CZK/€ 25.235 -0,12%

CZK/$ 23.616 -0,24%

CZK/£ 29.364 +0,02%

CZK/CHF 25.810 -0,65%

Text: Petr Zámečník

10. 09. 2018

0 komentářů

Legalizace marihuany jako příležitost pro pojišťovny

 

Kanada začátkem června legalizovala marihuanu i pro „rekreační užití“. Stala se tak první zemí G7 s plně legalizovaným obchodem s konopím. A příležitosti se chopili nejen producenti a spotřebitelé. Zájem je i ze strany pojišťoven.

Loading



 

Užívání drog a omamných látek je starší než lidstvo samo. Potíž je v přílišném užívání a v následné závislosti. V souvislosti s nadměrným užíváním drog se zvyšuje též pravděpodobnost nejrůznějších onemocnění. Navíc jakmile se užívání drog příliš rozšíří, výrazně klesá produktivita společnosti a narůstá kriminalita. Proto se státy snaží užívání drog regulovat, zakazovat a trestat.

Každá společnost si ale vyvinula určité společenské drogy. V Evropě a v Severní Americe je to kupříkladu alkohol. Češi se scházejí v hospodě u piva, Jižní Moravu si nelze představit bez vinného sklípku a na Severní Moravě se návštěva neobejde bez domácí pálenky.

Jiné oblasti světa mají jiné společenské drogy. Na blízkém Východě a obecně v muslimském světě je velmi přísně regulován alkohol a běžná je i kompletní prohibice. Místo něj se lidé scházejí v kavárnách u tradiční šíši – vodní dýmky naplněné tabákovým produktem smíchaným s melasou – a popíjejí silný čaj či kávu.

V Tichomoří v čele s Papuou je jako společenská droga užíván betel, po kterém mají domorodci zářivě červený úsměv. A to včetně zubů, které ale pevně drží na svém místě. Vysokohorské oblasti Jižní Ameriky se zase neobejdou bez žvýkání listů koky.

REKLAMA

Mezinárodní obchod umožnil dopravu drog a omamných látek ze zemí produkce do celého světa. A v tom nastává často problém. Dostane-li se k lidem bez zkušenosti s nějakou drogou její dodávka, jejich tělo reaguje jinak než organismus „tradičních uživatelů“. Příkladem je alkohol dovezený do Severní Ameriky v postkolumbovské době. A ani dnes Asiaté nedokáží držet krok s českými pijáky.

Drogový průmysl je jedním z rychle se rozvíjejících. Důvodem je nejen zájem „rekreačních uživatelů“, ale také farmaceutického průmyslu, který nejrůznější drogy a jejich výtažky užívá k léčebným účelům. A díky farmaceutickému průmyslu se také marihuana (ganja, tráva) postupně dostává z černé listiny státy zakázaných drog.

Legalizace marihuany

Legalizace marihuany probíhá postupně. Medicína ji již využívá k léčení či zmírnění závažných projevů nemocí typu Alzheimer či roztroušená skleróza, kožních onemocnění a mnoha dalších. I v českých lékárnách tak lze marihuanu (na lékařský předpis) koupit a několik společností ji již smí (pod přísnou kontrolou) pěstovat. Některé přípravky z konopí lze koupit zcela volně.

V Kanadě pojali legalizaci marihuany ve velkém stylu. Nejprve šla na řadu legalizace marihuany pro lékařské účely a letos v červnu byla schválena legalizace marihuany i pro rekreační účely. To přinese pozitiva i pro celou ekonomiku – podle společnosti Deliotte přinese marihuana obchod v objemu 6 mld. USD, z nichž 4,3 mld. USD představuje rekreační užití konopí. A to přinese pochopitelně i patřičné příjmy do státního rozpočtu.

REKLAMA

Kompletní legalizace marihuany ovšem neznamená zcela volný obchod. Naopak regulace bude velmi přísná. Ostatně i obchod s alkoholem a tabákovými výrobky, v západním světě legálními drogami, je nejen striktně regulován, ale i řádně zdaněn spotřební daní.

Marihuana v Kanadě může být prodávána jen s omezeným brandingem, se žlutým zdravotním varováním a s červeným označením, že produkt obsahuje marihuanu, a s obsahem THC – účinnou látkou marihuany. Zároveň lidé budou moci u sebe mít maximálně 30 g. Při větším množství bude hrozit až 5 let vězení.

A řídit pod vlivem marihuany se již vůbec nevyplatí. Při prvním přistižení bude řidič postižen pokutou v minimální výši 1 000 CAD a při druhém vězením minimálně na jeden měsíc a při třetím na minimálně 120 dní.

Uvolněno je v Kanadě i domácí pěstování marihuany. V tomto směru ovšem některé provincie plánují zákaz na provinční úrovni.

Legalizace marihuany – příležitost i pro pojišťovny

Legalizace marihuany je příležitostí i pro pojišťovny k rozšíření jejich byznysu. Té se chopila britská pojišťovna Lloyd´s of London, která koncem srpna oznámila záměr vstupu na kanadský marihuanový trh. Nabídne pojištění pro producenty, distributory a prodejce marihuany.

Pojišťovna Lloyd´s k tomu uvedla: „Očekává se, že tato legalizace aktivit spojených s marihuanou nechá vzniknout nový příležitostem pro pojistitele v pojišťování souvisejících rizik.“

Lloyd´s poskytovala pojištění v souvislosti s marihuanou již ve Spojených státech. Z toho ale v roce 2015 ustoupila, protože se obávala porušení amerického federálního zákona, neboť na federální úrovni není marihuana legální.

Legalizace marihuany ovšem přinese i další efekty do pojišťovnictví. Např. kuřáci marihuany byli klasifikováni jako „kuřáci“, což přinášelo vyšší přirážky u životního pojištění. Nyní budou z této kategorie vyčleněni a životní pojištění jim zlevní.

Dopad legalizace bude i do autopojištění a některých dalších oblastí neživotního pojištění. V tomto případě ale pojišťovny již s užívání omamných a psychotropních látek již dříve pracovaly.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Rozhovor: Pojišťovna má vyřešit problém, ne jen zaplatit škodu

Skutečnou hrozbou pro pojišťovny nejsou klimatické změny ani technologické firmy, které by si rády ukrojily díl trhu, ale to, jak rychle se dokáží pojišťovny přizpůsobit změnám a nepodcenit žádný aspekt, který na ně může dopadnout. V rozhovoru to uvedl prezident České asociace pojišťoven Martin Diviš.

Text: Redakce

24. 04. 2024

Kalkulačka pro výpočet orientační pojistné hodnoty – snížení rizika podpojištění

V roce 2023 Česká asociace pojišťoven (ČAP) představila nový standard pro výpočet pojistné hodnoty nemovitostí, zaměřený především na rodinné domy. Cílem tohoto standardu je minimalizovat riziko podpojištění. V rámci tohoto úsilí byla vytvořena kalkulačka pro orientační hodnotu pojistného, dostupná na webových stránkách ČAP. Tato kalkulačka umožňuje zadat […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

27. 03. 2024

Jaké sankce hrozí při nedodržení povinností v rámci daňového přiznání?

Stále platí, že nejvíc lidí podává přiznání k dani z příjmu fyzických osob až poslední týden v březnu. Proto Finanční správa od pondělí 25. března do úterý 2. dubna letos prodlužuje úřední hodiny podatelen všech finančních úřadů. Finanční úřady budou otevřené od 8 do 17 hodin. Neplatí to však pro […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *