listopadu, 2014

    Nějak mi moc nesedí nadpis článku o regulaci provizí s vyhlášením ankety. Je to omyl či záměr k upoutání pozornosti?

    Odpovědět

  • Alois

    14 listopadu, 2014

    Je to jen cast clanku, musite kliknout na link dole

    Odpovědět

  • Belzebub

    13 listopadu, 2014

    Rovněž nechápu, co je za komunistický nesmysl, že ČSOB vyhrála banku roku? Redaktor Zámečník asi spletl headline? Mimochodem jsem se chtěl podívat na průběh diskuze na téma Štork Mikula a Broker Consulting a článek nemohu najít,,,, pane Zámečníku, co to tam vyvádíte? Myslím, že příští headline by mohl být třeba: ŤOK mluví sprostě jako ZEMAN, proto ho BABIŠ nominoval… :-)

    Odpovědět

  • 14 listopadu, 2014

    Článek na téma Štork & Mikula & Broker Consulting opravdu zmizel. Možná se ozvalo právní oddělení pana Hrubého za poškozování „dobrého jména“ společnosti…

    Odpovědět

  • me

    14 listopadu, 2014

    http://www.in­vestujeme.cz/prak­tiky-financnich-poradcu/

    asi jen nedostatečně hledáte.

    Odpovědět

  • PT

    14 listopadu, 2014

    To není ten článek, který mají pánové belzebub a já na mysli

    Odpovědět

  • SOS

    14 listopadu, 2014

    Článek byl stažen, aniž by se redakce Investujeme.cz jakkoli snažila vysvětlit důvod. O reakci právního oddělení p. Hrubého není nic známo, možná i proto, že článek je zcela podložen listinnými důkazy. Článek v modifikované podobě brzy vyjde v celostátním deníku.

    Odpovědět