CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.663 -0,22%

CZK/£ 29.501 -0,13%

CZK/CHF 26.030 +0,03%

Text: Daniel Kuchta

11. 07. 2012

0 komentářů

Nepříjemná změna, nebo příležitost?

 


 

Zatím posledním takovým varováním před černou budoucností přišlo od Merrill Lynch, která varuje své bonitní investory před přílišnou důvěrou v tradiční „bezpečné přístavy“ jako jsou například americké státní dluhopisy. Ekonomická mapa světa se podle analytiků společnosti bude zásadně měnit a investoři by měli být na tuto změnu připraveni. Základem je tedy změnit svá očekávání, nelpět na tradičních investičních nástrojích a destinacích.

Problémem podle Merrill Lynch je také skutečnost, že východisko z dnešní prekérní situace není nadohled. Politici západních mocností ukazují na rozdíl od minulosti, svou neschopnost situace řešit rozumně a razantně, i když na to měli jak příležitost, tak moc. Bohužel, nekončící problémy kolem schvalování rozpočtu v USA a dluhová krize v EU jen zvýrazňují bezútěšnou a do budoucna ne příliš optimistickou situaci.  A východní mocnosti, resp. dnes stále ještě rozvíjející se země, zase podle ML nemají zájem přebírat odpovědnost.

Postavení rozvíjejících se ekonomik však neustále sílí a změna geopolitického rozdělení světa je nevyhnutelná. Čína je již dnes prakticky velmocí, kterou ani USA nemohou brát na lehkou váhu. Bohužel pro ně (a pro optimisty zaseknuté v minulosti), mají USA stále pocit, že mohou diktovat celému svět, co má dělat, protože sází na svou dnes již jedinou silnou zbraň, kterou je dolar jako rezervní měna. I jeho síla a vliv na dění ve finančním světě ale postupně ochabuje a jednou určitě dojde k tomu, že jej nahradí jiná měna, resp. koš jiných měn – nic není věčné. Pokud se tak stane rychle, budeme svědky kolapsu, který přežijí pouze ti, kteří budou na razantní změnu připravení a ti, kteří nelpí na minulosti.

Banky a podvody

Dalším problémem, který je aktuální již několik let, ale jeho řešení je stále v nedohlednu, je nemorální chování jednoho z pilířů finančního systému, kterým jsou banky. Zatím posledním takovým přehmatem, který má prakticky celosvětový dopad, zejména v oblasti úvěrů a derivátů (objem postižených aktiv je podle Wall Street Journalu 10bilionů dolarů u úvěrů a až 800 bilionů!! dolarů u derivátů), jsou nedávno odhalené manipulace se sazbou LIBOR. Zarážející na tomto případu je fakt, že v ní je zapletena banka Barclays, která před několika lety jako první přišla se zprávami o ztrátách ze subprime hypoték a na nich navázaných nástrojů.

Dalším problémem, který může být po manipulaci s úrokovými sazbami hřebíčkem do rakve finančního systému, jak ho známe dnes, je Janem Dvořákem zmiňovaný problém zmizení asi 500 miliard aktiv společností na účtech v bankách. Velikost sumy prakticky vylučuje statistickou chybu a tak můžeme pouze spekulovat, co je její příčinou. Informace o rekordním objemu hotovosti, které firmy drží, však dostala velikou trhlinu.

REKLAMA

Nedostatek bezpečných přístavů

Problémem pro investory, na který zase upozorňuje Matthew Lynn ve včerejším článku na  serveru MarketWatch, je skutečnost, že některé bezpečné přístavy tento svůj statut jaksi dobrovolně ztrácí a ostatní se zase po čase stávají příliš drahými a ztrácejí svou výhodu. Nejlepším příkladem z první skupiny je švýcarský frank, který rostl vůči euru tak dlouho, až se na to centrální banka nemohla dívat a jeho posilování před rokem nadobro zastavila. Druhým případem může být Norsko, které je po Švýcarsku dalším oblíbeným bezpečným místem, ale příliv velkého množství peněz a snižování úroků vede akorát k tomu, že ceny nemovitostí rostou neúměrným tempem a hrozí zde splasknutí bubliny. A Německé dluhopisy se prodávají se záporným reálným úrokem, takže za půjčení německé vládě investoři nedostanou nic.

Kromě zlata, nebo stříbra, které se ale také pohybuje blízko svých maxim, tak zůstává na výběr poměrně málo, a přitom ještě nejistých, možností, kam by mohli investoři své peníze vložit bez toho, aby měli strach, že o ně přijdou. Ne, že by se investorům dostávalo málo doporučení, do čeho investovat, problém je, že většina dnes doporučovaných investic je stále považována spíše za rizikové nástroje, které sice mají zajímavý potenciál, ale jen stěží je možné je považovat za bezpečný přístav, nebo bezriziková aktiva. Pro investory je pak dalším problémem to, že uveřejňovaná doporučení se často rozcházejí a to, co je pro jednu skupinu zaručená investice, je pro druhé cesta do pekel.

Investoři, kteří chtějí být úspěšní, musí být buď chytřejší, nebo rychlejší než ostatní. Ti, co využijí příležitost, pak mohou realizovat zajímavé zisky. Jenže to se lehce řekne, ale mnohem hůře realizuje.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Kufr peněz - bohatství

Čeští dolaroví milionáři: Jak investují?

Inspirovat se o investicích je vhodné u úspěšných. A úspěšnými čeští dolaroví milionáři jsou. Jaké investiční příležitosti vnímají jako nejlepší pro příští období? A jak přišli ke svému majetku?

Text: Petr Zámečník

02. 06. 2017


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *