CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Petr Fejtek

24. 01. 2008

2 komentáře

Jak zareagují investoři na akciový doping

 


 

Ani výkyvy trhů v posledních týdnech zatím neodrazují naše aktivnější investory od dynamičtějších fondů. Celkem totiž vidíme hrubé prodeje za 680 milionů korun – jenže čtvrtmiliardové odkupy z peněžního trhu a dluhopisových fondů srazily celkové čisté prodeje pod 440 milionů korun. Můžeme jen zvažovat, jaká část té odlivové čtvrtmiliardy byla reinvestována, případně kam. Nebo zda těm aktivnějším již dochází cash, takže snižují podíl fix income.

Peněžní trh v roli průtokáče funguje celkem bez problémů – odhlédneme-li od sezónních výkyvů, jsme od jara víceméně nastejno. Jen v tomto segmentu se týdně "protočí" až půlmiliarda. Pouze občas se vyskytne nějaký jev, který těžko vysvětlit. Například jsme si už zvykli, že z IKS Peněžní trh odchází kolem 100 milionů týdně, takže letos již přišel o 1,5 miliardy – ale proč najednou odchází 230 milionů korun? Hypotéza, že v Komerčce klientům radí přechod do jiných bratrských fondů totiž neobstojí, neboť do nich tentokrát přišla jen asi polovina této odlivové vlny. Tak nevím.

Zajištěné nijak nepřekvapují
IKS Ametyst se sice s 54 miliony korun dostal do čela pelotonu, to ovšem značí, že v současné situaci žádného borce-favorita nevidět. Na pomyslné bedně jej doplňuje tandem ČSOB Commodity 1 a Short term growth 7 a čtvrtou padesátku sehnali blíženci ČS ESPA 30+31, ostatní paběrkují po desítkách. Celkem málo přes čtvrtmiliardu – kdeže jarní vody jsou?
Dokonce třeba u Pioneer jsme svědky hypotetického "přečerpávání" z jedničky do dvojky. Navíc z odchozích 26 milionů z prvního přišlo do druhého jen 16 milionů korun – to také nebude jen tak. Že by poradci radili klientům přesun do akciového? Ani věřit se mi nechce…, takže klienti sami?

Dynamičtější stále vedou
Akciové fondy stále drží zajištěnce na uzdě, ač tentokrát je to jen na plichtu. Letní přesila tak sice pomalu odeznívá, ale akciové spolu se smíšenými stále ještě vykazují pěkných 410 milionů korun, tedy vlastně skoro celé čisté celkové prodeje fondů.

Tam i onde favority najdeme, například v akciových tentokrát zabodoval ISČS Top Stock s téměř 100 miliony korun. Leč následující peloton ochabuje a umístil se až pod 40 miliony: ING Český akciový, ISČS Sporotrend a již zmíněný Pioneer dávají dohromady druhou stovku milionů. Ostatní opět jen paběrky, ale stále ještě ani jeden akciový fond nezaznamenal odliv!

REKLAMA

Také se svým věrným minulý týden pěkně odměnily a růst přes 4 % není výjimkou. To 3% výnos u mixů najdeme jen u ČSOB středoevropského, zato těsně za ním se umístil "drsňák" ISČS ČS fond životního cyklu 2040, který své první klienty hned uvítal ziskem 2,27 %. Ovšem do důchodu daleko a klientů zatím na prstech počítat.

Akciový kouzelný proutek
Býky pustil do arény FED a asi netřeba vysvětlovat, k čemu došlo. Bernanke byl údajně postaven před horší rozhodnutí než kdy musel činit Greenspan – nu nevím, to bych neřekl, jen pozapomínáme… Faktem ovšem je, že současné problémy zasahují do celého bankovního "krevního oběhu" ekonomiky.

V každém případě ale půlprocentní snížení sazeb bylo rozhodným (snad až manifestačním) gestem, což trhy také po zásluze odměnily.

Úterní večerní těžký půlprocentní kalibr FED odpálil ohňostroj a americké trhy přidaly téměř 3 %. Evropa také jasně ve skoro 3% zeleném, i Praha vylétla o 2 %, ale nakonec měla co dělat, aby uškudlila alespoň 1,7 %. To Varšava i Moskva zvládly dokonce 4 %…

REKLAMA

Investoři si sice toto snížení sazeb vyložili jako dostatečně silné záchranné lano ekonomice, ale ve čtvrtek již tak jasno nebylo – evropské indexy po dvou dnech výrazného růstu poprvé klesly, navíc vystrašené varováním, že ne všechny položky vázané na úvěrovou angažovanost Deutche bank již byly přeceněny.


K rekordům trhů nedaleko


Investory opustil pozitivní sentiment ze snížení úrokových sazeb v USA, dalším důvodem jsou posuny doporučení v bankovním sektoru, kde např. JP Morgan snížila cílovou cenu Societe General o 4 %.

I na Wall Street došlo po třech dnech růstu k vybírání zisků. Zatímco výsledky největšího světového obchodníka s cennými papíry Goldman Sachs očekávání trhů rázně překonaly (čistý zisk vylétl o 79 %), zisk Bear Stearns zato klesl nejvíce za posledních 10 let (patří k nejvíce zasaženým hypoteční krizí, takže její příjmy z obchodování s nástroji s pevnými výnosy klesly o 88 %, protože téměř 30 % z těchto příjmů se váže na hypotéky a související instrumenty).
V pátek i Asie odevzdala část předchozích zisků a Evropa se maličko pochlapila až když za velkou louží opět zablikala zelená.

Nu a celková "letní" bilance: americké trhy se blíží svým maximům a chybí jim již jen kolem 1,5 %. Německému DAX chybějí ještě necelá 3 % a Praha postrádá skoro 6 %. Za minulý týden však odpracovala 1,8 %, takže od začátku roku se růst indexu PX blíží 13 % a na 12měsíčním výkonu má již opět skoro 30 %. Což špatné určitě není.

Loading

Vstoupit do diskuze 2 komentáře

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *