CZK/€ 25.320 +0,18%

CZK/$ 23.408 +0,56%

CZK/£ 29.523 +0,28%

CZK/CHF 25.813 +0,21%

Text: Daniel Kuchta

26. 09. 2012

5 komentářů

Padělané zlato začíná být problém

 


 

O tom, že na trhu se zlatem se vyskytuje velké množství padělků, které se vydávají za zlaté cihly, nebo slitky, se ví poměrně dlouhou dobu. Dokonce i v zásobách některých centrálních bank (konkrétně se mluví o Etiopii) se nachází bezcenné cihly, v nichž je nahrazeno zlato jiným kovem, většinou wolframem, který má velmi podobnou hustotu jako zlato, ale mnohem nižší cenu. Většinou jde ale o ojedinělé případy, které nevyvolávají velkou hysterii.

Zatím poslední případ nalezených falešných zlatých slitků ale vyvolává poměrně velkou diskusi. Nejde totiž o případ jednoho slitku, ale rovnou deseti, které se objevily v New Yorku. Nejprve šlo pouze o jednu cihličku o váze deseti uncí, kterou objevil ve svém obchodě obchodník Ibrahim Fadl. Po několika dnech ale také prodejci v sousedních obchodech našli další padělky cihel od stejného výrobce a jejich počet stoupl na deset. Jelikož jde o desetiuncové slitky, které jsou mezi zákazníky velmi oblíbené, není vyloučeno, že se některé z padělků dostaly do oběhu, což je nemilé jak pro samotné investory, tak i pro prodejce, kteří si zakládají na dobré pověsti. Ani dobré jméno a dlouhodobé zkušenosti na trhu nepomohou k tomu, aby se padělek nedostal na trh.

Profesionální práce

Největším problémem je fakt, že nejde o nějaké „noname“ slitky od bezvýznamné společnosti, ale o produkty, které nesou značku PAMP (Produits Artistiques Métaux Précieux), jednoho z nejvýznamnějších švýcarských výrobců zlatých slitků a cihel na světovém trhu. Falešné slitky byly dodány v originálním pouzdře, s výrobním číslem, certifikátem a ostatními dokumenty a na první pohled byly k nerozeznání od pravých výrobků. Fadl začal být podezřívavý až poté, co mu jeho ruský partner prodal slitky s velkou slevou a zkoušel jejich pravost prostřednictvím rentgenu. Podle šéfa společnosti Manfra, Tordell & Brookes (MTB), americké dcery společnosti PAMP, museli být výrobci padělků profesionálními zlatníky se zkušenostmi v oboru. Nejprve museli odloupnout vrchní vrstvu, nahradit vnitřek wolframem, který pak opět zatavili do zlaté vrstvy a vyleštili, aby nebylo nic poznat. Podle všeho šlo o vysoko profesionální práci a padělek byl k nerozeznání i pro profesionály.

Zlato je cílem padělatelů od dob, kdy začalo být vzácné, ale zmiňovaný případ je důkazem, že výrobci padělků si dávají stále více záležet a kvalita padělků je na stále vyšší úrovni. i když se všeobecně tvrdí, že slitky, nebo cihly o větších hmotnostech jdou padělat jednodušeji a padělků je tak na trhu více, není to úplně pravda. Při vyšších cenách zlata se padělatelům vyplatí kopírovat i nižší hmotnosti, nebo dokonce mince, které byly vždy považovány za složitější pro kopírování.

Návod na internetu

Na internetu se dokonce najdou i návody na to, jak takový padělek zlatého slitku udělat. Základem je zmiňovaný wolfram, který má velmi podobnou hustotu jako zlato, takže je možné pomocí něj vyrobit cihlu, nebo slitek se stejným tvarem a velikostí. V takovém případě se bude nepatrně lišit hmotností. V případě stejné hmotnosti musí být cihla z wolframu trochu větší. Nezkušený investor ale nemusí v obou případech vůbec nic poznat (u uncové cihličky je rozdíl ve váze kolem tisíciny gramu). Při výrobě dokonalejší kopie pak lze přidat malé množství kovu s větší hustotou než má zlato, jako je iridium, nebo osmium a hmotnost i objem cihly tak budou shodné se zlatou cihlou prakticky dokonale. Ověření pravosti je pak možné pouze „natvrdo“, tedy rozřezáním, nebo navrtáním cihly, nebo slitku na více místech, nebo pomocí drahých přístrojů, které nejsou běžně dostupné u každého prodejce.

REKLAMA

Třešničkou na dortu je pak čínská firma ChinaTungsten Online, která se výrobou podobných pozlacených napodobenin z wolframu zabývá a prodává je ve velkém. Společnost svým zákazníkům nabízí celé portfolio produktů, od cihel, slitků a prutů až po mince nejrůznějších tvarů velikostí a nominální hodnota. Zákazník si může říct prakticky o jakýkoli motiv, přičemž může jít i o padělky známých investičních mincí, nebo zlatých cihel a slitků známých výrobců.

Otázkou zůstává, o co padělatelům zlatých cihel jde. Může to být pouze způsob výdělku na neopatrnosti investorů. Média, která nemaní daleko ke konspiračním teoriím, jako je například ZeroHege, se však nebojí mluvit o pokusu o zdiskreditování zlata jako bezpečného přístavu pro mnohé investory, kteří se chtějí chránit před hrozící inflací a tiskem bezcenných peněz. Různé cenné papíry navázané na zlato, resp. jiné drahé kovy, dnes nemají kdovíjakou pověst a útok na fyzické zlato by mohl být těžkou ranou pro investory, kteří věří fyzickému kovu. Doufejme, že tak zlé to nebude, ale investorům dnes možná nezbývá nic jiného, než popřemýšlet o diverzifikaci do dalších kovů, které nejsou tak lákavým cílem pro padělatele, jako je například stříbro, nebo platina. Prvně jmenovaný je příliš levný, aby se to padělatelům vyplatilo, druhý je pak sice drahý, ale méně komerčně zajímavý. Zbývá jen vyčkat, jaký vliv bude mít rozšiřování podobných zpráva na cenu drahých kovů v budoucnu.

——————————————————————————————————————————————————-

Vyjádření společnosti PAMP k výskytu falešných zlatých slitků v USA

Minulý týden se v USA objevil další případ zlatých prutů s jádrem z wlolframu. Nejde o úplnou novinku, nicméně je to poprvé, co se případ týká přímo společnosti PAMP. Přesto že jde o závažný problém, jde o poměrně malé množství (podle našich údajů ne více než deset kusů) v porovnání s roční produkcí několika milionů kusů. Proto, i když není pochyb o kvalitě produktů PAMP na trhu, považujeme za rozumné uvést několik důležitých informací na dané téma, které by mohly dát odpovědi na potenciální otázky.

REKLAMA

1, Stejně jako při nákupu jakýchkoli jiných výrobků, je i v případě zlata nezbytné obchodovat pouze s renomovanými obchodníky. Rovněž je dobré vyhnout se obchodníkům s neobvyklými podmínkami prodeje.

2, Pokud je nám známo, je možné zjistit přítomnost wolframu ve slitcích použitím ultrazvukových zařízení.

3, Jednodušší, ale méně jistou metodou zjišťování wolframu je porovnání hmotnosti daného slitku s teoretickou (požadovanou, přesnou) hmotností originálního slitku, kterou je velmi těžké docílit s využitím wolframu.

4, Rentgenové měření, stejně jako test hustoty jsou při zjišťování wolframu neúčinné.

Nadia Haroun, vice president a sales and marketing director společnosti PAMP

Loading

Vstoupit do diskuze 5 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Peníze neustále pracují, pokud je neřídíte, nejspíše pracují ve váš neprospěch. Jak je pořádně „zapřáhnout“?

Konečně je kolem nás mnohem více slyšet o tom, že začíná být celkem běžné zhodnocovat své peníze. Pomohla k tomu i vysoká inflace posledních let a mediální „masáž“ kolem ní. Hlavní ale je, že jsme začali. Investování totiž není jen pro milionáře. Týká se každého, komu měsíčně zbývají […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 01. 2024

Investiční výhled na 1. čtvrtletí: Co se stalo s budoucností?

V posledním čtvrtletí loňského roku vyzývala společnost Saxo investory, aby si vytvářeli dlouhé pozice v dluhopisech. Naši stratégové si totiž uvědomují, že se světová ekonomika nedokáže vypořádat s rekordně vysokými reálnými výnosy, protože produktivita ani počet obyvatel nerostou dostatečným tempem. S historicky dlouhým zpožděním za měnovou politikou se vysoké výnosy […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

17. 01. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • barbu

    28 ledna, 2013

    Dobře zpracované je to tady. I s ukázkou, co čínani umějí udělat:
    https://www.sil­verum.cz/news/in­vesticni-zlato-lze-ocekavat-priliv-padelku-i-na-cesky-trh-a-339.html

    Odpovědět

  • Petr Ježek

    19 dubna, 2013

    Pokud je klientovi – držiteli zlatého certifikátu nabídnut peněžní ekvivalet zlata v aktuální hodnotě s tím, že zlato není, lze se úspěšně domnívat, že tak jako neinventurované měnové zlato v depozitech FEDu obsahuje tolik wolframu, aby to okamžitě zhroutilo nejen trh se zlatem, ale i trh měnový. nastává čas veselého praskotu dalších finančních bublin.

    Odpovědět

  • Milan

    20 dubna, 2013

    Vážení kolegové, chcete vědět jak pracovat s klienty a spolupracovníky efektivněji? Napište mi na pfp.efektivita@gma­il.com, poradím Vám jak na to.

    Odpovědět

  • karolína

    15 června, 2015

    no tak tohle jsem vůbec netušila a to jsem do zlata chtěla investovat, takže se mu radši vyhnu. I když mám skvělou investiční společnost Garant Trading Investment, přes kterou investuji a nemám strach, že přes ni bych nakoupila nějaké padělky. Ale radši asi zůstaly u akcií, dluhopisů a podílových fondů, s kterými už mám nějaké zkušenosti a hlavně pozitivní :)

    Odpovědět

  • Jan Rozsypal

    21 června, 2019

    co to tady pisete za reklamy prosimvas, sve jsmeno napisete jen v inicialu, ale investicni spolecnost, kterou pouzivate, napisete celou, vcetne jejich produktu a poyitivnich zkusenosti. Garant trading 😀 to jako, ze garantuji vynosy? Karolina bude ve skutecnosti nejaky jouda Petr, co zrovna objevil nekonecne moznosti Prahy.

    Odpovědět