CZK/€ 25.265 -0,04%

CZK/$ 23.672 -0,38%

CZK/£ 29.357 +0,28%

CZK/CHF 25.977 -0,36%

Text: Jan Stuchlík

19. 11. 2010

2 komentáře

Mizí vám prachy: Na čem se dá ušetřit snadno a rychle

 


 

„Ten účet za telefon je šílený. Rozhodně pro rodinu v jejich situaci,“ zírá nevěřícně do rodinného účetnictví pražské rodiny Václava a Karoliny konzultantka Broker Consulting Hana Kollertová. Měsíčně dají za čtyři mobily pro sebe a dvě dospívající dcery přes tři tisíce korun. To je třetina výdajů na běžný chod domácnosti. A to v situaci, kdy žijí na hraně, bez finanční rezervy a s dluhem, z něhož zvládají splácet pouze úroky.

Další bomba tiká o řádek níže. Každý měsíc platí rodina za kabelovou televizi 1400 korun. „To byl takový dárek,“ říká s potutelným úsměvem Karolina. A dodává, že by se jí klidně vzdala. Její manžel Václav se ovšem příliš nadšeně netváří.

Oba si jsou přitom dobře vědomi, v jak špatné finanční situaci se jejich rodina nachází. I proto se zúčastnili společného projektu serveru Peníze.cz a poradenské společnosti Broker Consulting. Konzultanti Hana Kollertová a Čeněk Liška hledají Václavovi a Karolině a mladému páru, Milošovi a Janě z Třebenic u Lovosic, možnosti, kde ušetřit a jak lépe hospodařit.

„Otevřeně jsem se Václava zeptala, jestli opravdu potřebují všechny programy od UPC. Nakonec řekl, že ne. Že to mají hlavně kvůli internetu,“ vypráví v centrále Broker Consulting Kollertová. Při pohledu do ceníku kabelového operátora UPC je jasné, že přechodem na nižší tarif může Václav s Karolinou ušetřit až osm set korun za měsíc.

S účtem za telefony to bude složitější. Václav s Karolinou si myslí, že mají dobře nastavené tarify, a že by se na nižší částku nedostali. „Přitom kdyby za měsíc provolali o osm set korun méně, tak za rok ušetří 9600 korun. To je pětina částky, kterou by si co nejrychleji potřebovali dospořit, aby měli dostatečnou finanční rezervu. Zatím žijí bez ní,“ soudí Kollertová.

REKLAMA

Také Miloš s Janou ze severočeských Třebenic za telefony utratí slušnou sumu. Hlavně Miloš, který za měsíc provolá kolem 1200 korun. To je skoro čtvrtina peněz, které pár vydá za běžný chod domácnosti, tedy za jídlo, drogerii, televizi a telefony. „U mobilního operátora jsme společně s rodinou našli mnohem výhodnější tarif. Navíc mezi sebou si budou volat zadarmo. Od října tak za telefon ušetří polovinu, tedy zhruba osm set korun za každý jeden měsíc,“ popisuje řešení Liška.

Další úspory v řádu stovek korun měsíčně se v Třebenicích nabízejí u některých finančních produktů. „Povinné ručení sjednáme u České podnikatelské pojišťovny místo u Generali. Ušetří se tím 170 korun měsíčně,“ vysvětluje klientům Liška. Skoro šest set korun pošlou Miloš s Janou každý měsíc na poplatcích za běžné účty českým bankám. Přitom na pobočky nechodí a účet ovládají přes internet. Na trhu jsou účty, které by tyto jejich náklady srazily na nulu nebo blízko k nule. Jenže dva Milošovy účty jsou vázány na spotřebitelské úvěry, které splatí až příští rok. Teprve pak je bude moci zrušit.

Celý článek čtěte na serveru Peníze.cz

Loading

Vstoupit do diskuze 2 komentáře

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • z pojišťovny

    29 října, 2010

    Broker Consulting řeší účty za telefon. Partners krotí dluhy, většinou v dost sociálních rodinách. Je to finanční poradenství? No nevím, myslel jsem, že finanční poradenství je více o finančním plánování než vytahování sociálů z průseru.

    Odpovědět

  • Radek

    31 října, 2010

    Souhlas. Ale tohle je dobrý marketing.

    Odpovědět