CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Jan Stuchlík

03. 11. 2010

2 komentáře

Mizí vám prachy: Cíle splněny aneb za dva roky bez dluhů

 


 

Zbavit se co nejdřív dluhů. To byl ještě na jaře sen Václava a Karoliny z Prahy. Mladý pár Miloš a Jana ze severočeských Třebenic chtěli do zimy stihnout vyměnit okna ve svém panelovém bytě. Díky tomu by ušetřili za plyn, který používají na topení. Obě rodiny už ví, že si tyto své cíle splní. I když Miloš s Janou se oken dočkají až příští rok na podzim.

V minulých šesti dílech jste sledovali, jak se dvě rodiny snaží zlepšit svůj život. Pomáhali jim konzultanti Hana Kollertová a Čeněk Liška z poradenské společnosti Broker Consulting, která celý projekt připravila ve spolupráci se serverem Peníze.cz. Díky jejich příběhu jste se sami mohli inspirovat, jak lépe pracovat s penězi, které vyděláváte.

Obě rodiny měly na začátku hluboko do kapsy, po zaplacení všech výdajů jim příliš peněz nezbývalo, navíc je tížily splátky dluhů. Na začátku si musely oba páry začít vést rodinné účetnictví. Díky zapisování všech výdajů spolu s Kollertovou a Liškou zjistily, kde jim nejvíce mizí peníze a jak by si své sny mohly splnit.

Václav s Karolinou se chtěli co nejdříve zbavit dluhů. Na kreditních kartách měli dluh 146 tisíc korun a zvládali splácet jen úroky. Každý měsíc tak přicházeli o sedm tisíc korun. Kollertová jim doporučila oddlužovací plán prostřednictvím americké hypotéky. Tu si ovšem museli vzít Karolinini rodiče, kteří mají dům, jenž lze dát jako zástavu bance. Původně mělo jít o dvousettisícový úvěr na deset let. Tím by rodina každý měsíc ušetřila 5,5 tisíce korun.

Jenže banka v květnu půjčku schválila jen na dva roky. Splátky tak vyskočily na devět tisíc korun měsíčně. Díky zvýšení příjmu Karoliny a dočasnému snížení příspěvků na penzijní připojištění to však rodina zvládne. „Za dva roky budou úplně bez dluhů a pak se bude dát plánovat úplně jinak,“ říká Kollertová.

REKLAMA

Zároveň se splácením dluhů si rodina musí vytvořit finanční rezervu. Zatím hospodaří bez ní, což je v případě náhlého výpadku příjmů či nenadálého výdaje může dostat do vážných problémů. Ideálně by měli mít rezervu kolem sta tisíc korun. Po zaplacení dluhů na kreditních kartách zbude rodině z americké hypotéky 46 tisíc korun, ty uloží stranou jako základ budoucí rezervy. K ní budou muset ukládat každý měsíc zhruba dva tisíce korun, které mohou získat například úsporami za televizi a, pokud budou ochotni, i menším používáním mobilních telefonů. Navíc si musí odpustit zimní lyžování, které je jen letos přišlo na dvacet tisíc korun.

Celý článek čtěte na serveru
Peníze.cz

Loading

Vstoupit do diskuze 2 komentáře

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Adam

    14 listopadu, 2010

    Parafráze Krotitelů dluhů? 😀 Ale tak aspoň se projevuje kdo koho natáhl v závodě konkurenčního boje :o)

    Odpovědět

  • fincentrák

    15 listopadu, 2010

    Já nevím, to se mi nezdá. Podle mě obě seance – jak krotitelé, tak mizí vám prachy, významně přibližují finanční gramotnost lidem. V tom není žádná konkurence. Krotitelé jsou mnohem obsáhlejší projekt v televizi, tohle zase ukazuje reálnou práci poradců v terénu pomocí internetu. Písemnou zábavnou formou. Jsem za to rád. Určitě nám to všem pomůže při získávání klientů.

    Odpovědět