CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.707 +0,19%

CZK/£ 29.516 +0,05%

CZK/CHF 26.084 +0,21%

Text: Šimon Finemon

11. 04. 2012

0 komentářů

Investiční trusty: Relikt minulosti?

 


 

Portfolio trustů bylo a stále je široce diverzifikované, najdeme v něm kromě akcií i další cenné papíry, ale rovněž nemovitosti, přímé účasti ve firmách atd. V posledních několika letech mnoho trustů zbankrotovalo, např. Anglo&Overseas. Přitom předchozí dekáda byla pro ně jednou z nejúspěšnějších v jejich dlouhé historii (jedná se o jedny z nejstarších investičních společností na světě vůbec).

Investiční trusty čeká v budoucnosti mnoho výzev, které musí zvládnout. Tyto trusty svého času tvořily základ portfolia každého investora a patřily mezi inovátory na finančních trzích. Ale v současnosti ustupují pod tlakem modernějších a sofistikovanějších nástrojů pro retailové klienty. Někteří analytici z toho vyvozují, že již další budoucnost nemají.

První fondy si investoři mohli „koupit“ již v 19 století. Jednalo se tehdy o jedinou možnost, jak diverzifikovat portfolio na akciovém trhu. Ovšem již tehdy existovaly společnosti (např. Foreign&Colonial), které nabízely možnost vstoupit do mnohdy exotických společností po celém světě. Již tehdy tedy byl svět na počátku globalizace.

Foreign&Colonial původně měl v portfoliu pouze nástroje přinášející fixní výnos, postupně (od třicátých let dvacátého století) jej diverzifikoval do akcií. Může se zdát, že to z dnešního pohledu nebyla právě nejvhodnější doba. Ale trust přežil druhou světovou válku a jeho podílníci mohli s cennými papíry opětovně obchodovat na lokálních burzách.

Tento fond byl prvním, který investorům nabídl spořící plán investováním do akcií a rovněž individuální spořicí účty, a to vše již od roku 1984. Tento krok byl následován dalšími (největšími) konkurenty jako Witan, Alliance Trust nebo F&C. Spořicí účty či možnosti pravidelného investování podle přednastaveného plánu byla tuzemským investorům nabídnuta až o více než dvacet let později.

REKLAMA

Ovšem od začátku nového milénia bylo mnoho těchto společnosti, co do objemu majetku, který spravují, jedny z největších na světě, nuceno nabídnout investorům modernizovanou podobu pravidelného spoření a investic, které více reflektovaly novou realitu. Především pak do portfolií zařadily „zámořské“ akcie, zejména ty z rozvíjejících se zemí, čímž je více diverzifikovaly. Ty z trustů, které tak neučinily, novou dobu nepřežily.

Najdou se i kritici trustů. Podle nich jen výjimečně překonají benchmark. Pro investování malých částek tak doporučují spíše penzijní fondy či podílové fondy (v podobě, jak je známe u nás).

Největší trusty si nutnost změn uvědomují a snaží se změnit. Např. Alliance Trust, největší trust ve Velké Británii, vydává stále větší prostředky na asset management. Ale zatím to nenese žádné ovoce. Akcie Alliance Trust se obchodují s o 20 % nižší hodnotou, než je hodnota čistých aktiv trustu (NAV).

Ovšem na trusty číhá i další nebezpečí. Pomalu ale jistě ztratily i svou nákladovou výhodu. Tyto společnosti vybírají manažerské poplatky, stejně jak je známe u klasických otevřených podílových fondů. Ty jsou, na rozdíl od podílových fondů obvykle nižší (do 0,9 % p. a.) a liší se sektor od sektoru. Právě nízká nákladovost činila trusty populárními pro investory, zejména na dlouhodobém horizontu. Přeci jen vyšší poplatky ubírají z výnosu investora více.

REKLAMA

Nicméně o tuto výhodu trusty přišly s nástupem Exchange Traded Funds (ETF), které se právě zásluhou nízkých poplatků a nákladů staly velmi rychle populárními a vytlačily ETF.

Trusty tedy pomalu přicházejí o své výhody a vypadá to, že se jejich čas chýlí ke konci. Nicméně stále existuje možnost, že některé z nich přežijí, ovšem budou muset investorovi přinést něco více, než nové sofistikované produkty.

Tuzemského investora se na první pohled trusty netýkají. Žádný z nich není na našem trhu činný. Ale v dnešním globalizovaném světě není problém investovat kdekoli na světě a do jakýchkoli produktů. Tedy i český investor by se mohl o trusty začít zajímat.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Půlení bitcoinu je za rohem! Co to znamená, se dozvíte v našem rozhovoru

Tento týden se chystá halving bitcoinu. Zjednodušeně řečeno, snížení odměny za úspěšnou těžbu bitcoinového bloku na polovinu efektivně sníží nabídku nových bitcoinů – a to by podle zásady vzácnosti mělo vést k vyšším cenám. Čím méně bitcoinů se vytěží, tím je bitcoin cennější. Co je to ale […]

Text: Redakce

Foto: eToro

18. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *