CZK/€ 25.200 +0,18%

CZK/$ 23.143 +0,22%

CZK/£ 29.467 +0,04%

CZK/CHF 26.168 -0,02%

Text: Petr Gola

27. 02. 2013

7 komentářů

Kolik lidí bude bez důchodu?

 


 

Ještě v roce 2009 bylo nutné splnit podmínku 25 let pojištění, stejně jako v předchozích letech. Do doby pojištění se nepočítájí pouze odpracované roky, ale i náhradní doba pojištění. Náhradní dobou pojištění je přitom např. studium při splnění zákonných podmínek, evidence na úřadu práce, vojenská služba nebo péče o dítě do 4 let.

Získat 25 let pojištění nebyl problém

Do roku 2010 neměla naprostá většina občanů problém se získáním 25 let pojištění. A drtivé většině občanů při dosažení důchodového věku vznikl nárok na starobní důchod. Proč?

  • Do roku 1989 byla v podstatě povinná zaměstnanost.
  • Do konce roku 1995 se doba v evidenci na úřadu práce započítávala v plném rozsahu, i když již nenáleželo hmotné zabezpečení (podpora v nezaměstnanosti).
  • Doba studia před rokem 1996 se doba studia od skončení povinné školní docházky do 18 let započítává pro důchodové účely plně. Studium se hodnotí jako náhradní doba pojištění i šest let po dosažení 18 let.
  • Do doby pojištění se započítává rovněž v plném rozsahu vojenská služba.

Muž narozený v roce 1947 měl důchodový věk 62 let, do řádného důchodu mohl tedy odejít v roce 2009. Stačilo mu získat dobu pojištění 25 let. Při započítání studia, vojenské služby, práce do roku 1989 a evidence na úřadu práce do roku 1995, neměl tento muž problém získat 25 let pojištění, i když byl od roku 1996 v evicenci úřadu práce a pobíral pouze sociální dávky. Vzhledem k nízké době pojištění a nižším výdělkům je pochopitelně jeho důchod nízký.

Získat 35 let pojištění nebude vůbec snadné

Potřebná doba pojištění pro získání nároku na starobní důchod se postupně zvyšuje. Každý rok o jeden rok. V roce 2013 je tedy potřeba získat 29 let pojištění, v roce 2014 již 30 let pojištění… Po roce 2018 je nutné získat již 35 let pojištění. Právě vysoká doba pojištění, kterou musí žadatelé o důchod (řádný starobní i předčasný důchod) splnit, bude důvodem, proč bude stoupat počet občanů, kterým nevznikne nárok na starobní důchod z důvodu nedostatečné doby pojištění.

Jak se snižují náhradní doby pojištění

Navíc v posledních letech došlo ke značnému omezení náhradních dob pojištění. Od roku 2010 se již do doby pojištění nezapočítává studium. Dnešní vysokoškoláci tak získají kratší dobu pojištění (což ovlivní i výši jejich důchodu). Od roku 1996 se doba v evidenci na úřadu práce započítává do doby pojištění v omezeném rozsahu. Do doby pojištění se tato doba počítá, pouze když občan pobírá podporu v nezaměstnanosti nebo podporu při rekvalifikaci.

REKLAMA

  • Jestliže občan nepobírá podporu v nezaměstnanosti, tak se evidence na úřadu práce započítává do doby pojištění maximálně v rozsahu tří let. Doba tří let se přitom zjišťuje zpětně ode dne vzniku nároku na důchod (starobní i předčasný). Doba, po kterou podpora v nezaměstnanosti nebo podpora při rekvalifikaci nenáležela před dosažením 55 let, se do ní započítává v rozsahu nejvýše jednoho roku.

Předčasný důchod? Doba pojištění je stejná

Vlivem prodloužení důchodového věku bude stoupat počet občanů, kteří budou chtít odejít do předčasného důchodu. I při odchodu do předčasného důchodu je však nutné splnit stejnou dobu pojištění jako u řádného důchodu. Někteří občané tak nebudou moci odejít do předčasného důchodu, neboť jim bude např. chybět rok pojištění a tento rok budou muset ještě pracovat.

Nesplnění doby pojištění

Při nesplnění doby pojištění jsou ještě tři možností, jak získat důchod:

  • Získat dobu pojištění 20 let a dosáhnout věku o 5 let vyššího, než platí pro muže stejného data narození (platí po roce 2013).
  • Po roce 2014 získat 30 let čisté doby pojištění (prací, podnikáním a dobrovolným důchodovým pojištěním).
  • Dosáhnutí 65 let a splnění nároku na invalidní důchod.

Ani tyto tři další podmínky však nejsou snadné, navíc v těchto případech bude důchod vlivem krátké doby pojištění značně nízký.

Dobu pojištění je nutné hlídat

Všichni občané by si měli dobu pojištění dobře hlídat. Závisí na ní nejenom výše důchodu, ale jestli bude důchod vůbec přiznán. V některých případech může být řešením dobrovolné důchodové pojištění. Především např. pro ženy, kterou jsou delší dobu v domácnosti (již nepobírají rodičovský příspěvek). Dosáhnout důchodového věku a žít ze sociálních dávek není nic příjemného.

Loading

Vstoupit do diskuze 7 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Maximální roční příjmy pro výpočet důchodu

Od roku 2008 se sociální pojištění platí pouze do dosažení maximálního vyměřovacího základu, z částky nad strop se již sociální pojištění neplatí a tyto příjmy tedy nevstupují do výpočtu starobního důchodu. Nadstandardní příjmy před rokem 2008 tedy ovlivňují výši důchodu více než od roku 2008. Podívejte se na […]

Text: Petr Gola

Foto: Shutterstock

12. 03. 2024

Platba paušální daně a výše invalidního důchodu

Živnostníci a podnikatelé plnící si své daňové povinnosti platbou měsíční paušální daně minimalizují své daňové starosti a povinnosti. Jaký vliv však má platba paušální daně na případný invalidní důchod prvního a druhého stupně, dřívější částečný invalidní důchod? Podívejme se na praktické výpočty.

Text: Petr Gola

Foto: Shutterstock

21. 02. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • stas

    5 března, 2013

    Jo jen potvrzuje skutecnost, ze ti co vstoupi do II. pilire po roce 2018 nejen tezko dosahnou na duchod, ale nedostanou ani sve prachy z II.pilire!!!

    Odpovědět

  • ...

    5 března, 2013

    Není to zbytečná hysterie? 35 let by snad takový problém být neměl, pokud se člověk neocitne na deset let bez práce.

    Odpovědět

  • Anonym

    23 května, 2019

    To prave problem je když stare lidi nikdo nechce zamestnat

    Odpovědět

  • Sarkafarka

    5 března, 2013

    Tvrdím, že důchody nebudou vůbec. Alespoň v horizontu 25–30 let. To čemu se bude říkat důchod nebude ani na úrovni dnešní podpory v nezaměstnanosti. To jen pro představu. Nepomůže ani II., ani III. pilíř, na tom dnes vydělávají pouze penzijní společnosti a do budoucna tomu nebude jinak. Existuje řešení, ale to si od fin. poradců nekoupíte.

    Odpovědět

  • J

    5 března, 2013

    Zajímalo by mne, proč bylo umožněno odejít do Předdůchodu jen určité vyhraněné části občanů?
    Od 1.1.2013 vstoupil v platnost zákon kterým se mění zákon č. 427/2011 Sb., o doplňkovém penzijním spoření, a další související zákony. Mimo jiné stanovuje dodržet spořící dobu 60 měsíců v penzijních fondech pro odchod do Předdůchodu.
    Hlavní problém, proč do Předdůchodu může odejít jen nepatrná část populace vidím mimo jiné i v tom, že málokdo spořil do penzijního fondu, protože v roce 2008 (kdy nastala povinnost 60 měsíců spoření pro ročník 1955), nebyly známy podmínky pro předdůchody. Byly tak znevýhodněny určité ročníky, které při ztrátě zaměstnání skončili na Úřadu práce. Lidé mají naspořeno, ale na jiných zdrojích, než v penzijních fondech.
    Navrhuji vyvolat jednání s příslušnými orgány a navrhnout doplnění zákona tak, aby znevýhodněné ročníky, měly možnost vstoupit do Předdůchodu bez povinnosti spořit 60 měsíců do penzijního fondu předem, ale stačilo by jimi naspořené peníze jednorázově vložit do Účastnického fondu doplňkového penzijního spoření i v roce 2013.
    Z Úřadu práce by tak odešla část občanů do Předdůchodu.

    Odpovědět

  • olga

    11 března, 2018

    problém je v zákoně !!!jsem na úp již 8 let a pracák mě nijak nepomohl,žádné nabídky,jsem nemocná mám CHOPN a alergii a nikdo mě nechce zaměstnat,na invalidní důchod jsem moc zdravá takže nemám nárok,teď mě chybí odpracovaná léta ,máte pocit že to není těžké v dnešní době???je mě 61 let a důchod mě zamítli právě z důvodu chybějících odpracovaných let /mám pouze 31 let/ takhle se vyrábí bezdomovci ,takže netvr\ďte že to není problém.11.3.2018

    Odpovědět

  • Anonym

    23 května, 2019

    To prave problem je když lide před duchodem neseženou praci tak to stat se chova

    Odpovědět