CZK/€ 25.325 -0,02%

CZK/$ 23.768 -0,06%

CZK/£ 29.660 +0,03%

CZK/CHF 26.043 -0,08%

Text: Daniel Kuchta

10. 11. 2008

0 komentářů

Jak se dá vydělat na hlouposti jiných

 


 

Úspěch Lahdeho a jeho fondu je důkazem tvrzení, že jít proti trhu v dobách euforie na trzích se investorům může vyplatit. V roce 2007 vydělal svým klientům ve svém fondu neuvěřitelných 890 %, když před koncem roku byl jeho výdělek již 1 000 %. Úspěch jeho fondu byl přitom založen pouze na tom, že obchodoval proti cenným papírům navázaným na nekvalitní hypotéky (CDO, CDS apod.).

Lahde již před rokem tvrdil, že bankovní systém USA je „totální pohroma“ a každá velká banka, která investovala peníze do zmiňovaných cenných papírů, se dostane do problémů. Zároveň v té době oznámil klientům svůj záměr ukončit působení svého fondu a vrátit jim peníze, protože poměr rizika a výnosu podle něho již nebyl tak atraktivní jako v minulosti.

Největší povyk však nakonec tento investor nevyvolal ani tak svými výnosy, jako svým otevřeným listem svým klientům, v němž si skutečně nebral servítky. Při jeho čtení se možná bude stydět nejeden vysoce postavený manažer americké banky, která nezkrachovala jen díky pomoci od státu.

Lahde se v listu nerozpakoval  nazvat vrcholové manažery bank protekčními idioty, kterým rodiče zaplatili drahé školy, byli dosazeni do vrcholových pozic a nakonec byli dost hloupí na to, aby otevírali opačné pozice vi jeho obchodech. Lahde rovněž píše, že byznysu hedge fondů se věnoval pouze kvůli penězům a že tento byznys nenávidí. Dost divné od někoho, kdo díky tomuto byznisu vydělal miliony dolarů, ale možná právě kvůli tomu si to může dovolit.

O autenticitě listu nicméně všichni čtenáři začali pochybovat po přečtení druhé poloviny listu, kde se Lahde, kromě otevřené kritiky a zesměšňování systému a jeho představitelů, přimlouvá (dokud je ho ještě někdo ochoten poslouchat) za legalizaci marihuany. Jeho závěrem, proč tomu tak ještě není, je prostě to, že by na tom velké korporace a jejich nekompetentní šéfové nevydělali. Možná tím chtěl Lahde, naznačit, že namísto hrabání peněz do svých kapes by si mohli mocní lidé najít chvilku na pěstování konopí pro vlastní potřebu.

REKLAMA

I když závěr listu a také jeho forma spíše vyvolává dojem, že jej psal člověk, který v době jeho psaní nebyl, mírně řečeno, úplně v pohodě, za přečtení i zamyšlení určitě stojí. Úplně poslední věta pak dosti přesně vystihuje to, čím se Lahde řídil nejen při konzumaci marihuany, ale také při rozhodování o investicích. „Přestaňme s rétorikou a začněme přemýšlet nad tím, jak se stát soběstačnými.“ A klidně i bez toho konopí.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *