CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Viktor Kotlán

24. 01. 2008

1 komentář

Národní banku čekají pěkně rušné chvilky

 


 

Guvernér anglické centrální banky Mervyn King se svého času proslavil následujícím tvrzením: ideální měnová politika by měla být nudná.

Naši centrální banku však čekají vzrušující časy. A to hned ze tří důvodů: očekává se výměna části jejího vedení, bude dále klesat role bankovní rady v měnové politice a konečně, nová bankovní rada přijde nejspíše brzy s revizí strategie přijetí eura.

KDO JDE Z KOLA VEN?
Koncem listopadu končí šestiletý mandát dvěma klíčovým členům bankovní rady: Michaele Erbenové a Janu Fraitovi.

První jmenovaná je vnímána především za svou aktivitu v oblasti stability finančního sektoru. Erbenová s praxí na Harvardu, v OECD či bývalé poradkyně Václava Klause, je však také silnou osobností na poli měnové politiky.

Měnová politika je hlavní kvalifikací Fraita. Jeden z nejmladších profesorů ekonomie v Česku má zkušenosti zejména z akademické sféry, prezidentoval České společnosti ekonomické, vede odborný časopis Finance a úvěr. V sedmičlenné Bankovní radě je vnímán jako největší zastánce nízkých sazeb podporujících ekonomický růst.

REKLAMA

Na finančních trzích se proslýchá, že minimálně jeden z dvojce Erbenová-Frait "půjde". Prezident Klaus si oznámení rozhodnutí nechává opět na poslední minutu. Mezi ekonomy, o nichž se v této souvislosti mluví, jsou zvučná jména. Jejich profil ale zatím není natolik silný jako odbornost Erbenové či Fraita.

DOZOR, NEBO MĚNA?
Zatímco možná výměna v bankovní radě nebude mít na provádění měnové politiky pravděpodobně zásadní vliv, jarní "akvizice" ČNB v podobě pohlcení KCP je už jiné kafe.

Připomeňme, že z rozhodnutí vlády došlo letos v březnu ke koncentraci dohledu nad celým finančním sektorem pod křídla centrální banky. Ta nyní dohlíží nejen na činnost bank, ale také kampeliček, pojišťoven, penzijních fondů a obchodníků s cennými papíry.

Dohled je právničina s tisíci-stránkovými dokumenty. Měnová politika je napůl věda pro pár zasvěcených a napůl umění. Je zde zásadní rozdíl, u měnové politiky nelze – díky působení tisíců jiných faktorů – dokázat případnou chybu v rozhodnutí. U dohledu dokazuje chybu s finální platností soud.

REKLAMA

Nelze proto vyloučit, že stále větší pozornost bankovní rady budou časem zabírat rozhodnutí spojená s dohledem. Bohužel tomu může být na úkor času věnovaného měnové politice. Bude proto narůstat role kvalifikovaného aparátu a jeho podkladů.

Jedná se zejména o prognózu vývoje inflace, na jejíž odchylku od inflačního cíle ČNB nastavením sazeb reaguje. Inflační zpráva se nyní stane oblíbeným čtením obchodníků na finančním trhu. A když ne oblíbeným, tak alespoň povinným.

NOVÁ EUROSTRATEGIE?
Zdaleka nejdůležitější změnou ve fungování ČNB v dalších měsících však, podle mého názoru, bude nová strategie přijetí eura.

Středeční rozhodnutí vlády o tom, že Česko nezafixuje ani v příštím roce korunu v kursovém mechanismu eurozóny (ERM II) totiž znamená jediné. Termín zavedení eura uvedený v dosud platné "eurostrategii" vlády a ČNB je nadobro mrtev.

REKLAMA

Bude jej potřeba co nejdříve nahradit, a to bude právě role nové eurostrategie. Očekávám, že ji nová bankovní rada předloží nové vládě co nejdříve po jejím ustanovení.

Bylo by dobré, aby kromě povinnosti splnit maastrichtská kritéria, obsahovala také dostatečný důraz na plnění domácího úkolu. Ten spočívá v připravení české makroekonomické lodičky na plavbu v moři eurozóny v době, kdy ztratí své klíčové kormidlo – vlastní úroky a kurs.

JAK ZMĚŘÍME PRUŽNOST?
Eurostrategie by podle mého měla položit co nejpřesnější podmínky pro to, kdy bude již fiskální politika natolik pružná, aby mohla suplovat měnové "kormidlo".

Měla by přijít také s měřením toho, kdy bude naše ekonomika natolik sladěná s loděmi typu Německo nebo Francie, aby společnou plavbu pod jednotným frankfurtským velením nejen zvládla, ale aby z ní i profitovala. A to nebude hračka.

Od nové eurostrategie lze pravděpodobně čekat i snížení stávajícího tříprocentního inflačního cíle. Čas a jednání totiž ukazují, že sveřepost Evropské centrální banky a Bruselu je mocnější než ekonomická logika.

VZPOMÍNKA NA LITVU
Inflační kritérium budeme muset plnit děj se co děj, ať už jeho úroveň vychází sebenesmyslněji. Dobrým, ale smutným příkladem je Litva, jež se do klubu euro nedostala jen o desetinku procenta.

Sečteno a podtrženo, Česká národní banka bude v nejbližších měsících procházet několika změnami. Atraktivní téma případné výměny dvou členů bankovní rady může ale patřit mezi ty nejméně významné z nich.

Článek vyšel v deníku
Hospodářské noviny .

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Miro

    29 října, 2006

    Dobry vecer pane Kotlan.
    Dekuji za vas clanek. Muzete mi rici jak podle vaseho nazoru tyto „rusne chvilky“ budou ovlivnovat obcany, male i velke firmy v teto zemi v horizontu peti let?

    Odpovědět