CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.707 +0,19%

CZK/£ 29.516 +0,05%

CZK/CHF 26.084 +0,21%

Text: Petr Fejtek

07. 01. 2013

12 komentářů

Jaké úvahy pro pilíře

 


 

Nezbytné východisko

Prvním, co si musí každý uvědomit, je celkem nijak zřejmý fakt, že u II. pilíře nejde (paradoxně) v principu o něj, ale o I. pilíř. Kdo si toto nepostaví jako východisko všech úvah, k žádnému rozumnému závěru dojít ani nemůže.

I. pilíř je průběžný, takže se z něj peníze okamžitě vyplácejí. Jeho budoucnost je dána demografií, která je zřejmá a pokles náhradového poměru nevyhnutelný – v roce 2050 bude průměrný důchod z něj na úrovni 6500 korun v dnešních cenách (v lepším případě). Navíc z něj nikdo nikdy nezdědí ani korunu.

Do druhého pilíře lze tedy „odklonit“ alespoň ta 3 % z černé díry. Politická rizika jsou a budou stále, ale vzpomeňte třeba na „slib“ ČSSD, že vrátí zpět věk odchodu do důchodu.

Výpočty s „podmínkou“

Všechny srovnávací propočty navíc bohužel vycházejí z podmínky ceteris paribus, tedy „jinak za stejných podmínek“. Musí tedy vycházet ze současné situace výpočtu „státního“ důchodu. Ale víte, že jen během minulých 20 let proběhlo 15 změn, které všechny byly k tíži, ne ke zvýhodnění? Takže kdyby někdo kalkuloval před 20 lety, vyšly by mu zcela nesmyslné údaje.

Jistě i propočty zhodnocení ve druhém či třetím pilíři podléhají nejistotě, ale ta je dána jen přirozeným kolísáním trhů a ekonomického cyklu. Dluhopisy překonaly s pěkným výnosem i Velkou hospodářskou krizi 30. let minulého století a podíl akcií dokonce snižuje riziko (i volatilitu) portfolia. Děs z akcií také (snad už) pomíjí a loňské výnosy dál pomohou strašpytly „vychovávat“.

REKLAMA

Problém „v dnešních cenách“

Kudy v úvahách pokračovat, znejasňuje další matení smyslů – zkrátka umíme (jakž takž) počítat v současných cenových hladinách, ale kolik asi bude stát rohlík či pivo za 20 let?

Vzpomeňme třeba, že průměrná mzda v Česku od rozdělení Československa do dnešní doby vzrostla o 415 %, tedy více než čtyřnásobně. Zato nárůst spotřebitelských cen mezi lety 1993 až 2011 byl jen 263 %. Čeho se tedy víc držet?

Předpovídat inflaci je úkol srovnatelný s předpověďmi konců světa – vše může být úplně jinak. Růst mezd (příjmů) s tím bude zcela nepochybně souviset a s 90% pravděpodobností bude vyšší. I když ne jako za posledních 18 let, počítejme klidně s 3% inflací a 5% růstem mezd.

Což ovšem znamená, že výnos tak dlouhodobých úspor, jako na penzi, by měl překonávat nejen 3 %, ale dokonce 5 %!

REKLAMA

Investiční strategie

Z toho vyplývá, že konzervativní strategie v tak dlouhém horizontu nebudou možná reálně (po započtení inflace) ztrátové, ale v porovnání s vývojem mezd ztrátové budou! Z toho plyne evidentní závěr, že nezbytně musíme zvolit alespoň vyváženou investiční strategii, kde je (v daném horizontu) řádově větší nejen šance, ale i pravděpodobnost vyššího zhodnocování. Navíc i poplatkově je nastavení právě vyvážených a dynamických strategií nejvýhodnější.

Jistě je „neprůstřelný“ protiargument mizivé likvidity, ale to si každý musí položit na misku vah, kde na druhé leží také těžká váha – děditelnost. Rozumný člověk nemusí uzavírat nesmyslné a nevýhodné životní pojištění, když rodina v případě návštěvy zubaté s kosou zdědí „naspořené“ zajištění.

Oba pilíře

Předchozí úvaha platí i na změny třetího pilíře. Nesmyslná garance „kladné nuly“ zajistí pro 5 milionů naivků leda reálnou ztrátu: výnos v desetinách procent, poplatek 0,6 % minus inflace. Na obou pilířích tedy v blízké budoucnosti otestujeme realitu finanční gramotnosti nejen občanů, ale i poradců.

Loading

Vstoupit do diskuze 12 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

průměrný důchod v roce 2024

Jaký je průměrný důchod v roce 2024

Valorizace důchodů byla v posledních letech docela výrazným tématem. Inflace totiž zvyšovala důchody díky mimořádné valorizaci nevídaným tempem. A to i přes omezení valorizace. Během poslední dekády tak průměrný důchod téměř zdvojnásobil.

Text: Hana Bartušková

Foto: Pixabay

09. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • 8 ledna, 2013

    Až se, autore, někdy dostanete mezi obyčejné lidi, tak zjistíte, že tihle naivkové ze všeho nejvíc nechtějí zažít ztrátu.

    Většina dlouhodobých rezervotvorných smluv nikdy nedojde zdárného konce. A to kvůli změnám, které nastanou na straně klientské (sem počítám i rušení smluv jiným agentem – je to klient, kdo výpověď odsouhlasí a podepíše), nikoli legislativní.

    Odpovědět

  • Škodolibka domácí

    8 ledna, 2013

    Tím spíš by tito klienti měli do II. pilíře vstoupit. Zaplať Bůh, že z toho NELZE VYSTOUPIT právě kvůli spoustě lidí bez neschopnosti disciplinovaného spoření.

    Odpovědět

  • Petr

    17 ledna, 2013

    Souhlasím

    Odpovědět

  • vasek

    8 ledna, 2013

    pěkný článek – lidé by si měli uvědomit hlavně tu první větu…

    Odpovědět

  • 8 ledna, 2013

    Investování není spoření.

    K té nedisciplinova­nosti. Větším problémem je, že většině lidí se život vyvíjí typizovaným způsobem. Čili mají rodiny a ejhle, najednou zjistí, že nároky děcek jenom stoupají. Neznám snad nikoho, kdo by si tohle při narození dítěte uvědomoval. Všichni se rozplývají nad potomkem, zakládají děckám „spořicí pojistky“, aby je po pár letech stejně zrušili. Třeba proto, že do nich běžně cpou svoji jedinou rezervu.

    Odpovědět

  • Bodo

    9 ledna, 2013

    No tomu jsem skoro nechtěl věřit pane Fejtku, že se jedná o Váš článek. Měl jsem Vás za přispěvatele, který píše o investicích spíše jako o pohádkách, kterým nerozumí děti ani dospělí a přitom Vy napíšete takovýto článek.
    Jednoduché, přesné a absolutně srozumitelné většině populace. Jen doufám, že se tento článek objeví i na jiných místech, aby nezapadl v zapomnění. Například v Blesku (no co, jedná se o nejčtenější deník)protože co je psáno v Blesku je pravda :-).
    Ještě jednou díky – sám tento článek budu používat jako jednoduchý a srozumitelný příklad ve své praxi proč vstoupit či nevstoupit do II. pilíře.

    Odpovědět

  • Tomáš Marný

    10 ledna, 2013

    Bylo by překvapivé, kdyby se pan Fejtek neopřel o ŽP. :-)
    Faktická poznámka, super že zdědíte peníze naspořené Vašim životním partnerem, ale pokud sám jste v II. pilíři, přičtou se k Vašemu účtu.
    Takže tu poznámku o životním pojištění jste si mohl odpustit, protože dědictví II. pilíře neřeší nedostatek finančních prostředků v případě úmrtí partnera.
    (A to jsem odpůrce nesmyslných pojistek.)

    Odpovědět

  • Loxodonta Africana

    12 ledna, 2013

    Nedovedu si představit co by se mělo stát, abych do tohoto produktu vstoupil. Pokud z tohoto systému nelze žádným způsobem vystoupit (například při změně životní situace), nemá pro naprostou většinu lidí žádný smysl. Zhodnocení, které fondy nabízejí za poplatek si může člověk relativně snadno namixovat sám prostou kombinací spoření ve třetím pilíři a dalších produktů (spořící účty, akcie, státní dluhopisy, zlato). Druhý pilíř je podle mě naprosto nedůvěryhodný což podporuje ještě celkem reálná hrozba jeho „znárodnění“ budoucí vládou. Každého věc, co udělá se svými penězi, ale já osobně do toho fakt nejdu

    Odpovědět

  • Petr Krajcigr

    17 ledna, 2013

    1.Fond nemůže zkrachovat. Fond nevlastní naše peníze, ale je jen správcem. Peníze jsou naše, protože vlastníme podíly na kapitálovém trhu. 
    2.Pokud se změní podmínky, tak již vyvedené peníze ze státního systému může jedině přesunout zase na jiný účet, Peníze, které jsou již v našem vlastnictví není zas tak jednoduché znárodnit. Například je v případě změny od státu by se pravděpodobně  přesunuly na penzijní fond tzv. doplňkové penzijní připojištění (II pilíř). To to již oficiálně slíbila ČSSD ve svých slibech, že pokud vyhraje volby. Takže pořád bude člověk  mít své peníze k dispozici oproti lidem, kteří peníze posílali státu, ty už neuvidí. Navíc pokud člověk zemře zdědí je někdo po něm. Viz článek forma na vlastní účet nebo na účet II pilíře.
    3.znárodnění účtu jako to bylo v Maďarsku….. Pokud bychom byli přesní, tak nejde o znárodnění ale anulování důchodové reformy. Pokud 8% ze mzdy nemusíte posílat státu a lidé je vídí na „svém “ účtu, které by beztak dostali až v důchodu, tak stát peníze jenom opět vrátil do státního systému. Buďme tedy přesní a neopakujme bulvární texty novin.
    4. Peníze nemůžu vybrat dříve. Ano úplně stejně je nemůžu vybrat pokud spořím u státu.V tom není rozpor, ale je to jen stejné.
    5. Vstup se vyplatí pro přemýšlivé lidi. Pokud přemýšlím zda dám peníze do 4. pilíře za který se označuje cokoliv co si naspořím, tak například mix z toho co si vytvořím u OPF otevřených podílových fondů.( zlato, akcie, státní dluhopisy) zpravidla na poplatcích zaplatím více než je zastropováno státem v těchto pf II.a III pilíře. Rozdíl za správu pak může být v tisících zda mi je OPF strne nebo je investuji.

    Odpovědět

  • Petr Krajcigr

    17 ledna, 2013

    1.Fond nemůže zkrachovat. Fond nevlastní naše peníze, ale je jen správcem. Peníze jsou naše, protože vlastníme podíly na kapitálovém trhu. 
    2.Pokud se změní podmínky, tak již vyvedené peníze ze státního systému může jedině přesunout zase na jiný účet, Peníze, které jsou již v našem vlastnictví není zas tak jednoduché znárodnit. Například je v případě změny od státu by se pravděpodobně  přesunuly na penzijní fond tzv. doplňkové penzijní připojištění (II pilíř). To to již oficiálně slíbila ČSSD ve svých slibech, že pokud vyhraje volby. Takže pořád bude člověk  mít své peníze k dispozici oproti lidem, kteří peníze posílali státu, ty už neuvidí. Navíc pokud člověk zemře zdědí je někdo po něm. Viz článek forma na vlastní účet nebo na účet II pilíře.
    3.znárodnění účtu jako to bylo v Maďarsku….. Pokud bychom byli přesní, tak nejde o znárodnění ale anulování důchodové reformy. Pokud 8% ze mzdy nemusíte posílat státu a lidé je vídí na „svém “ účtu, které by beztak dostali až v důchodu, tak stát peníze jenom opět vrátil do státního systému. Buďme tedy přesní a neopakujme bulvární texty novin.
    4. Peníze nemůžu vybrat dříve. Ano úplně stejně je nemůžu vybrat pokud spořím u státu.V tom není rozpor, ale je to jen stejné.
    5. Vstup se vyplatí pro přemýšlivé lidi. Pokud přemýšlím zda dám peníze do 4. pilíře za který se označuje cokoliv co si naspořím, tak například mix z toho co si vytvořím u OPF otevřených podílových fondů.( zlato, akcie, státní dluhopisy) zpravidla na poplatcích zaplatím více než je zastropováno státem v těchto pf II.a III pilíře. Rozdíl za správu pak může být v tisících zda mi je OPF strne nebo je investuji.

    Odpovědět

  • stas

    18 ledna, 2013

    Dobry marketing zprostředkovatele!

    Odpovědět

  • Jirka

    15 ledna, 2013

    Chápu, že do II. pilíře půjdou lidé, kteří moc nemyslí, ale zprostředkovatelé a poradci, to je na mě už opravdu moc.

    Odpovědět