CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Andrey Borisov

01. 07. 2011

6 komentářů

Jak založit spořicí účet v Rusku

 


 

Legislativa[1] , [2]

Na základě federálního zákona nerezidenti mají právo otevírat bankovní účty (bankovní vklady) na území Ruské federace v cizí měně nebo v ruských rublech pouze v bankách, které dostaly povolení k provedení daných operací od Centrální Banky Ruské Federace (bohužel seznam takových bank není na internetu k dispozici, ale většinou banky, které můžou otevírat vklady v cizí měně, takovéto povolení mají).

Zákonem jsou přesně definované požadavky na dokumenty, které bude muset zájemce poskytnout při otevření účtu, přičemž na fyzické osoby a osoby právnické jsou kladeny rozdílné požadavky.

Pokud banka odmítla žádost osoby-nerezidenta k otevření účtu bez odůvodnění, osoba může na základě zákona podat žalobu regulatornímu orgánu.[3] 

Založení účtu

Existuje několik způsobů, jak je možné založit účet v ruské bance, a to většinou třemi způsoby:

  1. Osobně v pobočce banky v Rusku.
  2. Přes organizace, které se zabývají zprostředkovatelskou činnosti finančních služeb v rámci jiných států (stejně tak v Rusku existují firmy, které pomáhají získat úvěr v České republice pro občany Ruské federace bez osobní komunikace mezi úvěrovou instituci a žadatelem).
  3. Přes osobu, která to provede místo žadatele o účet na základě plné moci (známí, příbuzní atd.).

Překážky ale stále existují: v prvním případě je třeba vycestovat do Ruska, což bude samozřejmě něco stát, ve druhém případě je třeba vyhledat takovou organizaci (hodinové vyhledávání na internetu žádné výsledky nedalo), v třetím případě podstupujete riziku toho, že zmocněná osoba své závazky nesplní.

REKLAMA

Ve všech třech případech je třeba bance poskytnout dokumenty, které lze získat:

  1. Na webových stránkách banky, ve které chce nerezident otevřít účet (pozor, ne všechny banky mají své stránky dostupné v dalších jazykách).
  2. Na infolince nebo přes e-mailovou komunikaci, avšak v daném případě musím upozornit, že v některých bankách pracovníci bohužel neumí cizí jazyky, což může být překážkou. Jinak bych doporučil e-mailovou komunikaci, jelikož ne na každé infolince je možnost zvolit anglický jazyk (navíc u některých bank vyjde doba čekání na odpověď na 20 a víc minut, což komunikaci značně prodraží).
  3. Přes zprostředkovatele, který zjistí veškeré potřebné informace.

Příklad bank a potřebných dokumentů

VTB24

Banka VTB24 byla založena v roce 1991 v Moskvě. Podle výše aktiv se řadí na 6. místo v Rusku. Výše kapitálu činí cca 96,6 miliard rublů (v přepočtu na české koruny cca 57,96 miliard Kč). Je členem Systému pojištění vkladů, tedy návratnost prostředku je zajištěna státem.

Pro otevření spořicího účtu fyzické osoby – nerezidenta vyžaduje poskytnutí následujících dokumentů:

  1. Doklad totožností fyzické osoby – nerezidenta (občanský průkaz nebo cestovní pas).
  2. Ověřený překlad dokladu totožností do ruštiny.
  3. Jeden z následujících dokumentů: povolení k pobytu na území Ruské federace, vízum, migrační karta. 

Existuje vedle toho možnost otevření účtu pro třetí osobu. Provést ho může osoba na základě plné moci (musí být přeložena a ověřena), nebo pokud je žadatel zákonným zástupcem osoby třetí. Vkladatelem pak bude třetí osoba, nikoli ten, kdo účet založil. Jinými slovy zmocněnou osobou bude podepsána standardní smlouva, ve které ale bude zapsané jméno, příjmení a další údaje osoby třetí, tedy osoby, pro kterou se tento účet otevírá.

REKLAMA

Daně z příjmu bude muset osoba fyzická platit pouze v následujících případech:

  • Pokud bude mít úrok z vkladu v rublech větší než 13,25 % p.a.
  • Pokud bude mít úrok z vkladu v cizí měně větší než 9 % p.a.

Dobrou zprávou ale je, že banka daň z příjmů odvede za klienta.

Sovetskij Bank[4]

Sovetskij Bank byla založena v roce 1990 ve městě Sankt-Peterburg, kde se dnes nachází její centrála. Podle výše aktiv se nachází na 213. místě, v regionu na 12. místě . Výše vlastního kapitálu činí 1 024 914 tis. rublů (v přepočtu na české koruny cca 615 mil. Kč).   Je členem Systému pojištění vkladů, tedy návratnost prostředků je garantována státem. 

Na oficiálních webových stránkách banky je uveden seznam dokumentu, které potřebuje fyzická osoba pro založení spořicího účtu, avšak není uvedeno, které dokumenty potřebuje banka k otevření účtu pro osobu právnickou.

REKLAMA

  1. Doklad totožnosti fyzické osoby, popř. ještě překlad tohoto dokumentu (např. občanský průkaz nebo cestovní pas).
  2. Vyplněnou bankovní kartu s ukázkou podpisu.
  3. Dokumenty, které potvrzují pravomoc třetích osob k operacím s daným účtem, pokud takovéto osoby byly uvedeny v bankovní kartě.
  4. Potvrzení o registraci na daňovém úřadě, pokud ho osoba má.
  5. Dokument, potvrzující právo cizince k pobytu (vízum nebo povolení k dlouhodobému/krátkodobému/trvalému pobytu na území Ruské federace).

Všechny dokumenty musí být platné v den podání žádosti o otevření účtu. K dokumentům, které jsou zcela nebo částečně vyplněné v cizím jazyce, musejí být poskytnuty překlady daných dokumentů, ověřené notářem. 

Na co si dát pozor

Je několik klíčových momentů, kterým je vhodné věnovat zvýšenou pozornost:

  • Jazyk dokumentů a smlouvy – bohužel v mnoha případech je třeba v případě osobní návštěvy jít na centrálu, protože smlouvu v angličtině neposkytne každá banka, ale na centrálách je většinou k dispozici tlumočník.
  • Daně z úroků [5] – některé banky (zejména větší) zajistí placení daní bez účasti klienta, ale u některých je nutné splácet daň z úroku prostřednictvím podání daňového přiznání.
  • Zajištění – ne všechny banky jsou členem Systému pojištění vkladů.


Poznámky a odkazy:

[5]   Pokud daně budou muset být placeny.

Loading

Vstoupit do diskuze 6 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • cedex

    7 července, 2011

    Překvapuje mě možnost otevřít účet v bance přes prostředníka na základě plné moci, ať už v Rusku nebo v ČR. Nezakazují to mezinárodní předpisy proti praní špinavých peněz? Pokud vím, tak např. v Británii účet přes prostředníka založit nelze a banky přísně vyžadují osobní přítomnost dotyčné osoby.

    Odpovědět

  • Andrey Borisov

    8 července, 2011

    Bohužel to přesně nevím, vím pouze, že možnost otevřít účet přes zmocněnou osobu v Rusku určitě existuje.

    Odpovědět

  • Servis v Rusku

    8 července, 2011

    ..pro tento případ Vám mohu nabídnout komplexní služby importní/včetně тамoжни/ exportní i private banking mého dobrého klienta, býv.ředitele SberBank v Petrohradě. Každých 14dní jsme v ČR v kontaktu v obchodním centru na zámku v Teplicích. tel. 774 540 044

    Odpovědět

  • Jiří Bruner

    25 července, 2014

    nabízím založení účtu v Rusku s úročením 10 %, pojištěná částka 700 000 RUB, poplatek za založení 5 000,– Kč

    Odpovědět

  • filip

    24 října, 2017

    mám zájem……..kontaktujte mne,díky

    Odpovědět

  • PetracekV

    12 února, 2019

    Nevíte, jaké jsou aktuální podmínky pro založení účtu v RU? Pro možnost investice do dluhopisů / cenných papírů Gazpromu / komodit. Obchodní vízum do RF není problém vyřídit (http://rusko-viza.cz/sluzebni-vizum-do-ruska/), jsem i docela mobilní.

    Odpovědět