CZK/€ 25.320 +0,18%

CZK/$ 23.408 +0,56%

CZK/£ 29.523 +0,28%

CZK/CHF 25.813 +0,21%

Text: Petr Zámečník

06. 03. 2009

2 komentáře

Nejlepší recept pro Česko: Ať podporují jiní!

 


 

Česká vláda se zdá být na první pohled vlažná. NERV přinesl několik opatření, která plošně podporují stranu nabídky – ať už se jedná o snížení sociálního pojištění placeného zaměstnavatelem, zrychlení některých odpisů či odpuštění záloh na daň z příjmů. Není jisté, zda všechna opatření přijdou. Jejich logika je ale jednoznačná.

Okolní státy v čele s Německem se snaží své ekonomiky rozhýbat poptávkovými stimuly. Zavádějí šrotovné a další dotace na všechno možné, musí dotovat banky, čemuž se Česká republika vyhnula…

Česká ekonomika patří mezi nejotevřenější ekonomiky na světě. To má svá negativa, kdy je téměř nemožné zabránit hospodářské recesi, když se nad světovou ekonomikou a Evropou stahují mračna. Jsme navíc malá ekonomika a jako taková nemáme tržní sílu cokoli změnit. Má to ale i svá pozitiva.

Začnou-li ve prospěch svých ekonomik intervenovat okolní státy, efekt nalitých peněz více či méně přeteče i do české kotliny. Podle člena NERVu a hlavního makroekonomického stratéga ČSOB Tomáše Sedláčka by v případě, že by jen 5 % německého balíčku překročilo české hranice, znamenalo by to příliv 150 mld. Kč – za nic, zadarmo, z cizí kapsy na podporu české ekonomiky. To je několikanásobek ceny, kterou stojí daňové poplatníky opatření doporučená NERVem, která jsou navíc těmto penězům vstříc.

Nejlepší možné doporučení pro českou ekonomiku tedy zní: Nechte si podporu zaplatit okolními státy. Ostatně, má to i svou logiku. České banky jsou zdravé, na hypoteční, realitní a následné finanční krizi se nepodílely (jinak je to mnohdy  s jejich matkami). Proč bychom si tedy i léčbu importované recese neměli dovézt?

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 2 komentáře

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Roman Gamer

    9 března, 2009

    A má ten Sedláček recht, je to konečně pořádné české a trošku i vyc..ané řešení a díky za něj. Ted ještě Sedláčka do vlády pořádně ke kormidlu a pár takových očů..ávek a jsem opět ekonimický
    tygr evropy.

    Odpovědět

  • P.B.

    11 března, 2009

    A divím se, že i na Slovensku šli do šrotovného. Cpát prachy do ekonomiky je jen pokračováním současné hloupé světové finanční politiky a pokračováním teorie, že žitím na dluh se propracuji k bohatství. Chce to pěkně vyrovnaný rozpočet (pokud možno), když už investovat, tak né do odepsaných odvětví a firem viz US vládní pomoc AIG, GM a pod), nějakou pěknou knížku na čtení a čekat, případně akumulovat podhodnocené smetí, co se válí na trzích.

    Odpovědět