CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.707 +0,19%

CZK/£ 29.516 +0,05%

CZK/CHF 26.084 +0,21%

Text: Petr Fejtek

02. 08. 2009

0 komentářů

Fondy v pololetí naznačily obrat

 


 

Zatímco v červnu došlo k velkému přílivu do akciových fondů (zejména ING zřejmě díky institucionálním hráčům) a ani červenec ještě není žádný „návrat retailu“ nepotvrdil, cestu již naznačuje. Statistika ukazuje oživení zejména fondů peněžního trhu, i když při bližším pohledu zjistíme, že 600 milionů korun šlo za KBC Privat Banking peněžního trhu – tam ČSOB nepochybně „stáhla“ peníze z několika končících zajištěných fondů. Její retailový Multi Cash zatím stále ještě odkupuje, i když stále méně. Na druhé straně se ale stabilizoval ISČS Sporoinvest, který si již za červenec pomohl k téměř 300 milionům.

Asi se „pokrizové“ období opět bude rozjíždět jen velmi postupně, celý fondbyznys se jakoby vrací někam do let 2004, možná 2003.

Zřejmě nejproblémovější bude oblast dluhopisů, přestože se jejich výkonnost postupně zotavuje. Navíc náš stát na podzim pravděpodobně nabídne přímý prodej svých dluhopisů občanům, což jistě „ukradne“ nejvíc klientů právě dluhopisovým fondům. Banky se vztekají, poradci skuhrají, ale ministr Janota si pro sichr nechal plán potvrdit i ÚOHS. Fuč budou provize i management fee, mnozí investoři si začnou fix income v portfoliu řídit sami.

Překvapivě navíc dopadla bankovní statistika, která za červen ukazuje konec obliby bankovních vkladů: po nárůstu o 135 miliard od loňského listopadu nyní dokonce pár miliard ubylo, když jich z těch termínovaných víc než 6 odešlo. Že by jen výdaje na dovolené?

Na návrat obliby smíšených fondů si budeme muset pravděpodobně počkat celé roky z mnoha důvodů. Co se to ale děje v akciových fondech?

REKLAMA

Pojďme se tedy nejdřív podívat na zdroje informací: zatímco týdenní údaje jsou stále poněkud „děravé“, zdá se, že začínají fungovat měsíční statistiky AKAT. Tam lze zjistit vývoj i úspěchy poněkud „exotičtějších“ fondů: například již zmíněný ČSOB Private Banking peněžní trh získal za červenec 633 milionů korun (to částečně vysvětlí odliv z Multi Cash), Atlantik flexibilní dluhopisový fond CZK 323 milionů korun.

ING Český akciový musel odkoupit téměř 100 milionů korun, ale ING EMU Equity přivítal 350 milionů korun. Z ING Word odešlo 450 milionů, zatímco do ING US (CZK) přes 300 milionů přišlo. Conseq akciový opustilo 60 milionů korun, ISČS Sporotrend i ISČS TOP STOCK po 50 milionech… K tomu ovšem i spousta mnohem menších číslíček.

Kdo by si ovšem s nimi chtěl trochu pohrát, musí si je do excelu načíst pomocí procedury data/import. Použijeme tedy tyto oficiální údaje, protože přehled prodejů/odkupů na webu nezahrnuje zajištěné fondy. Tento týden také AKAT zveřejní oficiální data za 2. čtvrtletí.

Asi každý zaregistroval červencovou akciovou rally. Zatímco americké trhy nakonec nedotáhly ani 10% nárůst, Evropa se zelenala víc a Praha přímo kvetla. Poslední týden měsíce se svými 8,7 % dotáhl PX za červenec k 19% zisku a 38 % za půlrok také něco značí.

REKLAMA

Neuvěřitelných 70 % pak vidíme od minima z 10. února. Ano, na roce ještě stále 28 % minus, a 45 % chybí k historickému maximu, ale pravidelný investor si může mnout ruce. V dobách největší bídy totiž nakupoval doslova za půl darma.

A pro nevěřící Tomáše ještě i větší šoky: ISČS Sporotrend za půl roku vynesl 102,5 % – tím se zase dostáváme k „roli“ dobrého poradce – nejen radit, ale zejména vysvětlovat a „vychovávat“.

Přesto část investorů z akciových fondů evidentně inkasuje zisky, u těch kratších není divu. Jinak se podle všech možných průzkumů spekulativní přesuny nevyplácejí – není nad pevné nervy a pevnou strategii.

Otázkou dne je, jak dlouho rally vydrží. Pesimisté vidí „dvojité dno“ recese, což je dokonce pravděpodobné, akciové trhy se však řídí podle jiného barometru. A tak třeba guru Mark Mobius od Templetonů vidí obrovský nárůst nabídky peněz, takže toto neuvěřitelné množství likvidity pak hledá a musí najít „nový domov“. A protože americké státní dluhopisy už vnímány jako tolik bezpečné nejsou, přesouvají se investoři na rozvíjející se trhy.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *