CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.707 +0,19%

CZK/£ 29.516 +0,05%

CZK/CHF 26.084 +0,21%

Text: Redakce

30. 03. 2017

0 komentářů

Konec intervencí ČNB se blíží. Co očekávají analytici Raiffeisenbank? (audio)

 

Každým dnem se očekává konec boje proti silné koruně. Konec intervencí ČNB a ukončení kurzového závazku, který trvá už více než 3 roky, bude podle Heleny Horské, hlavní ekonomky Raiffeisenbank, jistě ekonomickou událostí roku 2017.

Loading



 

Dokud tento kurzový závazek trvá, žádný občan ani firma si nemohou koupit euro za méně než 27 korun. Před rozhodnutím o tomto závazku jsme si eura pro změnu kupovali za 25 korun a 80 haléřů. Co konec intervencí ČNB přinese? Jak jej vnímají analytici Raiffeisenbank Helena Horská, Michal Brožka a Daniela Milučká?

Konec intervencí ČNB komentuje Michal Brožka, hlavní investiční stratég Raiffeisenbank: „Po opuštění kurzového závazku se může stát cokoliv. Ještě pár měsíců nazpátek převládalo očekávání, že koruna bude jednoznačně posilovat. S tím, jak se toto očekávání přetavilo v peněžní spekulace, pozice spekulující na posílení české koruny výrazně narostly. Proto Česká národní banka intervenovala na devizovém trhu a v podstatě trh deformovala a saturovala poptávku po koruně.“

„Je velmi těžké říci, co tito spekulanti budou se svými investicemi dělat, v jakém krátkém časovém horizontu budou své pozice uzavírat. Pokud by je uzavírali rychle, to znamená, že by korunu zase velmi rychle prodávali, tak by koruna mohla na devizovém trhu paradoxně opět oslabovat. A v této hře je skutečně důležité jednak vědět, jak se budou spekulanti chovat a z druhé strany znát, jak se bude chovat Česká národní banka,“ dodává Michal Brožka.

Kurz koruny se proto po ukončení kurzového závazku bude pohybovat oběma směry,“ upozorňuje Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisenbank.

REKLAMA

Konec intervencí ČNB: Koruna spíše posílí

Analytici Raiffeisenbank očekávají spíše posílení české koruny, protože české ekonomice se daří, vrátila se ke konvergenci vůči eurozóně, inflace roste a česká koruna by tedy měla ve střednědobém horizontu posilovat, nikoliv oslabovat.

Pokud koruna posílí, budou se postupně ceny snižovat v té míře, jaké bude posílení české koruny. Mnoho zboží si proto koupíme levněji a to i takové, které je vyráběno v Česku, protože řada komponent zase přichází ze zahraničí. V případě cen dovolené či ceny pohonných hmot bude dopad o něco pomalejší a slabší, protože většinu ceny u čerpacích stanic netvoří hodnota pohonné hmoty, ale daňová složka.

Z českého průmyslu se během intervencí ozývala řada souhlasných hlasů – díky slabé měně neměly podniky problém se ziskovostí. Po několika letech se však utáhl trh práce a ty samé podniky, které vítaly slabou českou měnu, mají v současnosti problém najít zaměstnance. Nyní tedy panují mzdové inflační tlaky, nedostatek zaměstnanců a pořád máme slabou měnu. To je rovněž signál toho, že už by možná bylo načase kurzový závazek opustit, myslí si analytici Raiffeisenbank.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

P. Budinský: Bude ČNB bránit dalšímu oslabování koruny?

Pro omezení volatility koruny by bylo žádoucí, aby bankovní rada snižovala úrokové sazby častěji a až na výjimky maximálně o 0,25 procentního bodu. To lze docílit zvýšením počtu  měnově politických jednání z osmi třeba na dvanáct, nebo ještě lépe na omezenou dobu vyhlásit každé zasedání bankovní rady jako měnově […]

Text: Petr Budinský

Foto: Shutterstock

29. 02. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *