CZK/€ 25.320 +0,18%

CZK/$ 23.408 +0,56%

CZK/£ 29.523 +0,28%

CZK/CHF 25.813 +0,21%

Lukáš Štork se přejmenoval. Bojí se klientů?

 


 

Ve finančně poradenské branži se Lukáš Štork stal legendou. Bohužel nechvalně proslulou. Obohatil i slovník českého jazyka. Pojem „štorkoviny“ znamená vrchol nekvalitního poradenství hraničícího se zákonem a přirovnávaného k legálnímu okrádání klientů.

Na finančním trhu působil Lukáš Štork od 14. 6. 2005. Nejprve ve společnosti OVB Allfinanz, následně v Broker Consultingu. Za dobu necelých 9 let stihl být vyloučen z profesní asociace AFIZ a obdržet pokutu 6 mil. Kč od České národní banky. A poškodit nemálo klientů. Před nimi a negativní reklamou zvolil útěk – a změnil si jméno na Lukáš Mikula.

„Na základě mé úvahy z uplynulých týdnů a po důkladné diskusi, jak s mojí rodinou, tak mými pracovními kolegy jsem se rozhodl k datu 31. 3. 2014 definitivně ukončit svoji působnost na finančně-poradenském trhu v ČR,“ uvedl ve svém vyjádření k odchodu z poradenské branže Lukáš Štork.

Podle databáze registrovaných subjektů České národní banky Lukáš Štork přestal být navázán jako podřízený pojišťovací zprostředkovatel na Broker Consulting k 18. 4. 2014. Registraci si (zatím) ponechal a zařadil se mezi „nezařazené“ PPZ.

Statut nezařazeného podřízeného pojišťovacího zprostředkovatele znamená, že nemůže vykonávat zprostředkovatelskou činnost, pokud se zpět „nenaváže“ na pojišťovnu, pojišťovacího agenta či pojišťovacího makléře. „Nezařazení“ mají k nezrušení registrace významný motiv: Poplatky za registraci. Pokud by se znovu rozhodli zahájit činnost, stačilo by jim najít oprávněný subjekt, navázat se na něj – a ušetřili by registrační poplatek 10 tis. Kč[1].

REKLAMA

Ještě před „odvázání se“ od Broker Consulting ovšem stihl Lukáš Štork změnit své jméno na Lukáš Mikula. K tomu dle registru ČNB došlo k 14. 4. 2014.

Jednoznačně  si nyní zpětným pohledem uvědomuji chyby, které jsem v minulosti udělal,“ napsal ve vyjádření dále Lukáš Štork. K uvědomění mu pravděpodobně pomáhají i stížnosti klientů, kteří se na něj obracejí se žádostí o náhradu škody. Změna jména může některé z nich zmást.

Lukáš Štork nebyl jediným „finančním poradcem“, nad jehož prací a způsobem „finančního poradenství“ zůstává rozum stát. Byl ale prvním, na kterého ukázal AFIZ, a prvním, který obdržel obří pokutu od ČNB. A byl nejproduktivnějším. Při svém působení v OVB Allfinanz byl snad každoročně vyhlašován „nejlepším poradcem“ (tj. zprostředkovatelem s nejvyšším obratem) a v tomto směru uspěl i na evropské úrovni.

AFIZ přistoupila k vyloučení individuálního člena po Lukáši Štorkovi již jen jednou. V březnu tohoto roku dopadla ruka Etického výboru AFIZ na Lukáše Bergmanna Čovbana. Nekvalitní „poradenství“ s cílem maximalizace zisku finančních poradců ovšem není záležitostí pouze jednotlivců. Petr Borkovec, šéf Partners, na konferenci časopisu Profi PF otevřeně popsal některé praktiky zemského ředitelství Martina Zoubka z OVB Allfinanz a zhodnotil ho bez servítků: „Zoubkovci jsou průser pro celý trh.“

REKLAMA

Příklad Lukáše Štorka vypovídá o jedné důležité věci: Nekvalitní poradenství finančního poradce dožene. Je pouze otázkou času, kdy se tak stane.



[1] I na tomto příkladu je vidět, jak se některé regulační snahy míjí účinkem. Zvýšení registračního poplatku pro PPZ z 2 tis. Kč na pětinásobek byl zdůvodňován velkým počtem registrovaných pojišťovacích zprostředkovatelů. Výsledkem je ale pouze vyšší počet „nezařazených“, kteří činnost nevykonávají, ale ve statistikách figurují. I těmito lidmi pak mnozí kritici argumentují ve prospěch tvrdší regulace distribuce s odvoláním na velký počet finančních zprostředkovatelů.

Loading

Vstoupit do diskuze 12 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Kalkulačka pro výpočet orientační pojistné hodnoty – snížení rizika podpojištění

V roce 2023 Česká asociace pojišťoven (ČAP) představila nový standard pro výpočet pojistné hodnoty nemovitostí, zaměřený především na rodinné domy. Cílem tohoto standardu je minimalizovat riziko podpojištění. V rámci tohoto úsilí byla vytvořena kalkulačka pro orientační hodnotu pojistného, dostupná na webových stránkách ČAP. Tato kalkulačka umožňuje zadat […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

27. 03. 2024

Jaké sankce hrozí při nedodržení povinností v rámci daňového přiznání?

Stále platí, že nejvíc lidí podává přiznání k dani z příjmu fyzických osob až poslední týden v březnu. Proto Finanční správa od pondělí 25. března do úterý 2. dubna letos prodlužuje úřední hodiny podatelen všech finančních úřadů. Finanční úřady budou otevřené od 8 do 17 hodin. Neplatí to však pro […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • mirek

    28 dubna, 2014

    jj… tváře se zde nemění, jen tituly a příjmení 😀 😀 😀 😀

    Odpovědět

  • ExPartners

    28 dubna, 2014

    Tady vidíte, jak si tzv. pojišťovací a finanční poradci vytírají s ČNB s prominutím prdel. Po udělení pokuty Lukáši Štorkovi měl následovat zákaz činnosti v oboru minimálně po dobu deseti až patnácti let, ideálně však doživotně. No a jinak se panu Štorkovi nedivím, kde jinde si každý měsíc vyděláte takový balík peněz pouhým „finančním poradenstvím“ ? Už to tady někdo psal v minulosti, pan Štork si v OVB údajně vydělával měsíčně kolem jednoho milionu korun, v Broker Consultingu „jen“ cca 600.000 Kč.
    Modlím se, aby v květnu Poslanecká sněmovna schválila novelu zákona č.38 a pevně doufám, že tam bude stornolhůta (ručení za provizi) u ŽP alespoň 5 let, ale byl bych pro ještě delší, tak 7 až 10 let.Pak by lidé jako Mr. Štork měli po žížalkách. No a když se k tomu přidá vyplácení provizí postupně, nikoliv ihned po zaplacení prvního pojistného, třeba první rok 80% a potom po dobu následujících čtyř let každý rok dalších 20%, tak budou pojišťovny spokojené a výrazně se omezí přebouchávání.

    Odpovědět

  • z pojistovny

    28 dubna, 2014

    Vy jste vážně naivní. Novela 38 Štorkovi nic moc nezkomplikuje.

    Odpovědět

  • Běžný občan

    28 dubna, 2014

    Novela 38 nezkomplikuje život většině pojišťovákům, stačí se podívat, kolik se pořád bouchá ížetpéček na tři, čtyři, pět litrů měsíčně a nikdo si s tím neláme hlavu. Projde to přes rádoby kontrolní systém multilevlu, projde to přes pojišťovnu a všichni co se na tom napakovali jsou spokojení (pojišťovák a pojišťovna). A kdo to zase zaplatí ? Klient. Málokdo si láme hlavu se záznamem z jednání anebo je tak dobře napsanej, že i když se sjedná prasárna, tak je to neprůstřelný. Ten váš obor tzv. finančního poradenství je jedna obrovská stoka šmejdů. Jak fungujou pojišťováci jsem zjistil z Kalvodovýho dokumentu Hvězdný prachy a jak fungujou investiční poradci z filmu Vlk z Wall Street. Ten první dokument udělal a pořád ještě dělá mnohem lepší práci než ten film, tisíce lidí konečně vidělo co jste zač a o to míň v budoucnosti okradete normálních lidí.

    Odpovědět

  • Franta

    28 dubna, 2014

    Tak na to příteli zapomeňte, toto v parlamentě nemůže projít, to si MLM lobby hodně dobře ohlídá, aby se tak nestalo. Kdyby to totiž schválily, tak by to znamenalo konec MLM molochů a to si žádný z nich nepřeje. Nechápu, jak by pak platily těch osm nebo dvanáct mezistupňů v pyramidové struktuře mezi koncovým poradcem a nějakým ředitelem. Víte kolik se v MLM firmách točí peněz za IŽP ? Je to jejich hlavní zdroj příjmů, jejich každodenní chleba. Proč si myslíte, že jim (MLM) tak leží v žaludku broker pooly ? Ba ne, to v poslanecké sněmovně nemůže projít, tomu nevěřím. Buďto se to nějak zamete pod stůl jako loni nebo se něco schválí, aby se neřeklo, vlk se nažere a koza zůstane celá. Legální okrádání klientů za bílého dne prostřednictvím IŽP bude dál pokračovat s posvěcením státu.

    Odpovědět

  • BT konference

    28 dubna, 2014

    Aha, dnes Broker Trust žádnou konferenci nemá, bude tu hodně nenávistných výkřiků.

    Odpovědět

  • .

    28 dubna, 2014

    Tak tomu říkám výdrb s ČNB, Lukáš si dělá co chce ať už se to ČNB líbí nebo ne. To je fakt možný jenom u nás v tomto právním Bordelistánu a Absurdistánu. Bezzubá a všem k smíchu, to je ČNB.

    Odpovědět

  • regulátor

    28 dubna, 2014

    Klid, myslíte, že na takovou fintu ČNB skočí?

    Odpovědět

  • Pavel

    11 července, 2014

    Nevíte o té nové pokutě pro Broker Consulting? Nějakou ČNB nadělilo za kvalitní práci.

    Odpovědět

  • AntiŠtork

    1 července, 2018

    Štork je prase ,natáhl mě do investice (coinspace ) která „omylem „nevyšla a já jsem protekl 1,2M .Dobytek inkasoval provizi a víc ho nezajímá, se slovy „že je to ponaučení do budoucna“ zmrd jeden .
    Hledám lidi kteří se připojí k žalobě , dostanem ho do tepláků zmrda

    Odpovědět

  • Nasraný

    5 října, 2020

    Coinspace ,jsem na tom uplne stejně jako vy, Pruser za 1,2M
    a ještě splácím úvěr na Cionspace do ktetého mě zatáhl Štork .
    Napište sem kontakt at se domluvíme
    Díky

    Odpovědět

  • Nasraný

    2 ledna, 2022

    Ještě máte zájem ze Štorka něco vytáhnout ? Psal jsm tady 5.10.2020

    Odpovědět