CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Jan Dvořák

07. 06. 2013

2 komentáře

Kde je inflace?

 


 

Loni v létě jsem zakopaného psa „chybějící“ inflace viděl ve neustálém zpomalování rychlosti obratu peněz v ekonomice, měnová báze v hlavních ekonomikách výrazně rostla, množství objemu peněz měřené M2 a M3 rostla mnohem pomaleji, objem úvěrů např. v americké ekonomice se za posledních několik let prakticky nezměnil.

Nedávno mě zaujal komentář Douga Nolanda, který se zabýval podobným tématem. Podle něj se inflace projevuje jinak v éře tištění bankovek a jinak v éře elektronického tištění peněz. Jak?

Dřívější tištění peněz se promítalo do reálné ekonomiky, se všemi v učebnicích popisovanými důsledky (růst úrokových sazeb, oslabení měny…). S klasickou inflací si centrální banky umí ve velké míře poradit. Elektronické tištění peněz se však chová jinak.

Elektronicky tištěné peníze primárně nevstupují na trhy se zbožím, ale na finanční trhy. Výsledkem je široce vítaná a podporovaná inflace na finančních trzích (v současnosti zejména na trhu obligací, včetně junk obligací), nazývaná býčím trhem. Pokud bude tištění peněz pokračovat a investoři usoudí, že výnosy obligací jsou již na svých dnech, můžeme se dočkat přelití inflace na akciové trhy… V Japonsku se tak tomu v poslední době již děje, americké akciové trhy nemají k témuž vývoji daleko.

Dopad inflace na finančních trzích a doprovodných bublin může mít v delším časovém horizontu ještě horší než dopad klasické inflace. Jejím primárním dopadem je redistribuce bohatství a nesprávná alokace zdrojů způsobená dlouhodobě nesmyslně nízkými úrokovými sazbami, případně bublinami na finančních trzích.

REKLAMA

Fed si je tohoto faktoru vědom – viz prohlášení Bena Bernankeho, naposledy před pár dny před Kongresem Spojených států:

„… is the possibility that very low interest rates, if maintained too long, could undermine financial stability. For example, investors or portfolio managers dissatisfied with low returns may “reach for yield” by taking on more credit risk, duration risk, or leverage…“

Bez pokračujícího tištění peněz proto nemají akciové trhy moc šancí na další růst. Konec QE ovlivní finanční trhy více než reálnou ekonomiku. 

Investorům proto doporučuji sledovat jakékoliv indicie v projevech představitelů Fedu signalizující posun v názorech. Poslední zápis Fedu je naprosto výmluvný. Aby nebyli najednou překvapeni.

Článek vyšel na webu Proinvestory.cz

Loading

Vstoupit do diskuze 2 komentáře

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Kalkulačka pro výpočet orientační pojistné hodnoty – snížení rizika podpojištění

V roce 2023 Česká asociace pojišťoven (ČAP) představila nový standard pro výpočet pojistné hodnoty nemovitostí, zaměřený především na rodinné domy. Cílem tohoto standardu je minimalizovat riziko podpojištění. V rámci tohoto úsilí byla vytvořena kalkulačka pro orientační hodnotu pojistného, dostupná na webových stránkách ČAP. Tato kalkulačka umožňuje zadat […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

27. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Bedja

    10 června, 2013

    Bude dítě vyprávět jiným dětem pohádky a neví ani, kde se píše I a Y.
    „Centrální banky napumpovali“

    Odpovědět

  • zamecnik

    10 června, 2013

    Díky za upozornění, už je opraveno.

    Odpovědět