CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.707 +0,19%

CZK/£ 29.516 +0,05%

CZK/CHF 26.084 +0,21%

Text: Martin Mlčoch

17. 08. 2015

0 komentářů

Nejčastější chyby investorů aneb Nepřipravme se o výnos

 


 

Investorem je téměř každý z nás. Většina lidí si jednorázově nebo pravidelně odkládá stranou určitou částku peněz – často jako rezervu na horší časy nebo s myšlenkou zajištění na pozdější věk a důstojný důchod.

To, že o chybě člověk ví, ještě nutně neznamená, že se jí dokáže vyvarovat. Někde se ale začít musí. Jaké jsou časté chyby investorů při jejich rozhodování týkající se chování před, během a hlavně po realizaci dané investici?

Pravidlo palce

Pravidlo palce umožňuje nám rychlé rozhodování. Je s námi už několik desítek tisíc let. V našich hlavách zjednoduší podmínky rozhodování na známé prostředí. Naše podvědomí tedy připodobní situaci té, kterou jsme již zažili a kterou známe. To funguje skvěle ve chvíli stresu, při nutnosti rychlého rozhodování. Rozhodujeme se tak na základě zkušeností. A tady nastává zádrhel. Velice snadno můžeme přehlédnout podstatné detaily. 

Investiční praxe: Zkušenost s jedním konkrétním podílovým fondem je taková, že fond osciluje okolo 3 – 4 % zhodnocení ročně při volatilitě (kolísavosti) do 10 % během roku. Investor takto investuje 3 roky. Proto ho velice (nepříjemně) překvapí, když „z ničeho nic“ dojde během týdne k propadu o 20 %. Přestože trh mohl vysílat varovné signály, nevšímal si jich a očekával pokračující trend. Přitom podobná situace se u totožného fondu stala před 10 lety. Protože se v té době nejednalo o jeho fond, větší možné volatilitě absolutně nevěnoval pozornost. 

Gambler’s fallacy – selhání hazardního hráče

Jedná se o přijímání zákona velkých čísel na malý, vybraný vzorek. O čem hovořím? Házím kostkou. Mám 10 hodů. Z toho se mi podaří 9 hodit číslo 4 a vyšší. Znamená to, že v desátém hodu hodím s větší pravděpodobností číslo menší, aby se výsledek „zprůměroval“? Ani náhodou. Pravděpodobnost čísla 4 a vyšší je stále 50 %. V krátkém období zákon velkých čísel neplatí!

Investiční praxe: Hodnota naší investice 5 dní po sobě roste, každý den o 1 % a nevidíme k tomu žádný reálný důvod. Proto očekáváme, že začne klesat, aby se přiblížila dlouhodobému průměru. Investici prodáme. A dost možná se připravíme o potenciální zisky z dalšího růstu.

REKLAMA

Hot hand bias – opak Gambler’s fallacy

Jedná se o prodlužování trendů. Zajímavé je, že tomuto předsudku podléhají, na rozdíl od předchozího, spíše starší, zkušenější investoři. Psychologové si to vysvětlují tím, že zkušenější člověk si více pamatuje pozitivní události, které se mu v minulosti přihodily.

Investiční praxe: Člověk dvakrát nevstoupí do stejné řeky. Přesto spousta investorů ráda sází na ozkoušenou kartu. V nejhorším možném případě se do svého fondu nebo akcie „zamilují“. Ztráty pak bývají obrovské a především nevyhnutelné. Pokud investor není schopen racionálně odhadnout skutečnou hodnotu, kterou jeho investice má, a drží se jí za všech okolností.

Vagon efekt – davové chování

Čím více lidí efektu podlehne, tím více mu podlehne. Co to znamená? Vlak se rozjíždí pomalu. Z počátku se často jedná o skutečně dobrou investorskou příležitost. Jak investice roste, stále větší množství lidí do vlaku naskakuje za jízdy. Chtějí si také něco utrhnout z nadprůměrných výnosů. A to je v důsledku jedna z příčin tržních bublin.

Efekt návnady

Máme na výběr tři fondy pro naši investici. Dva z nich jsou stejné, až na poplatky za správu – jeden má 3 %, druhý 5 %. Třetí fond je odlišný ve všech ohledech.

Efekt návnady způsobí, že i když fond s 5% poplatkem racionálně nevybereme, máme ho na paměti. A podvědomě se tak kloníme k výběru fondu s 3% poplatkem oproti fondu třetímu. Jak se toho vyvarovat?

REKLAMA

Pokud je nějaká možnost zjevně ve všech parametrech horší než jiná k výběru, ihned ji odstraňme z rozhodovacího koše. A dál ji neberme v úvahu. Jako by nikdy neexistovala! Mimochodem, tento trik na nás rádi zkouší obchodní domy. Proč v supermarketu na každém druhém výrobku nalezneme visačku se slovy „sleva“?

Zarámování

Často se nám stane, že se necháme ovlivnit nejen tím, jaká situace reálně je, ale spíš, jak je nám podána. Nevěříte? Čemu dáte přednost z těchto možností:

  • Přeskupení aktiv
  • Realizace ztráty

A přitom obě můžou znamenat úplně to samé: například prodej podílu s 20% ztrátou.

Peněžní iluze

Hodnotu peněz vnímáme téměř výhradně nominálně. Vždyť před 30 lety se svačina dala koupit za pár korun. Dnes je to několik desítek korun, možná stokorun. Jaká je tedy reálná hodnota?

Pokud stát navýší důchod o 200 Kč, je to lepší, než nic. Jenže když ceny potravin a léků, bez kterých se senior neobejde, vzrostou o 500 Kč na každý měsíc, reálná kupní síla důchodu se o značně sníží.

REKLAMA

Většina konzervativních investorů pak často ukládá peníze do nízko úročených spořicích účtů, přitom spousta z nich je schopná s železnou pravidelností účet měnit a přecházet za nejvýhodnější nabídkou, která se liší o desetiny procenta. Přitom pokud by se alespoň na chvíli zastavili, ohlídli se i jinde a správně diverzifikovali své investice, dosáhli by s daleko menší časovou zátěží mnohonásobně vyššího zhodnocení.

Přehnaný optimismus & nadměrné sebevědomí

Ani přehnaný optimismus ani nadměrné sebevědomí úspěšnému investorovi nepomáhá, nýbrž škodí. Přehnaný optimismus, nepodložený fundamentálními daty, často založený na pocitech může být cestou do pekla. A je jedno, o jaký typ investice se jedná. Investor si musí zodpovědět otázku: investuji, protože se chci ukázat, potvrdit si že na to mám, ukázat ostatním apod., nebo chci dlouhodobě vydělat? Obojí totiž dohromady nelze.

Iluze kontroly

Iluze kontroly je naprosto běžný předsudek, odraz zrcadla dnešní doby. Moderní doba nám dává okamžitý přístup k našim investicím. Je jednoduché nalézt historická i aktuální data během několika minut o velkém množství investic. Vzhledem k snadné dostupnosti vzniká iluze kontroly.

Nenechme se zmást. To, že vidíme, jak nám investice z týdne na týden posílila, nemusí být známka našich schopností, ale např. krátkodobého kolísání trhu. A nic nám nezaručuje, že za týden se situace nebude opakovat. Akorát s tím rozdílem, že hodnota investice namísto růstu začne klesat.

Snaha o dosažení rychlého zisku

Zkušený investor chápe rozdíl mezi investicí a spekulací. Spekulace nejsou pro každého. Investice je základní proces, nástroj, jak se lidé mohou zajistit na budoucnost. Snaha o rychlý zisk naopak může skončit fiaskem a ztrátou, spekulace rozhodně není pro každého!

Efekt vlastnictví

Pro investory představuje efekt vlastnictví jeden z klíčových a nejnebezpečnějších předsudků. Pokud jsme vlastníky akcií, podílových fondů nebo jakékoli jiné investice, může se stát, že svou investici začneme považovat za „svou“ více, než je to běžné. S takovou investicí se pak těžko loučíme.

Nejčastěji si investici oblíbíme, protože jsme si ji sami vybrali, investujeme do aktiv, ke kterým máme vztah a podobně. To může být velmi nebezpečné, protože v důsledku je racionální rozum přebyt pocity a opět můžeme mnoho ztratit.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Půlení bitcoinu je za rohem! Co to znamená, se dozvíte v našem rozhovoru

Tento týden se chystá halving bitcoinu. Zjednodušeně řečeno, snížení odměny za úspěšnou těžbu bitcoinového bloku na polovinu efektivně sníží nabídku nových bitcoinů – a to by podle zásady vzácnosti mělo vést k vyšším cenám. Čím méně bitcoinů se vytěží, tím je bitcoin cennější. Co je to ale […]

Text: Redakce

Foto: eToro

18. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *