CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.707 +0,19%

CZK/£ 29.516 +0,05%

CZK/CHF 26.084 +0,21%

Text: Daniel Kuchta

30. 09. 2010

0 komentářů

Fortuna vyvolává opatrný optimismus

 


 

Je pravdou, že Fortuna působí v oblasti, která v posledních letech zažívá boom a sázení je doslova „v kurzu.“ Pozitivem může být ze strany investorů také skutečnost, že příchodem Fortuny na BCPP se opět poněkud rozšíří sektorové portfolio nabízených titulů. A s nadsázkou by se dalo říci, že mezi investováním a sázením zase až tak velký rozdíl není. Šance na úspěch tedy nejsou určitě nejmenší.

Chádí El-Moussawi z Fio banky si myslí, že „šance na úspěch nového IPO bude záviset na několika faktorech, mezi které lze zařadit prospekt společnosti a to, jak bude společnost prezentována pro potencionální investory z hlediska atraktivity a výhledu do budoucnosti. Tím, co rovněž ovlivní úspěšnost primárního úpisu, bude i aktuální nálada na trzích, která bude rozhodovat o síle poptávky. V neposlední řadě bude také záležet na tom, jak bude nový titul při úpisu ohodnocen.

Podle Milana Lávičky, analytika společnosti Atlantik FT „bude o tuto emisi solidní zájem především mezi drobnými investory, pro velké institucionální hráče nebude titul vzhledem k malé tržní kapitalizaci zajímavý. Emisi by mohlo pomoci to, že se jedná o dobře zavedenou a známou obchodní značku a odvětví, které na burzách v regionu doposud chybí. Dále se jedná spíše o defenzivní titul. Hospodaření společnosti je relativně stabilní a nepodléhá ve velké míře ekonomickým cyklům.“

Ondřej Moravanský , analytik Cyrrus si myslí, že „to bude alespoň nějaké oživení, toto IPO by mělo určitě přitáhnout více pozornosti, než poslední firma, která zatím vstoupila na burzu, KIT Digital. Pro další vývoj bude samozřejmě důležitý úspěch emise, obecně si ale myslím, že až takový "vír v burzovním rybníce" tato emise nezpůsobí, protože přeci jen bude patřit menším.

Nicméně jsou zde předpoklady, které firma má a které slibují naději na úspěch. Fortuna je také silním hráčem na středoevropském trhu, a nabízí investorům zajímavý růstový příběh, takže neúspěch emise je podle mého názoru nepravděpodobný. Pokud se potvrdí neoficiální informace o ocenění, tak myslím, že i cena bude nastavena tak, že by měla investory nalákat.

REKLAMA

Přesto jsou však oslovení analytici při hodnocení vstupu a jeho načasování poněkud opatrní. A není se co divit, o IPO na BCPP již uvažují víceré společnosti, naposledy k němu měla nejblíže ČSOB, ta si to ale kvůli nepříliš optimistické situaci na trzích raději rozmyslela. Fortuna tak přichází trochu překvapivě právě v době, kdy je aktivita na trhu spíše podprůměrná a investoři se do investování nijako nehrnou.

Tak trochu to potvrzuje také Milan Lávička, podle něhož „investoři nemají s posledními IPO na pražské burze příliš dobré zkušenosti (NWR, AAA Auto), takže tam určitá opatrnost určitě bude.

Chádí El-Moussawi si myslí, že „vstup nového titulu zcela nepochybně oživí obchodování na BCPP a představuje sektor služeb, který doposud na trhu u nás nebyl zastoupen. Na druhou stranu současná aktivita na některých titulech s nižší kapitalizací může znamenat, že podobný osud by postupně mohl potkat i Fortunu. Vzhledem k rostoucí konkurenci na trhu sázkových kanceláří, kdy se umazávají díky internetu hranice a na trh pronikají i zahraniční hráči, bych se spíše přikláněl k opatrnosti.“

Podle Robina Koklara z Fio banky, to však vzhledem k velikosti nabídky nemusí být až taký problém. „Společnost Penta se snaží získat kapitál od investorů i v této nepříliš vhodné době, kdy se akciové trhy pohybují do strany v úzkém trendovém kanále, neboť velikost úpisu akcií je poměrně malá a Penta tak nebude mít pravděpodobně problém akcie upsat.

Ondřej Moravanský si pak myslí, že „o tomto kroku již firma déle mluvila, a je to tedy jen logické vyústění situace. Hospodaření společnosti není příliš závislé na ekonomickém cyklu, otázka tržního sentimentu je vždy tak trochu loterií a firma pravděpodobně věří v pokračování dosavadního růstu trhů.“ A v to by měli doufat také investoři, kteří se rozhodou tento určitě perspektivní titul koupit.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *