CZK/€ 25.230 -0,02%

CZK/$ 23.714 +0,00%

CZK/£ 29.540 +0,02%

CZK/CHF 26.023 +0,17%

Text: Daniel Kuchta

13. 06. 2011

0 komentářů

Investovat do zeminy? Ano, i to jde

 


 

Vzácné zeminy nejsou investiční novinkou, ale je pravda, že investování do nich není v dnešní době velmi rozšířené. Trh je poměrně malý, stejně jako zájem investorů, likvidita na trzích je nízká, stejně jako počet samotných produktů navázaných na vzácné zeminy. To ale nemusí platit donekonečna a již dnes jsou vzácné zeminy považovány za favority na trhu.

Vzácné, ale ne zas tak moc

Za vzácné zeminy je považováno patnáct prvků známých jako lanthanoidy, skandium a ytrium. Vyskytují se v různých množstvích, většinou ve sloučeninách a v minerálech se vyskytují většinou pohromadě. I přes jejich souhrnný název se vyskytují poměrně hojně, vzácné a těžce dostupné byly spíše v minulých stoletích.

V dnešní době jsou tyto kovy považovány za „komodity budoucnosti“, protože jsou, i když v malém, ale ne zanedbatelném, množství, využívány v moderních technologiích, jako jsou supravodiče, katalyzátory, dálkově naváděné zbraně (lasery), automobily s elektrickým, resp. hybridním pohonem, LCD panely, baterie využívané v mobilních telefonech nebo PC a mnoha dalších.

Do poloviny osmdesátých let byly vedoucím producentem USA, dnes je to Čína, která svou cenovou politikou a ignorováním dopadů na životní prostředí přinutila ostatní země se těžby vzdát a dnes těží drtivou většinu těchto kovů. To způsobuje v posledních letech nemalé problémy, protože Čína zároveň využívá většinu vyprodukovaných surovin a ostatní země pociťují jejich nedostatek.

Na druhou stranu to je poměrně dobrá zpráva pro investory. Země jako USA totiž přišly na to, že bez obnovení těžby to zkrátka nepůjde a rozhodly se investovat do obnovy produkce vzácných zemin. Investoři tak dostali prostřednictvím nových, resp. obnovených společností možnost investovat, i když nepřímo, do těchto kovů prostřednictvím akcií těžařských firem. Zvyšující se zájem investorů dokazuje také fakt, že IPO společnosti Molycorp se stalo jedním z nejúspěšnějších v roce 2010. Dalšími společnostmi jsou například Avalon Rare Metals, Rare Element Resources, nebo Lynas Corp.

REKLAMA

Dostupné jsou ale například ETF, konkrétně Market Vectors Rare Earth/Strategic Metals ETF obchodován na trhu NASDAQ, nebo například ETF na samotné Lithium. Samotné komodity na burzách zatím obchodované nejsou, takže spekulanti si na své nepřijdou, na druhou stranu tyto spekulace nemají negativní vliv na jejich cenu. I to se ale může změnit, protože čínská společnost Batou Steel má v plánu zprovoznit burzu zaměřenou právě na tyto kovy, čímž chce podpořit likviditu a zatraktivnit je v očích investorů.

Pozor na rizika

I když jsou vzácné zeminy považovány za velmi zajímavou investiční příležitost, jejich slabinou může být již zmiňovaná nižší likvidita, zejména u odvozených produktů, s čímž souvisí vyšší pořizovací náklady a možné výraznější výkyvy. Dalším nebezpečím může být poněkud nejistá situace na trzích s těmito minerály a  vysoký růst cen v posledních měsících. Před tímto boomem odborníci spíše varují, protože i když se skupina minerálů jmenuje vzácné zeminy, jejich výskyt není tak vzácný a ve většině případů je jich poměrně dostatek.

Vše tedy záleží na tom, jak se k vývoji na trzích postaví země, které mohou tyto suroviny těžit, resp. je v minulosti těžily, ale kvůli cenové politice Číny těžbu omezily. A také bude důležitá míra, v jaké se nakonec budou v moderních technologiích skutečně využívat, i když poptávka po těchto prvcích je poměrně neelastická, takže nemá na cenu velký vliv. Může to tedy být zajímavá příležitost, ale i zde je opatrnost na místě. Jako v každém investičním odvětví, i zde platí, že ti, kdo investují na začátku boomu, mohou hodně vydělat, ale pro ostatní už to tak růžové být nemusí.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *