CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Jan Traxler

24. 01. 2008

2 komentáře

Next 11 – země budoucnosti: Nigérie

 


 

Musím se přiznat, že se mi zpočátku do tohoto článku vůbec nechtělo a oddaloval jsem ho, co to šlo. Ale nakonec jsem rád, že jsem si udělal na Nigérii čas, protože jsem se při shromažďování podkladů neskutečně pobavil. Tak doufám, že se v nynějším předvánočním shonu také trochu zasmějete.

Když navážu na předchozí díly, Nigérie se v mnohém podobá předcházejícím zemím, dostaneme se ale i k něčemu, v čem se přeci jen liší.

Nečtěte, nebo si budete připadat staří!
Možná to někoho překvapí, ale Nigérie je nejlidnatější zemí Afriky, navíc s vysokým ročním přírůstkem obyvatelstva ve výši 2,38 %. Důchodci ve věku 65 a více let tvoří pouze 3 % populace. Naopak dětí do 15 let je v zemi přes 42 %. Průměrný Nigérijec má 18,7 let (podle mediánu stáří obyvatel v zemi).

Kam se hrabou čeští „unterwassermani“…
Tradičním problémem je korupce. Vedle korupce se však Nigérie potýká ještě s jiným fenoménem – tzv. Advance Fee Fraud (podvod vylákáním předběžných poplatků). Často jde třeba jen o snahu získat pozvání do země na základě předstíraného obchodního zájmu. Teď přichází slibovaná chvíle pro pobavení. Vždycky jsem si myslel, že Češi jsou největší zloději a podvodníci na světě. Ale už si to nemyslím.

…to by člověk nevěřil, co se dá vymyslet
Zastupitelský úřad v Abuji ve snaze varovat české obchodníky uvádí vedle celé řady praktických rad jak se přesvědčit o skutečné existenci potenciálního nigerijského obchodního partnera, také jednu velmi jednoduchou – zamyslet se nad reálností poptávky. A dále uvádí několik krásných příkladů, které byly v uplynulých letech zaznamenány: dodávky součástí domácího vytápění a krbových vložek (to se v tropech bude zajisté hodit), 10 000 postelí pro ministerstvo školství, nebo zájem o 2 000 traktorů od firmy s obratem 3 000 USD.

Vše začíná a končí u ropy
Spásou i prokletím Nigérie je ropa. Ta tvoří zhruba 95 % exportu (další důležitou exportní komoditou je kakao a surová přírodní guma) a zároveň i 95 % devizových příjmů. Na HDP se podílí jednou pětinou. Nigérie je šestým největším producentem ropy a její potvrzené zásoby by při současném tempu těžby měly vydržet ještě padesát let.

Především díky ropě najdeme v zemi několik neskutečně bohatých lidí, zatímco většina obyvatel má problém s vlastní obživou. Díky obrovskému majetkovému nepoměru jsou na denním pořádku ozbrojené vzpoury, útoky na zahraniční společnosti, únosy lidí…

Vedle ropy existují ve světě ještě dvě další časté příčiny konfliktů a obě najdeme i v Nigérii. Tou první je pitná voda. Druhou pak náboženství. Zhruba polovina obyvatel se hlásí k islámu a 40 % ke křesťanství, víc asi není třeba dodávat. Snad jen to, že se nigerijská populace skládá z více než 250 etnických skupin. Takže konflikty zde vždy byly, jsou a také vždy budou, o tom nemusíme pochybovat.

Zemědělství je neefektivní
Pro běžné Nigérijce je nejdůležitějším odvětvím zemědělství. To se na HDP podílí necelou třetinou. Ovšem zaměstnává přes 70 % populace. O to horší je fakt, že Nigerie není soběstačná. Za půl století (v roce 1960 získala Nigérie nezávislost) se z největšího afrického vývozce potravin stal jejich významný dovozce.

Přitom obdělávaná plocha tvoří plných 31 % rozlohy celé země, vlhké a teplé podnebí umožňuje několik sklizní do roka a zdrojů vody pro zavlažování je také dostatek. Takže problém musí Nigérie hledat „ve vlastních řadách“ a asi bude třeba zapracovat na efektivitě.

…zpracovatelský průmysl nedostatečný
Průmyslová výroba v Nigérii je již tradičně založena zejména na prvovýrobě. Zpracovatelský sektor je velmi poddimenzovaný, většina surovin i potravin se vyváží ke zpracování v zahraničí a opět se dováží zpět ve formě hotových produktů. Takto to funguje dokonce i u ropy, kdy například celých 70 % pohonných hmot Nigérie dováží ze zahraničí.

…a infrastruktura katastrofální
Infrastruktura je v katastrofálním stavu. Železnice jsou tak zastaralé, že se de facto vůbec nepoužívají. Kvalitních silnic je nedostatek. Špatná situace je také v oblasti energetiky. Nigérie zvládne aktuálně vyrobit zhruba třetinu domácí poptávky po elektrické energii (chvályhodné ale je, že více jak 30 % tvoří hydroelektrárny).

Když se k tomu přidá zastaralá rozvodová síť… prostě a jednoduše nemá smysl se rozčilovat, že vám třikrát za den vypadne proud, protože to je ještě abnormálně dobrý den (vždyť to bylo jen třikrát). Vláda si jako jednu z priorit stanovila zlepšit situaci a do roku 2015 pokrýt veškerou spotřebu energie. Moc bych tomu ale nevěřil, protože podobné sliby dává už léta.

Nigérie je ale poctivý dlužník
Na začátku jsem zmínil, že se Nigérie v jedné věci výrazným způsobem liší od předcházejících „zemí budoucnosti“. Nigérii se za uplynulé dva roky podařilo splatit veškeré zahraniční dluhy. Pomohl jí k tomu mimořádný růst cen ropy, z vysoké ceny ropy by mohla těžit i v následujících letech.

Každopádně tímto krokem si u vyspělých zemí získala obrovský kredit. Většina dlužníků pouze usiluje o odpuštění dluhů. To Nigerie vždy řádně své zahraniční závazky splácela a nyní se rozhodla s nimi skoncovat úplně.

…což by mohlo zvýšit zájem investorů
Jako „vedlejší efekt“ byl Nigérii zvýšen rating na BB-. Většina čtenářů by to pravděpodobně označila za nepodstatné, stále jde o spekulativní stupeň. Jenže považte, že stejný rating má například Brazílie, Ukrajina či Turecko. A to se navíc u Nigérie očekává další zvýšení na BB.

Hlavní efekt spočívá v tom, že garanční instituce (v ČR EGAP) dříve díky nízkému ratingu odmítaly pojišťovat exportní projekty do Nigérie, což bývá podmínkou pro získání úvěru u exportních bank (v ČR Česká exportní banka). Od lepšího ratingu si tudíž lze slibovat zvýšený zájem investorů.

A jak jsme na tom s akciemi?
Vývoj na burze vypadá velmi lákavě. Za posledních pět let se hodnota akcií zdesetinásobila. Investorům ale radost neudělám, protože na trhu nenajdete aktuálně žádný instrument, pomocí něhož byste mohli na dalším vývoji nigerijských akcií participovat. Našli bychom pouze několik basketů složených z akcií celé Afriky, v nich ale Nigérie nikdy nezaujímá více jak 10 %.

Tragédii bych z toho rozhodně nedělal. Existuje celá řada potenciálně zajímavějších (nebo minimálně srovnatelných) investičních příležitostí, u kterých bych riziko označil za výrazně nižší. Takže proč zbytečně podstupovat vyšší riziko?

…raději se jim vyhnout
Dlouhodobé a neřešitelné konflikty (náboženské, majetkové, etnické…) – to je hlavní důvod, proč bych já osobně do Nigérie stejně neinvestoval a na růžovou budoucnost nigerijské ekonomiky bych si přes všechna pozitiva také nevsázel. Kde lidé nedokážou táhnout za jeden provaz, tam nemá smysl investovat – a to ani peníze, ani čas, ani úsilí.

Loading

Vstoupit do diskuze 2 komentáře

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Černý kontinent se zábleskem naděje

Akciové trhy v posledních několika letech nelámou rekordy v popularitě mezi investory. Je to naprosto pochopitelné. Situace na trzích je velmi nepřehledná a výnosy nejsou závratné. A to ani na vyspělých, ani na rozvíjejících se trzích. Nabízí se tak Afrika. Proč právě ona?

Text: Šimon Finemon

19. 09. 2012

Next 11 – Země budoucnosti: Jižní Korea

Označení Next 11 se zažívá pro země, které by v budoucnosti mohly být stejným investičním hitem, jakým jsou v současnosti země BRIC. Nejrozvinutější zemí N-11 je Jižní Korea. JAN TRAXLER, investiční poradce se specializací na pravidelné investice a aktivní správu portfolia, ukáže její potenciál.

Text: Jan Traxler

13. 02. 2008


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • K.Ladislav

    17 prosince, 2007

    Má pan Traxler tyto informace z ceskeho konzulatu v Nigerii,
    nebo z konzulatu Nigerie v Praze, nebo odkud ?
    Nebo je zdroj informací tajný ?
    Myslim, ze by se mel trochu detailneji popsat zpusob,
    jakym lidi z Nigerie v e-mailu nám slibují milion dolaru
    a pak nakonec namísto výdelku od nás chteji peníze.

    Odpovědět

  • Jan Traxler

    17 prosince, 2007

    Dobry den,

    kdybyste pozorneji cetl, v clanku je uvedeno „zastupitelsky urad v Abuji“, ale to se tyka jen casti informaci, tech zdroju podkladu pro analyzu bylo tentokrat asi osm. 😉
    Myslim, ze nema smysl zde detailne popisovat, jak probiha takovy „Advance Fee Fraud“. Zpusobu bude urcite hodne siroke spektrum. Ja s tim osobni zkusenost nemam. Pro inspiraci si ale myslim, ze uvedene priklady hovori za vse. 😉

    S uctou

    Jan Traxler

    Odpovědět