CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Petr Fejtek

24. 01. 2008

0 komentářů

Novoroční půlroční ohlédnutí

 


 

Pouhých 50 milionů do zajištěných fondů jistě překvapuje, zatím ale stále ještě nic nevíme o Maxu 8 a také Česká spořitelny spustila místo dueta jen sólový ZF 23, nicméně tomu stačilo na stříbro v segmentu pouhých 26 milionů.

Vítěz ČSOB Reverzního rozpětí 3 (KBC Click) získal přes 28 milionů korun. Nu a s 20 miliony je bronzový Pioneer zajištěný, o kterém jsme hovořili už minule (že by se měl jmenovat spíše "chráněný").

Je také zatím moc mladý, abychom mohli něco usuzovat, marketingově ale "boduje" a výkonnost 1,84 % za tři měsíce není špatná. Leč teprve uvidíme, jak zvládne větší vlnobití, protože při poklesu akcií je musí pod tlakem prodávat, a pak už nemusí mít na to, zas je včas nakoupit. A že vám součet nevychází?

Ťafku bilanci zajišťáků totiž také způsobil KBC CLICK ČSOB Světové akcie 5. Že nevíte, který to je? Je to stařešina, jeden z průkopníků zajištěných fondů u nás a proto již pomalu dospěl do splatnosti.

Upisoval se v létě roku 2002, tedy v dobách stále ještě tvrdé korekce akciových trhů. I proto (nebo právě proto) do něj tehdy šla jen menší skupinka investorů s pouhými 50 miliony korun.

Jistě nelitují, i když na indexech Eurostoxx 50 a S&P 500 (půl na půl) mohli vydělat víc. Takto dostali za 10 000 investovaných korun přes 13 200 Kč. Za 4,5 roku tedy tento zajišťák vynesl 23,2 %, což dá 4,75 % p.a.

REKLAMA

Jinak doporučuji podívat se na výjimečně přehledné stránky ČSOB, kde snadno najdete jak přehled zajištěných fondů, ale zejména dokonalou excelovskou tabulku jejich konstrukcí, distribučních kanálů i výnosů včetně klikacích parametrů. Jen logika a vypovídací schopnost, žádné marketingové tlachy.

Nu a těchto 59 milionů korun vyplacených podílníkům KBC CLICK ČSOB Světové akcie 5 přece jen ubralo za statistik čistých prodejů. Kampak je asi investoři přesměrovali? Možná do peněženek, možná právě část z nich se pustila do čistě akciových fondů.

CO DĚLAJÍ DLUHOPISY
Dluhopisové fondy si již navykly na osvědčenou roli mrtvého brouka, zajímavostí byla snad jen aukce 13týdenních SPP, při níž výnos klesl na 2,44 %. Také kurz koruny přestal škádlit rekordy, takže se možná i u nás dočkáme reverzního sklonu výnosové křivky.

Ne že by to mělo znamenat nějaký zvrat, sazby letos skoro jistě poskočí směrem vzhůru, takže peněžní trh bude dluhopisům účinně konkurovat.

Smíšené fondy o přízeň investorů bojují na všech frontách, ale nějak se jim to nedaří – tentokrát přesto získaly 85 milionů korun. V jejich výnosech najdeme zajímavosti, když například ČPI Zlatý za týden ztratil 3,2 %. Vůbec komodity schytaly nějaké novoroční delirium.

REKLAMA

Zato fond nemovitostních akcií v podání ČPI za pouhé tři měsíce vynesl 6,65 % a takový ČSOB Realitní mix nastavěl dokonce 11,3 % a na půlroce úžasných až neuvěřitelných 23,7 %.

PŮLROK VÍC POTĚŠÍ
Je to vůbec radost procházet se po obdobích kratších výkonností, když ty delší "nefungují" – anebo naopak. A s grafy jaké se dají dělat kouzla! To ale asi nemusím žádnému poradci vykládat.

Leč rok jsme probírali minule, takže nyní zkusíme 6 měsíců: mezi smíšenými najdeme JT Oportunity CZK s 19,64 %, ČSOB Středoevropský má 12,92 % a IKS ukazuje Balancovaný 12,43 %.

Mnohé mixy tak trumfují čistě akciové fondy, mezi nimiž (kromě již zmíněné realitní pecky od ČSOB) vede s také šokézními 23,13 % Conseq akciový a těsně za ním AKRO akciový fond nových ekonomik (také pauzíroval, ale před týdnem měl 22,88 %) – a pak že střední Evropa je chcípák!

Za touto "zlatou trojkou" dlouho nic a 15,06 % si můžeme spočítat u ING Českého akciového na nepříliš aktuálním ani friendly webu ING IM (musí se stahovat historické ceny a počítat). Další místa pak na půlročním výkonu obsazují ČSOB Akciový mix s 12,05 %; ISČS Sporotrend 11,03 %, ČPI Globálních značek 9,51 % a pak teprve Pioneer akciový s 8,80 %.

REKLAMA

Ach to Turecko, to nafackovalo 20% poklesem mnoha emerging markets strategiím…
Nu, a nikoli finta, ale pro poučení o dluhopisech: kdo by si tipnul, že na šesti měsících mají standardní dluhopisáče výnos přes 3 % a ty konvergenční kolem 6 % až 7,8 % (v případě ČSOB dluhopisových příležitostí)?

Takže opakuji, u dluhopisových fondů jde zejména o to, sledovat výnos do splatnosti. A kdo v nich "řeší" klasickou diverzifikaci, ať se někdy podívá do historie: například ČSOB dluhopisový mix vynesl za svou za desetiletou historii průměrně 7,20 % p.a. A to tam přitom najdeme i roky s poklesem -24 % (1998) nebo -10 % (2001).

Zkrátka trhy kolísají, jinak by to nebyly trhy – takže pozor, nevylévat s dluhopisovou vaničkou i dluhopisy!

AKCIE ZAZVONILY JEN KRÁTCE
Kdo ví, čím to bylo, snad přilákal ten krásný skoro 2% run hned 2. ledna, nicméně jen naši dva lídři si libovali ISČS Sporotrend přivinul do svého portfolia 52 miliony korun, zatímco k Andělu do smíchovského ING Českého akciového zamířilo 34 milionů korun.

A po skoro 10 milionech zbylo i na Pioneer akciový, ČPI Ropného a energetického průmyslu či na ČSOB Akciový mix a ING Invest World.

Druhá polovina týdne ovšem již na oslavy nabyla – červenalo se všude, nejen u nás. Přitom pozor na skutečně zdánlivě nicotné až pubertální impulsy, které mohou hypersenzitivní trhy překvapivě snadno "spustit" na hysterické šikmé plochy.

Mohou s nimi také pinkat jak s badmintonovým opeřeným košíčkem. Akciím ČEZ tak proti prodeji části akcií z opčního programu managementem nepomohlo ani doporučení "kupovat" od Merrill Lynch s cílovou cenou 1200 Kč, zato ORCO hned poslechlo Wood & Co, které zvyšuje cílovou cenu na 125 eur (z 80 eur, tedy o víc než polovinu až k 3500 korunám!), doporučení zůstává "koupit".

Zato Patrii/KBC se nezdá růst akcií Erste Bank o 5 % za dva dny a snižuje doporučení na "prodat" z "držet", protože cílovou cenu zvyšuje jen o 1,7 % na 53,44 eur – tedy pod 1500 korun, i když se obchoduje za 1650 korun.

Uvidíme, co přinese tento týden. Nejen naše, ale i Evropské akcie se hned první obchodní den v roce 2007 vyšplhaly na nejvyšší úroveň od prosince 2000 ve víře, že letošní rok bude příznivý již jako pátý v řadě.

Až ve středu přišel úlek jakoby v předtuše, co provedou americké trhy večer (v úterý neobchodovaly). Prý investory znepokojilo především zveřejnění záznamu z prosincového zasedání FED, které vzbudilo obavy ze silnějšího oslabení americké ekonomiky provázené vyšší inflací.

Padly také akcie ropných společností poté, co cena ropných futures propadla o více než 4 % na 58,3 dolaru a zatřásly se komoditní trhy. Nejistý čtvrtek pak dovršil rozkolísaný pátek, kdy Amerika zase i před víkendem zamířila k jihu. Náš PX tak po pěkném startu vydělal jen 1,13 % a sklouzl zase těsně pod 1600 bodů.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *