CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Monika Lukešová

03. 02. 2015

1 komentář

Fincentrum & Forbes Investicí roku 2014 je KBC Multi Interest ČSOB

 


 

V roce 2014 bylo podle České národní banky 1 356 domácích otevřených podílových fondů a zahraničních investičních fondů s povolením prodeje v ČR. Podmínky pro zařazení splnilo 499 fondů z uvedených registrovaných fondů plus 144 dalších měnových tříd. Celkem tedy bylo hodnoceno 643 fondů.

Metodika

V nominaci ve všech kategoriích mohou být zařazeny pouze následující typy fondů:

– fond je určen pro retailovou klientelu a bylo možné do něj vstoupit na konci roku 2011 a vystoupit na konci roku 2014 (tedy ne uzavřené tranše zajištěných fondů nebo speciální fondy kvalifikovaných investorů);

– fond je veřejně nabízen, je dostupný retailovým klientům a k fondu jsou volně dostupné jednoznačné informace včetně historických hodnot NAV;

– do fondu je možné investovat jak jednorázově, tak pravidelně s měsíční frekvencí;

– volatilita NAV je výsledkem vývoje cen podkladových aktiv na trhu a není důvod se domnívat, že je významně ovlivněna názorem či působením konkrétního subjektu (ať již ve formě ocenění znalcem či působením tvůrce trhu, apod.);

– minimální jednorázová investice musí být nižší nebo rovna 100 000 Kč, minimální pravidelná měsíční investice do fondu musí být nižší nebo rovna 2 000 Kč, přičemž první investice může být vyšší až do úrovně 5 000 Kč.

Výsledky analýzy Investice roku 2014

V letošním hodnocení si nejlépe vedl KBC Multi Interest ČSOB CZK Medium, který investuje do pevně úročených nástrojů denominovaných v CZK a v EUR. Investice v eurech jsou zajištěny proti měnovému riziku. Fond investuje převážně do podnikových dluhopisů, přičemž minimální podíl státních dluhopisů činí 20 procent.

Divokou kartou Forbes je WOOD & Company All Weather růstový fond. Nejdná se však o investiční doporučení.

 Kompletní přehled výsledků Fincentrum & Forbes Investice roku 

Kategorie

Vítězný fond

Hrubý výnos

Nadvýnos

Nadvýnos / riziko

Konzervativní krátkodobý fond 2014

Conseq Invest Konzervativní dluhopisový fond

2,83 %

1,25 %

1,87

Konzervativní dluhopisový fond 2014

KBC Multi Interest CSOB CZK Medium

3,14 %

1,66 %

2,55

Progresivní krátkodobý fond 2014

GE MONEY Konzervativní fond

2,48 %

0,99 %

1,93

Progresivní dluhopisový fond 2014

ISČS High yield dluhopisový

9,21 %

7,44 %

2,15

Akciový fond 2014

ING (L) Invest Health Care

29,24 %

26,57 %

2,03

Smíšený fond 2014

Pioneer P.F. – Gloval Defensive 20

8,22 %

6,19 %

1,90

Investice roku 2014 (hlavní cena)

KBC Multi Interest ČSOB CZK Medium

3,14 %

1,66 %

2,55

 

1)      Konzervativní krátkodobý fond 2014

Conseq Invest Konzervativní dluhopisový fond (ISIN: IE0034074827)

Fond má za cíl poskytovat investorům běžný příjem a stabilní hodnotu ve střednědobém období. Fond investuje do krátkodobých cenných papírů denominovaných v CZK a má za cíl překonat 6M PRIBOR.

Komentář odborníka: Fond v posledních třech letech profitoval zejména z růstu cen českých dluhopisů, jejichž výnosy se dostaly na historicky nejnižší úrovně. Od doby, kdy ČNB snížila úrokové sazby k nule a provedla intervence proti koruně, jsou však krátkodobé konzervativní fondy v  poměrně složité situaci a svými výnosy nedokážou konkurovat spořicím účtům. Kolikrát se nepřehoupnou ani přes své správní náklady.

2)      Konzervativní dluhopisový fond 2014

KBC Multi Interest CSOB CZK Medium (ISIN: BE0940482673)

Fond investuje do pevně úročených nástrojů denominovaných v CZK a v EUR. Investice v eurech jsou zajištěny proti měnovému riziku. Fond investuje převážně do podnikových dluhopisů, přičemž minimální podíl státních dluhopisů činí 20 %. Investice fondu mohou být i sektorově koncentrované (v současné době finanční sektor).

Komentář odborníka: Fond dlouhodobě profituje z růstu cen nejen státních, ale i korporátních dluhopisů s investičním ratingem. Nízký vstupní poplatek navíc investorům umožnil přijatelný výdělek s minimálním rizikem i v krátkém období. Právě díky nízkým vstupním nákladům a nízké volatilitě se fond umístil na první příčce nejen ve své kategorii, ale i napříč kategoriemi.

3)      Progresivní krátkodobý fond 2014

GE MONEY Konzervativní fond (ISIN: HU0000709308)

Tento fond investuje zejména do termínovaných vkladů, nástrojů peněžního trhu, státních dluhopisů či do podnikových dluhopisů s krátkou splatností.

Komentář odborníka: Fond alokuje prostředky zejména do maďarských aktiv, kde profituje z  vyšších sazeb, než jsou ve zbytku zemí EU, díky čemuž fond dosahuje daleko vyšších výnosů než ostatní krátkodobé fondy. Díky zajištění většiny portfolia do koruny byla volatilita fondu nízká. Maďarsko se však stále nachází ve spekulativním pásmu ratingu a investici nelze považovat za konzervativní.

4)      Progresivní dluhopisový fond 2014

ISČS High yield dluhopisový (ISIN: CZ0008472412)

Fond, který globálně investuje především do rizikových podnikových dluhopisů a většinu portfolia alokuje v Evropě. Jedná se o dluhopisový podílový fond se střednědobou doporučenou dobou investování, je vhodný pro investory, kteří hledají vyšší zhodnocení na dluhopisových trzích a akceptují výkyvy kurzu.

Komentář odborníka: Poté, co přebytek likvidity téměř vynuloval výnosy konzervativních dluhopisů, obrátili investoři svoji pozornost v honbě za výnosy i na více riziková aktiva, což mělo dopad na růst cen rizikových dluhopisů. Díky tomu i uvedený fond dosáhl v posledních třech letech hrubého korunového výnosu 9,2 % p.a. Profitoval zejména z investic do evropských korporátních dluhopisů spadajících ratingem do spekulativního pásma. 

5)      Akciový fond 2014

ING (L) Invest Health Care (ISIN: LU0119209004)

Fond investuje především do diverzifikovaného portfolia společností, které podnikají ve zdravotnictví. Jedná se o společnosti z následujících oborů: zdravotnické zařízení a služby (včetně výrobců zdravotnického vybavení a materiálu, distributorů zdravotnických výrobků, poskytovatelů základní lékařské péče nebo vlastníků a provozovatelů zdravotnických zařízení a organizací) výzkum, vývoj, výroba a propagace farmaceutických a biotechnologických produktů.

Komentář odborníka: Sektoru zdravotnictví se v posledních letech dařilo a fond se tak svezl na úspěchu tohoto sektoru. Akciové trhy zaznamenaly v posledních třech letech silný růst, dařilo se akciím většiny vyspělých a rozvíjejících se trhů napříč různými sektory. Výjimkou byly zejména akcie těžebních a energetických společností, na což doplatily i regiony, které jsou ve značné míře závislé na komoditách, jako jsou země Jižní Ameriky či Rusko. Ruským akciím navíc uškodily důsledky situace na Ukrajině. Příliš se také nedařilo středoevropským akciím.

6)      Smíšený fond 2014

Pioneer P.F. – Global Defensive 20 (ISIN: LU0317512845)

Fond investuje především do ostatních podílových fondů a to zaměřených jak na akcie, tak dluhopisy. Větší váhu v portfoliu tvoří dluhopisy, instrumenty navázané na akcie netvoří více než 30 % portfolia fondu.

Komentář odborníka: Smíšené fondy mohly v posledních letech těžit jak z růstu cen dluhopisů, tak akcií. V principu jediné fondy se záporným výnosem za poslední 3 roky spadající pod tuto kategorii byly fondy zaměřené na komodity. Díky většímu zastoupení dluhopisové složky měl fond nižší výkyvy v ceně a tak investorům dokázal v posledních třech letech zajistit stabilní výkonnost s přijatelnou mírou rizika.

 

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

investice roku výsledky 2019

Na začátku února se předávaly ceny za investice roku

Investice roku je takové ohlédnutí a zhodnocení uplynulého investičního roku. Sofistikovaná metoda hodnotí investiční fondy za minulý rok a to nejen z hlediska výnosnosti, ale i z  pohledu postoje k riziku a k celkové úspěšnosti porážet benchmark na trhu. Vyhlášení těch nejlepších investičních fondů za rok 2019 […]

Text: Hana Bartušková

14. 02. 2020

Fidelity Global High Yield Fund

Fond-show: Fidelity Global High Yield Fund

Jeden z nejvýnosnějších korunových dluhopisových fondů, vhodný do vyváženého či dynamického portfolia, s čistým výnosovým potenciálem zhruba 4-6 % p.a.

Text: Jan Traxler

12. 02. 2020


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Škodolibka domácí

    5 února, 2015

    a ne nějaký pupkáč z představenstva…

    Zejména u celkového vítěze by mě to zajímalo … když portfoliomanagera vyhodili. Holt úspěch se asi trestá :-(

    Odpovědět