CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.707 +0,19%

CZK/£ 29.516 +0,05%

CZK/CHF 26.084 +0,21%

Text: Petr Zámečník

15. 12. 2016

0 komentářů

Peníze jsou pro Čechy důležité. Dokáží se o ně postarat?

 


 

Pro obyvatele České republiky jsou peníze nejvíce důležité (76 %) ze 14 zemí zapojených do průzkumu Tilburg University ve spolupráci s pojišťovací a finanční skupinou NN. Více důležité nejsou ani pro obyvatele Lucemburska (74 %), které finanční sektor přivedl do ekonomických výšin a pozvedl je mezi nejbohatší zemi světa (v poměru na obyvatele).

Peníze jsou podle průzkumu důležitější pro obyvatele postkomunistických států než pro lidi ze západní a jižní Evropy či Turecka. Přesto i pro ně peníze hrají významnou roli.

Z průzkumu vyplývá též jedna zajímavá skutečnost odporující např. oficiálním výsledkům průzkumu finanční gramotnosti pořádanému pro MF ČR a OECD. Téměř dvě třetiny (64 %) lidí v ČR má představu o svých finančních cílech a potřebných produktech, 84 % ví, jaký je zůstatek jejich bankovních účtů (tím se ČR řadí na třetí příčku mezi sledovanými zeměmi) a 82 % dotázaných si hledá informace o finančních produktech, což je více než průměr (73 %).

Výsledky by naznačovaly, že je v České republice pouze malý prostor pro misselling finančních produktů. Pokud si jen 16 % obyvatel nedohledává informace o finančních produktech, pro nabídku podvodných a nevhodných produktů by neměl být příliš významný prostor. Problém ovšem může stát v nízkém sebevědomí. Pouze mírně nad polovinu dotázaných (56 %) dělá finanční rozhodnutí sama bez ohledu na názor okolí. Jinými slovy: téměř polovina lidí se při finančních rozhodnutích nechá ovlivnit – a to nemusí být vždy ku prospěchu věci. V tomto aspektu je horší jen Turecko (55 %), Španělsko (49 %) a Itálie (48 %). Shodou okolností všechno jsou to země, které jsou dnes v potížích.

Češi jsou navíc podle průzkumu skutečně odpovědní – alespoň se tedy za zodpovědné vydávají. Na tvrzení „Rád utrácím, žiji dneškem a užívám si“ pozitivně odpověděla méně než čtvrtina českých respondentů. To je nejméně ze všech testovaných zemích. Na opačném konci je v mnoha ohledech západním zemím vymykající se Lucembursko (53 %). A co víc, Češi spolu se Slováky jsou na prvních dvou příčkách (83 %) v tvrzení „Obvykle mám na své výdaje a platím všechny své účty včas“.

REKLAMA

Výborné postavení obyvatel České republiky ve srovnání s ostatními zeměmi může být pochopitelně dáno volnou formulací tvrzení. „Obvykle“ může pro někoho znamenat, že jednou či dvakrát za život selhal a zaplatil později, pro jiného odložení platby či dvou měsíčně, protože většinu (ostatní) včas skutečně zaplatí. Stejně tak rozdíl může být ve „svých výdajích“, kdy pro někoho tento termín může znamenat základní životní výdaje na bydlení, jídlo a dopravu do zaměstnání, pro jiného i luxusní každoroční dovolenou a stravování v lepších restauracích. I přesto jsou výsledky Čechů výborné.

V průzkumu se projevila i „stará, dobrá“ závist. Pokud porovnávají svou finanční situaci se svým okolím, celkem 37 % (společně s Řeckem hned za Polskem a Maďarskem (40 %)) se domnívá, že jsou na tom hůř. Navíc 49 % lidí považuje svůj příjem za nižší, než jaký příjem má většina lidí v jejich okolí.

Profesor Fred van Raaij v rámci projektu sestavil model, podle něhož určil, jaký podíl lidí v jednotlivých zemích má reálnou kontrolu nad svou finanční budoucností a kolik má i stejný pocit. A i v reálné kontrole si Češi (89 %) nestojí špatně a zařadili se po bok západoevropských sousedů. Přesto jen 79 % Čechů reálnou kontrolu i cítí.

Graf 1: Reálná kontrola nad svou finanční budoucností
realna-kontrola-nad-financni-budoucnosti

REKLAMA

Zdroj: NN

Fred van Raaij následně rozdělil respondenty do čtyř skupin:

  • Pragmatici – mají reálnou kontrolu i pocit reálné kontroly
  • Pohádkáři – nemají reálnou kontrolu, ale mají pocit reálné kontroly
  • Přežívači – nemají reálnou kontrolu ani její pocit
  • Pochybovači – mají reálnou kontrolu, ale nemají pocit reálné kontroly

Ze zkoumaných zemí je nejvíce pragmatiků v Holandsku (51,2 %), ovšem ani Česká republika (44,2 %) na tom není špatně a umístila se dokonce na 4. příčce. Naopak nezodpovědných přežívačů je v Česku jen 28,4 %, což je 4. nejnižší umístění.

finanční gramotností to tak v Česku nemusí být tak špatné, jak se někdy zdá.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Vývoj na finančních trzích – březen 2024

Akciové indexy a zlato na nových maximech. ČNB snižuje úrokové sazby. Kurz koruny stabilní. Vývoj na kapitálových trzích v březnu udělal radost většině investorů. Dařilo se akciím, solidní výnosy zaznamenaly dluhopisové fondy, výrazně stouply ceny komodit a oživení je patrné i na českém realitním trhu.

Text: Jan Traxler

Foto: Shutterstock

03. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *