CZK/€ 25.200 +0,18%

CZK/$ 23.143 +0,22%

CZK/£ 29.467 +0,04%

CZK/CHF 26.168 -0,02%

Mark Mobius: Buďte trpěliví

 


 

Perspektivní rozvíjející se trhy

Rozvíjející se trhy (emerging markets) nejsou zcela stejné. Nejčastěji jsou prezentovány a nabízeny „módní“ trhy zemí BRIC (Brazílie, Rusko, Indie a Čína) nebo Východní Evropy. Mark Mobius ovšem doporučuje spíše jiné trhy.

Za velmi perspektivní považuje Mark Mobius Jihoafrickou republiku a Turecko. Jedná se dle výsledku analýz jeho týmů o trhy, které jsou v současnosti podhodnocené, a navíc jsou zatím nepopulární. Přílišná popularita znamená vysoký zájem a ten zvyšuje ceny – trhy se tak stávají drahými.

Jak turecký, tak jihoafrický trh může klidně v příštích třech měsících klesat. To ovšem pro Marka Mobia a jeho fondy není důležité. „Musíte být trpěliví,“ opakovaně zdůrazňoval. Nemá smysl snažit se čekat na nejlepší vhodnou příležitost, zvláště investujete-li na delší časový horizont pěti a více let.

Fondy rozvíjejících se trhů řízené Markem Mobiem proto nové investice směřují především do Jihoafrické republiky a Turecka, čímž de facto snižují podíl již zprofanovaných rozvíjejících se trhů. Například Čínu, která patří mezi nejsledovanější, vnímá jako nadhodnocenou.

REKLAMA

Na čínském trhu jsou akcie roztříděné do několika kategorií. Např. kategorie „A“ obsahuje akcie, které jsou neobchodovatelné pro zahraniční investory a mohou je nabývat pouze domácí investoři. V některých případech lze stejné akcie nakoupit v kategorii „H“ – tedy na hongkongském trhu. Jejich cena je ale v Hong Kongu až o 60 % nižší! Podle Marka Mobia na čínském trhu bublina je, jen není jisté, kdy praskne…

Proč jsou rozvíjející se trhy perspektivní?
Ve prospěch rozvíjejících se trhů hovoří celá řada faktorů, které je činí perspektivnějšími než trhy vyspělých ekonomik.

Růst HDP ve vyspělých ekonomikách je v průměru v posledních letech přibližně o tři až pět procentních bodů nižší než průměrný růst rozvíjejících se ekonomik. Předpověď pro letošní rok se také kloní výrazně ve prospěch rozvíjejících se trhů.

Zároveň se s růstem daří stabilizovat cenovou hladinu. Průměrná míra inflace v rozvíjejících se ekonomikách se pohybuje již od počátku tisíciletí v řádu jednociferných hodnot kolem pěti procent.

REKLAMA

Mark Mobius v této souvislosti uvedl svou zkušenost z počátku devadesátých let z Ria. Povídal si se svým brazilským přítelem a zmínil se: „U vás je prý inflace 4 000 %…“ Přítel mu odpověděl: „Ano, je to tak, není to báječné?“ Mark Mobius překvapen radostí nad výší inflace se zhrozil: „Jak to myslíš, báječné?“ „Minulý týden byla ještě 5 000 %.“

Firmy z rozvíjejících se zemí v posledních letech nejsou jen předmětem investic, ale samy expandují a kupují společnosti z vyspělých ekonomik.

Perspektiva rozvíjejících se zemí plyne též z počtu obyvatel a zvyšování jejich příjmu. Zvyšování koupěschopnosti obyvatel při jejich počtu tvoří silné odbytiště – a tedy další zdroj zisků (nejen) tuzemských firem. Ostatně i to je důvod, proč se nadnárodní firmy snaží dostat na tyto trhy. Zatímco v současnosti např. na 100 obyvatel připadá v Indii 13 a v Číně 35 mobilních telefonů, pokud jejich penetrace vystoupá na úroveň Taiwanu, otevírá se prostor pro výrobce a distributory v objemu přesahujícím 1,79 miliard přístrojů…

Rizika rozvíjejících se trhů
Rozvíjející se trhy nejsou bezrizikové, byť díky zájmu investorů jejich riziková prémie klesá. Odhlédneme-li od makroekonomických a politických rizik, zbývá celá řada rizik na úrovni společností.

REKLAMA

V rozvinutých trzích jsou jasně definované povinnosti společností obchodovaných na burzách a jejich porušení se přísně trestá. Na rozvíjejících se trzích nemusí být ochrana dostatečná a může tak docházet k poškozování akcionářů ze strany společností.

Rizikem pro akcionáře jsou transfery aktiv a využívání transferových cen – v českých podmínkách známé pod lidovým pojmem „tunelování“. Poškodit investory může také rozředění akcií či neposkytování informací. Samostatnou kapitolou jsou umělé bankroty.

Kdo je Mark Mobius
Mark Mobius je výkonní ředitel Templeton Global Emerging Markets Equity Group. Řídí 13 analytických kanceláří po celém světě a fondy zaměřené na rozvíjející se trhy. Jím řízené investiční společnosti spravují majetek v objemu 42 mld. USD. Na rozvíjejících se trzích strávil již 40 let svého profesního života.

Úspěšné jsou též jeho knihy „Trading With China“, „The Investor’s Guide to Emerging Markets“, „Mobius on Emerging Markets“, „Passport to Profits“ a „Equities – An Introduction To The Core Concepts“.

Mark Mobius je jedním ze dvou lidí ve společnosti Franklin Tempelton, kteří mají k dispozici místo služebního vozu služební letadlo, v němž v loňském roce strávil neuvěřitelných 250 dní.

Loading

Vstoupit do diskuze 12 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Je už pozdě nakupovat bitcoin?

Vzhledem k nedávnému růstu hodnoty bitcoinu a očekávání překonání jeho rekordní hodnoty vyžaduje rozhodnutí do něj investovat důkladné pochopení dynamiky trhu a souvisejících rizik. Bitcoin vykazuje v průběhu času výrazný růst, a to i pro ty, kteří kryptoměnu nakoupili za nejvyšší ceny. Je však velmi důležité si […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

13. 03. 2024

Maximální roční příjmy pro výpočet důchodu

Od roku 2008 se sociální pojištění platí pouze do dosažení maximálního vyměřovacího základu, z částky nad strop se již sociální pojištění neplatí a tyto příjmy tedy nevstupují do výpočtu starobního důchodu. Nadstandardní příjmy před rokem 2008 tedy ovlivňují výši důchodu více než od roku 2008. Podívejte se na […]

Text: Petr Gola

Foto: Shutterstock

12. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Michal Mojžíš

    17 července, 2007

    1. Turecko je pravděpodobně podhodnocené, ovšem nemám dojem, že by bylo investory nějak opomíjené či nepopulární. Právě naopak.
    2. Je možné řadit JAR mezi rozvíjející se trhy?

    Odpovědět

  • Ivan Špirakus

    19 července, 2007

    no, taky se mi to zdálo divné, ale sami obyvatelé JAR se za emerging market skutečně považují….
    je to země obrovských kontrastů – na jedné straně vyspělá západní země, ale pár kroků a jste ve slumu – počet chudých barevných obyvatel s minimální kupní silou je velmi vysoký…..
    takže ano, je

    Odpovědět

  • Jan Lener

    17 července, 2007

    1,79 milionů přístrojů? Nebude to trochu víc? 🙂

    Odpovědět

  • Petr Zámečník

    17 července, 2007

    Máte pravdu, nikoli milionů, ale miliard. Děkuji za upozornění.

    Odpovědět

  • Martin Bouček

    17 července, 2007

    Chyba v textu je opravena. Martin Bouček, admin

    Odpovědět

  • K. Ladislav

    18 července, 2007

    Obávám se , že pan Mobius jen verbuje zákazníky na fondy jeho firmy.
    +100% za 3 roky nebo i za 1 rok se vydělá s exotickou akcií stejně jako s akcií z Německa.
    Ty výnosné akcie z Německa si každý najde podle fundamentálních veličin sám.
    O akciích exotických ale ani o českých se fundamentání veličiny nenajdou , měl by se na ně vzíti fond , to znamená svěřiti všechny svoje ůspory Viktoru Koženému , nebo jinému manažerovi fondu v domění , že peníze zhodnotí víc než třeba certifikát na DAX s připisováním dividend = +268% za poslední 4 roky.
    .
    Taky by se jednou mohly oznamovat na nějaké webstránce fundamentální veličiny českých akcií , aby se nemusely hledat v Německu na http://www.onvista.de
    Česká webstránka akcie.cz = kurzy.cz = aliaweb.cz je k nalezení na 6 adresách , ale vubec se nenamáhaji oznámit P/E P/S P/B a zisk EPS minulý a očekávaný. To je ostuda , když je jedna česká investment firma na 6 webstránkách a všechny na nic v informaci o fundamentu českých akcií.

    Odpovědět

  • Michal Kára

    18 července, 2007

    A co teprve ten pan co porad ve forech pise o tom, jak je potreba vybirat akcie podle P/E, P/B, PEG a ruznych dalsich cisilek a jak je hrozne, ze pro CZ akcie nejsou. Dokonce o tom ma cely web. A pritom by stacilo nenapsat par prispevku a ty udaje si spocitat z vyrocnich zprav a mohl by je dat na ten svuj web… 😉

    Odpovědět

  • Michal Kára

    18 července, 2007

    Ech, oprava: …nenapsat par prispevku a v usetrenem case si projit vyrocni zpravy, ty udaje spocitat a mohl …

    Odpovědět

  • JK

    26 července, 2007

    Vážení čtenaři,

    rád by som sa dozvedel od ludí, ktorí o tom niečo vedia, odpoveď na moju otázku.
    Pri vstupe do fondovej spoločnosti sa platí emisní agio. Jedna sa mi hlavne o Templeton, ktorý ma EA 5,25 %. Otázka moja znie: Ako je možné, že Conseq emisní agio fondovej spoločnosti Fraklin Templeton neplatí?? (alespoň to tak říkaji)

    Za odpoveď vopred Ďakujem
    S pozdravom Váš verný čitateľ JK

    Odpovědět

  • Michal Mojžíš

    26 července, 2007

    Nevím přesně, kam směřujá Váš dotaz. Ale vstupní poplatek hradí v zásadě klient. Conseq, jako distributor fondů Templeton pro ČR, Vám samozřejmě může nabídnout (nebo vy si ho můžete vyjednat) nižší vstupní poplatek (řekněme 3 %), ale v nulové výši asi těžko. 😉

    Odpovědět

  • Jan Traxler

    27 července, 2007

    Mark Mobius patri na mem osobnim zebricku mezi pet nejuznavanejsich investoru. Obdivuji ho jiz hodne let. Vsechny jeho fondy patri do tridy excelent.
    O to vic me tesi, ze se shodujeme ve vyhledu na ruzne regiony emerging markets.

    Jen si nedovedu predstavit tech 250 dni za rok v letadle. To mu opravdu nezavidim. ;-))

    Odpovědět

  • bacteria

    31 srpna, 2007

    Nedávný rozhovor pro Bloomberg:
    http://media2.bloomberg.com/cache/v7oe9L_zTD3Y.asf

    Odpovědět