CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Petr Zámečník

23. 06. 2015

6 komentářů

Kam investovat: S přijatelným rizikem

 


 

Výnosy spořicích produktů jsou na bodě mrazu. Chce-li střadatel překonat alespoň inflaci a dosáhnout reálného zhodnocení svých úspor, musí bezpodmínečně překročit neviditelnou hranici a stát se investorem. Teprve pak má naději na zhodnocení. Samozřejmě jako vždy v životě není nic zadarmo. A za zhodnocení se platí především vyšším rizikem.

Investovat lze do mnoha aktiv. Těmi klasickými finančními jsou dluhopisy a akcie. V očích široké veřejnosti navíc ještě hrají prim nemovitosti, které jsou považovány za „bezpečný a bezpracný“ zdroj příjmů. I ty ale mají rizik více než dost.

Tip:

Dluhopisy

  • Hlavní riziko: Nesplacení dluhopisu
  • Hlavní výhoda: Vyšší výnos
  • Očekávaný výnos: až 7 % p.a.
  • Optimální částka: od 500 000 Kč

Největším rizikem investic do dluhopisů je kreditní riziko dlužníka – tedy nesplacení jistiny či úroků vydavatelem dluhopisu. Toto se stává doménou i celých států, není tak třeba investovat do vysoce rizikových firemních dluhopisů rozvíjejícího se světa.

Nevýhodou je též potřeba vyššího kapitálu. Lze sice nakoupit dluhopis již za několik desítek tisíc korun, ovšem tím se investor vystavuje příliš vysokému kreditnímu riziku. Vhodnější je proto nakoupit dluhopisy od více emitentů, případně do dluhopisů investovat prostřednictvím podílových fondů.

REKLAMA

Nezanedbatelným rizikem je též riziko růstu úrokových sazeb. Pokud vzrostou úrokové sazby, klesá cena dluhopisů. Pokud by investor v takové situaci potřeboval dluhopis prodat, inkasuje ztrátu.

U všech investic platí, že vyšší výnos je vykoupen vyšším rizikem. U dluhopisů je riziková škála hodně široká. Lze investovat do bezpečných dluhopisů České republiky s výnosem 0,6 % p.a. (10letý státní dluhopis), nebo do podnikových dluhopisů s výnosy dosahujícími řádově 4 – 7 % p.a.

Akcie

  • Hlavní riziko: Tržní riziko
  • Hlavní výhoda: Podíl na zisku
  • Očekávaný výnos: dlouhodobě cca 7 – 10 % p.a.
  • Optimální částka: od 500 000 Kč

Kapitálový trh budí strach velké řady střadatelů. Vždyť ceny akcií kolísají a jsou schopné se propadnout o desítky procent během jediného dne! A celá společnost může také zkrachovat a akcionář skončí s bezcenným cenným papírem v ruce.

Tržní riziko spojené s kolísáním kurzů akcií je největším rizikem investování do akcií. Z tohoto důvodu je vhodné investovat buď do více akciových titulů a riziko diverzifikovat (rozložit), nebo využít investici prostřednictvím podílových fondů nebo ETF (exchange traded funds). ETF představují levný způsob držby diverzifikovaného portfolia zejména akcií, prostřednictvím kterého lze investovat do „celého trhu“.

REKLAMA

Akcie představuje podíl na společnosti. A společnost něco podniká, něco produkuje, poskytuje služby. Má náklady a dosahuje výnosů. Pokud se jí daří, generuje zisk, na kterém se držitel akcií podílí. Není to nic abstraktního, čeho by se měl investor obávat. Jednou z výhod akcií je, že v naprosté většině případů bezpečně odolávají inflaci. Inflace představuje růst cen – cen zboží, služeb, materiálu, mezd… a také ceny majetku ve vlastnictví akciové společnosti. Vyskočí-li cena všeho na dvojnásobek, zdvojnásobí se i zisk akciové společnosti a cena jejích akcií.

Výnos akcií závisí na mnoha okolnostech. Dividendové výnosy celých trhů se pohybují až do úrovně 5 % p.a.

Nemovitosti

  • Hlavní riziko: Neplatící nájemník
  • Hlavní výhoda: Pravidelný příjem
  • Očekávaný výnos: V Praze cca 3 % p.a., mimo Prahu až cca 6 % p.a.
  • Optimální částka: od 3 000 000 Kč

Investice do nemovitostí bývá označována za „bezpečnou“ a „bezpracnou“. Má přinášet stabilní pasivní příjem a ještě růst na hodnotě dokonce rychleji než inflace. Tyto představy rychle vyprchávají s pořízením první nemovitosti určené k pronájmu. Do bytu je třeba neustále investovat (v průměru cca 55 Kč/m2 měsíčně), nájemníka je třeba získat, komunikovat s ním, řešit řadu problémů… revizí, oprav, sporů…

Hlavním rizikem investic do rezidenčních nemovitostí je neplatící nájemník. Nájemní právo je v České republice natolik nakloněno na stranu nájemníků, že zbavit se neplatiče ve vlastním bytě může být právní oříšek na roky soudních sporů. Není divu, že si někteří spoluobčané vytvořili „živnost“ z neplacení nájemného a jsou „profesionálními neplatiči“.

REKLAMA

Mezi další rizika investic do nemovitostí patří např. změna socio-ekonomického okolí domu. Stačí nový územní plán počítající s přilehlou rychlostní komunikací, vytvoření ubikace pro lidi bez domova v sousedním domě či výměna sousedů za společensky nepřizpůsobivé jedince. To vše může mít (a zpravidla má) devastační dopad na hodnotu investice.

Významným rizikem je i daň z nemovitých věcí. Ta je v současnosti sice nízká, ale kupříkladu dnes nejsilnější vládní strana Sociální demokracie má ve svém programu její zvýšení a použití vybraných prostředků na novou penzijní reformu v socialistickém duchu. A že to nepochybně nebude levná penzijní reforma…

Podílové fondy

  • Hlavní riziko: Tržní riziko
  • Hlavní výhoda: Diverzifikace
  • Očekávaný výnos: Různý v závislosti na typu podílového fondu
  • Optimální částka: od 500 Kč měsíčně

Podílové fondy jsou nástrojem kolektivního investování. Jejich hlavní výhodou je rozložení rizika, neboť portfolio manažer investuje do více titulů. Zároveň se tím přenáší zodpovědnost za volbu konkrétní investice na profesionálního správce portfolia a jediným investičním rozhodnutím pro střadatele je volba optimálního podílového fondu či fondů.

Rizika podílových fondů jsou odvislá od typu podílového fondu – od aktiv, do nichž podílový fond investuje. Základními investičními aktivy jsou nástroje peněžního trhu (fondy peněžního trhu), dluhopisy (dluhopisové fondy) a akcie (akciové fondy).

Vedle nich je celá škála dalších typů podílových fondů: smíšené fondy (investují do více typů aktiv), realitní fondy (investují do nemovitostí), zajištěné fondy (garantují přinejmenším návratnost vkladu), hedge fondy (mají nejrůznější investiční strategie s cílem dosahovat stabilního nadstandardního výnosu), komoditní fondy (investují do nejrůznějších komodit od zemědělských plodin po ropu a zlato), fondy fondů (nakupují podílové listy jiných podílových fondů) a řada dalších (fondy životního cyklu, fondy investující do umění, do vína…).

Při výběru podílového fondu je vhodné sledovat především investiční horizont investice. Pro krátkodobé investice jsou vhodnější spíše bezpečné fondy, pro dlouhodobější se vyplácí přijmout více investičního rizika. Dále je dobré sledovat nákladovost fondu. Je-li příliš vysoká a nedosahuje-li fond odpovídajícího zhodnocení, stojí za zamyšlení zvolit levnější strategii, byť s nižším očekávaným výnosem.

Podílové fondy jsou optimálním investičním nástrojem pro drobné investory.

Loading

Vstoupit do diskuze 6 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Mohou investoři najít ziskovost v akciích obranného průmyslu

Investoři často hledají výnosy v akciích obranných společností v období zvýšeného geopolitického napětí, jelikož jsou tyto společnosti připraveny těžit ze zvýšených vládních výdajů na obranu a bezpečnostní opatření. V roce 2024, kdy geopolitické napětí stále pokračuje, by akcie obranných společností mohly být pro investory atraktivní příležitostí. Zde […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024

Komentář: Šílenství měnové politiky

Současná měnověpolitická „sezóna“ začala v roce 2022, kdy centrální bankéři v západních vyspělých ekonomikách začali zvyšovat sazby, aby bojovali proti inflaci. Trvalo jim několik let, než se dostali tam, kde jsou dnes. Zda bylo jejich úsilí úspěšné, nám pravděpodobně napoví několik příštích měsíců a další období.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Analýza: Zpátky do reality – pravidelný příjem v roce 2024

Investování za účelem dosažení pravidelného příjmu se oproti předpandemické době nízkých úrokových sazeb a kvantitativního uvolňování radikálně změnilo. Poprvé po mnoha letech může být úrok na peněžním vkladu lákavou alternativou. „Uložení“ peněz v ultradefenzivní hotovosti však obnáší vlastní rizika a nenabízí žádnou příležitost ke kapitálovému zhodnocení. Rok […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Roman

    14 července, 2015

    Těm optimálním částkám vůbec nerozumím.
    Kdybych čekal, až budu mít tolik peněz k dispozici, pravděpodobně bych nikdy nezačal investovat.

    Odpovědět

  • Karel

    14 července, 2015

    Když tomu nerozumíš, asi bys opravdu neměl investovat. Nastuduj si pojem diverzifikace. Pak možná pochopíš souvislosti.

    Odpovědět

  • Jirka V.

    14 července, 2015

    Přesně tak, ty optimální částky sedí. Pokud to nechápete, zeptejte se někoho zkušenějšího.

    Odpovědět

  • Roman

    15 července, 2015

    Vy byste mohl být můj člověk?

    Odpovědět

  • jentag

    14 října, 2016

    Nesedí. Rozumně investovat na kapitálovém trhu není problém už s pár desítkami tisíc. Půl milionu jako minimum je naprosto přehnané.

    Odpovědět

  • Roman

    15 července, 2015

    Karle, vy máte nějaké portfolio( o jaké hodnotě) nebo jste se připojil na wifi v místní hospodě, abyste mohl ukázat ramena?

    Odpovědět