CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Petr Gola

03. 08. 2015

0 komentářů

Jak si zvýšit životní úroveň v předčasném důchodu

 


 

V prvním čtvrtletí roku 2015 odešlo do předčasného důchodu 7 975 občanů, do řádného starobního důchodu potom 12 952 občanů. Z žádostí o starobní důchod bylo tedy 38 % žádostí o finančně méně výhodný předčasný důchod. Všechny důvody pro odchod do předčasného důchodu souvisí s prodlužujícím se důchodovým věkem.

Dnešní žadatelé o důchod odcházejí do důchodu později o několik let než jejich rodiče. Z důvodu vyššího věku odchodu do řádného důchodu má více občanů zdravotní problémy, jsou nezaměstnaní nebo si chtějí užít aktivní penzi, dokud mají ještě dost sil, i za cenu nižšího důchodu.

Předčasný důchod je nižší

Při odchodu do předčasného důchodu je nutné počítat trvale s nižším důchodem. Přitom platí, že čím dříve se do předčasného důchodu odejde, tím nižší bude mít měsíční důchod. Krácení se provádí za každých 90 dní předčasnosti.

Do předčasného důchodu je možné odejít 3 roky před dosažením řádného důchodového věku. Občané mající důchodový věk vyšší než 63 let mohou odejít do předčasného nejdříve v 60 letech, nejdříve bude možné odejít do předčasného důchodu dle současné legislativy o 5 let.

Průměrný starobní důchod lidí, kteří odešli do řádného starobního důchodu v roce 2014, činil 12 464 Kč. Průměrný předčasný důchod při odchodu do předčasné penze v roce 2014 byl 10 411 Kč. Průměrný předčasný důchod přiznaný v roce 2014 tedy dosahoval 83,5 % průměrného starobního důchodu.

REKLAMA

V předčasném důchodu je možné pronajímat nemovitost

Předčasní důchodci nemohou mít až do dosažení řádného důchodového věku příjem, který by zakládal účast na nemocenském pojištění. Nelze tedy pracovat na standardní pracovní smlouvu. Možností je např. přivýdělek na dohodu o provedení práce s měsíční odměnou 10 000 Kč a méně. Vlastní samostatná výdělečná činnost je velmi omezena.

Předčasní důchodci však mohou mít libovolně vysoký příjem z pronájmu nemovitosti. Příjem z pronájmu dle § 9 zákona o dani z příjmu totiž nepodléhá odvodům na sociálním pojištění ani zdravotním pojištění. Z příjmu z pronájmu se platí pouze daň z příjmu fyzických osob. Z inkasovaného příjmu z pronájmu nevyplývají žádné povinnosti vůči místně příslušné OSSZ a zdravotní pojišťovně. Příjem z pronájmu je tedy pro předčasné důchodce ideálním zdrojem příjmů, který zvyšuje životní úroveň v penzi, která je nižší než při odchodu do řádného důchodu.

Daňové povinnosti

příjmu z pronájmu je nutné zaplatit daň z příjmu fyzických osob. Příjem z pronájmu je nutné včetně výdajů uvést do daňového přiznání. Výdaje je možné uvést skutečné nebo použít 30% výdajový paušál. Když jsou skutečné výdaje nízké, tak z důvodu jednoduché administrativy výhodné stanovit výdaje paušálem.

Při vyplňování daňového přiznání mohou i předčasní důchodci uplatnit základní slevu na poplatníka ve výši 24 840 Kč a případně další daňové slevy a daňové odpočty v souladu s platnou legislativou jako ostatní občané.

REKLAMA

  • Při využití 30% výdajového paušálu a uplatnění pouze základní slevy na poplatníka ve výši 24 840 Kč je možné za rok 2015 inkasovat z pronájmu souhrnnou částku 236 600 Kč a na dani z příjmu fyzických osob se nebude nic platit.
  • Daňové přiznání k dani z příjmu fyzických osob je potřeba podat i v případě, že je daňová povinnost nulová. Základní termín pro podání daňového přiznání za rok 2015 je 1. duben 2016.

Nemovitost se dá prodat

Investice do druhé nemovitosti s ohledem na zajištění vyšší životní úrovně v penzi může být správným finančním rozhodnutím, pořízení nemovitosti v produktivním věku je potřeba věnovat dostatek času. O výhodnosti této transakce bude rozhodovat především lokalita nemovitosti.

Z nemovitosti může v důchodu plynout pravidelný měsíční příjem formou pronájmu, nebo je možné nemovitost prodat. Z prodeje nemovitosti se sociální a zdravotní pojištění nikdy neplatí. Předčasný důchodce může mít tedy statisícové příjmy z prodeje nemovitosti a pobírat předčasný důchod.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Maximální roční příjmy pro výpočet důchodu

Od roku 2008 se sociální pojištění platí pouze do dosažení maximálního vyměřovacího základu, z částky nad strop se již sociální pojištění neplatí a tyto příjmy tedy nevstupují do výpočtu starobního důchodu. Nadstandardní příjmy před rokem 2008 tedy ovlivňují výši důchodu více než od roku 2008. Podívejte se na […]

Text: Petr Gola

Foto: Shutterstock

12. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *