CZK/€ 25.235 -0,36%

CZK/$ 23.713 -0,23%

CZK/£ 29.534 -0,43%

CZK/CHF 25.979 -0,25%

Text: Daniel Kuchta

07. 11. 2013

3 komentáře

Larry Wiliams z vás udělá milionáře

 


 

Poté, co se Larrymu Williamsovi podařilo za rok na světovém šampionátu v tradingu, Robinns World Cup Trading Championships, podařilo vydělat z počátečního vkladu 10 000 dolarů více než milion, namísto obdivu a uznání se mu dostalo opovrhování a podezřívání z podvodu. Regulační úřady v USA prý dokonce vyvíjely snahu o zpochybnění jeho výsledků, nakonec se jim ale žádný důkaz o možných podvodech nepodařilo najít a Williamsovy výsledky byly prohlášeny za platné (sám Williams tvrdí, že jej SEC ani CFTC nikdy nevyšetřovaly).

Po několika letech se mu, jako naschvál všem kritikům, podařil podobný husařský kousek zopakovat a ukončit rok s výdělkem 11376 %, přičemž v průběhu roku už to bylo dokonce 2000 %. Dnes už jej respektují a poslouchají všichni. A když se i jeho tehdy šestnáctileté dceři, dnes známé herečce, podařilo za rok také vydělat více než desetinásobek, byli jeho kritici v koncích.

Williams se narodil v americké Montaně, ale jeho předci pocházejí z Norska, Německa, a Anglie. Studoval žurnalistiku v Oregonu, ale již v mladém věku se u něj projevovaly obchodní vlohy, když si vydělával peníze, které mu jeho chudí rodiče nebyli schopni dát. Po studiích začal nejdříve investovat na akciových trzích, výnosy jej ale neuspokojovaly a po čase se přeorientoval na obchodování komodit. Nakonec dokázal přesvědčit lidi o tom, že dokáže vydělat na komoditní burze dostatek peněz, což se mu nakonec podařilo, a po vyplacení peněz svým společníkům se dal na dráhu tradera.

Poté, co se mu podařilo vydělat dostatek peněz, se poprvé přihlásil na šampionát traderů, kde se mu podařilo dvakrát vydělat více než milion dolarů a stal se respektovaným a bohatým komoditním obchodníkem. Již jako úspěšný a respektovaný investor a trader napsal několik knih. Jeho nejznámější kniha, „Dlouhodobá tajemství krátkodobých obchodů“, je i po poměrně dlouhé době od svého prvního vydání v mnoha věcech stále aktuální a pomáhá investorům i krátkodobým obchodníkům k tomu, aby v tomto oboru dosáhly větších úspěchů.

Podle Williamse jsou hlavními vlastnostmi úspěšného obchodníka agresivita, sebedůvěra, a také strach. Největším problémem neúspěšných obchodníků je podle něj nedostatek money managementu, přílišné podléhání emocím, a také neopatrnost, skombinované s nedostatkem znalostí. Základem je strategie, když člověk investuje bez systému a spoléhá na štěstí, nemá šanci. Sám říká, že „kdo svůj život řídí pohledem do křišťálové koule, mívá občas ústa plná skleněných střepů.

REKLAMA

Sám využívá při obchodování několik ukazatelů a situací, které mu dávají vstupní signály. Kromě vlastního Wllliams %R často využívá COT index (Commitment of Traders), který ukazuje otevřené pozice velkých obchodníků na burze, nebo OOPS pattern, který ukazuje vstupy na základě uzavíracích cen z předešlého dne.

Důležité jsou podle něj také stop lossy, samotný Williams je známý tím, že je ochoten vystoupit z pozice s malou ztrátou, když se trend začne obracet a přijímá i malé výnosy, když vidí, že trhy nemají další potenciál. Jemu samotnému se podařilo jednou ztratit milión dolarů, to ale bylo v čase, když byl mladý a „byl velký frajer“.

Vzhledem ke svému zaměření se nedozvíme, do čeho konkrétně Larry Williams v dnešní době investuje. Ti kdo se chtějí dovědět, jak Williams investuje, mohou navštívit jeho web www.ireallytrade.com/. Přínosem pro drobné investory a obchodníky je několik jeho indikátorů a oscilátorů, které jsou obsaženy prakticky ve všech obchodních platformách využívaných obchodníky, jako jsou například Williams percent range (Wiliams %R, který vymyslel již po čtyřech letech působení na komoditních trzích), nebo Ultimate oscilator apod. Pak je zde publikační činnost a vzdělávání, kterému se dnes Williams věnuje poměrně ve velkém a prostřednictvím něhož předává své zkušenosti a poznatky investorům po celém světě. Několika jeho žáků se již podařil podobný úspěch v šampionátu v tradingu, i když ne s takovým procentuálním ziskem.

Mezi obchodníky se samozřejmě objevuje otázka, kdy se Williams opět přihlásí do soutěže, v níž se mu podařilo vytvořit téměř nepřekonatelný rekord, a jestli se mu jej podaří opět překonat. Williams se vyjádřil v tom smyslu, že když někdo jiný pokoří jeho rekordní roční výdělek přes 11000 ročně, opět se na šampionát přihlásí. Jsem osobně zvědav, jak by se mu v dnešní době, kdy se situace na trzích, jak vlivem působení centrálních bank, tak i vzhledem k technologickému pokroku, poměrně změnila. Z dobrého tradera se loser za několik let stát nemůže, takže by bylo zajímavé vidět, jak by se Williamsovi dařilo v době, kdy má každý trader k dispozici nespočetné množství informací a nástrojů, které v minulosti k dispozici nebyly.

Loading

Vstoupit do diskuze 3 komentáře

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Investice & daně. Kdy máte klid a kdy musíte vyplňovat přiznání?

Obliba investování u nás roste. Jen v podílových fondech Češi zhodnocují už přes 938 miliard korun, další stovky miliard mají investoři v akciích, burzovně obchodovaných fondech a dalších aktivech. Se vzrušujícím investičním světem je ale spojena i méně zábavná povinnost, a to jsou daně. Podívejte se, co si jako […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

16. 04. 2024

Investiční horečka v prvním čtvrtletí roku

Uplynulý kvartál byl z pohledu světových burz skutečně výjimečný. Řada aktiv významně vzrostla na hodnotě a tato mohutná „rally“ často připomínala technologickou „dot-com bubble“ z konce minulého tisíciletí. Nezůstalo však pouze u technologických akcií, k výšinám se vydalo rovněž zlato nebo stříbro. O čem bylo minulé období na trzích a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

15. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • loser

    8 listopadu, 2013

    Kuchto, Kuchto, s tebe už se stal loser. Neumíš ani česky (s tebe jsem tak schválně napsal), proto si musíš pomáhat anglickými slovíčky (loser, money management atd.), o kterých ani nevíš, co znamenají…

    Odpovědět

  • roman

    9 listopadu, 2013

    LW je známý každému kdo vykoktá slovo „komodity, futures, burza“. O čem nám zde autor popovídal nově??

    Odpovědět

  • Radek

    10 listopadu, 2013

    Aha. Takže všichni ho buď znají, nebo se s ním nesmí seznámit? Jak by řekl klasik: Vo čem to tu meleš, vořechu?

    Odpovědět