CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Petr Zámečník

08. 03. 2012

0 komentářů

Kampelička UNIBON dnes končí. Přišla o licenci

 


 

Spořitelní a úvěrní družstvo UNIBON dnes přišlo o povolení k podnikání jako družstevní záložna. „Důvodem byly přetrvávající nedostatky v podnikání této družstevní záložny, které významně a negativně ovlivňovaly její bezpečnost a stabilitu,“ píše ve své zprávě Česká národní banka a upřesňuje: „Záložna UNIBON – spořitelní a úvěrní družstvo dlouhodobě porušovala limity angažovanosti vůči některým svým členům a ekonomicky spjatým skupinám osob, a to i přes opakovaná upozornění ČNB.“

Podle České národní banky bylo odejmutí licence jediným možným řešením, které zabrání dalšímu uzavírání nevýhodných smluv. Členové družstva mají být trpěliví a vyčkat na jmenování likvidátora. Sama družstevní záložna již nesmí přijímat vklady ani poskytovat úvěry – smí jen vypořádat současné závazky a pohledávky. Samotná kampelička na svých stránkách zatím o odejmutí povolení k činnosti neinformuje.

Česká národní banka naposledy odejmula licenci dvěma družstevním záložnám v roce 2010, kdy v březnu přišlo o povolení Úvěrní družstvo PWD a v prosinci Vojenská družstevní záložna.

V případě Úvěrního družstva PWD bylo důvodem, že „záložna například neměla dostatečné zajištění úvěrů a dostatečný monitoring obchodů, poskytovala služby v rozporu s uděleným povolením působit jako družstevní záložna, neprováděla vnitřní audit a  porušovala jednací řád družstevní záložny.“ Záložna měla 367 členů a hospodařila s bilanční sumou ve výši 62,8 mil. Kč.

U Vojenské družstevní záložny byly důvody obdobné s důvody odejmutí licence kampeličce UNIBON: „Vojenská družstevní záložna nebyla dlouhodobě schopna plnit zákonem stanovené minimální požadavky na kapitálové vybavení, což ohrožovalo její finanční stabilitu a zájmy jejích vkladatelů. Vedle toho byla zjištěna i četná pochybení, jako překračování limitů úvěrové angažovanosti nebo nedostatky v řídicím a kontrolním systému.“ Vojenská družstevní záložna patřila k největším kampeličkám s vklady 137 mil. Kč a bilanční sumou 165 mil. Kč.

REKLAMA

Fond pojištění vkladů zahájil výplatu poškozených klientů z Vojenské družstevní záložny dne 30. května 2011 – tedy pět měsíců po odejmutí licence. Kdy a zda bude třeba sáhnout i v případě UNIBON – spořitelního a úvěrního družstva k výplatě z pojištění vkladů není zatím zřejmé, i když se jedná o pravděpodobnou variantu.

Před rokem 2010 byl na trhu družstevních záložen dlouho klid. ČNB předtím odejmula licenci v červnu roku 2007 Českému národnímu spořitelnímu družstvu.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

P. Budinský: Bude ČNB bránit dalšímu oslabování koruny?

Pro omezení volatility koruny by bylo žádoucí, aby bankovní rada snižovala úrokové sazby častěji a až na výjimky maximálně o 0,25 procentního bodu. To lze docílit zvýšením počtu  měnově politických jednání z osmi třeba na dvanáct, nebo ještě lépe na omezenou dobu vyhlásit každé zasedání bankovní rady jako měnově […]

Text: Petr Budinský

Foto: Shutterstock

29. 02. 2024

Je čas vytáhnout peníze z repofondu?

Conseq Investment Management se rozhodl přinést na trh Repofond, peněžní trh s výnosem vázaným na úrokovou sazbu České národní banky (ČNB). Využití našel jak v rodinách, firmách, vesnicích, tak i u investorů, kteří hledali výhodnější podmínky pro uložení kapitálu, než na spořícím účtu. Je ale dnům repofondu […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 02. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *