CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Finančně poradenské společnosti v 1. pol. 2016: Radost i zklamání

 


 

Finančně poradenským společnostem zamávaly byznysem diskuse o regulaci provizí životního pojištění. Schválená a prezidentem Milošem Zemanem podepsaná „kompromisní“ verze sice není optimální a už vůbec ne proklientská, ale politici mají odfajfkováno a finanční poradci mají jasno. Ručení za provize z jakékoli životní pojistky s předplacenou provizí na 5 let bude účinné od 1. prosince 2016.

Doba nejistoty je pryč a finančně poradenské společnosti sčítají zisky a ztráty, které na ní utržili. Některé společnosti dokonce raději výsledky nezveřejňují. Jiné se mohou pochlubit vysokými nárůsty a zisky. Největšího nárůstu se podařilo dosáhnout broker poolové společnosti Broker Trust a největší finančně poradenskou společností se stalo Fincentrum.

Broker Trust vyrostl meziročně o 22,8 % a s provizním obratem 476 mil. Kč se v prvním pololetí usadilo těsně za finančně poradenskou společností Partners Financial Services. Té provizní obrat meziročně poklesl o 8,9 % na 483 mil. Kč. Po započítání dalších společností ze skupiny dosáhli Partners obratu 514 mil. Kč. Sázka na širší portfolio služeb se tak vyplácí.

„Poradci Partners se s předstihem připravují na novelu zákona o pojišťovacích zprostředkovatelích, a přibližně 40 % z nich proto dnes dobrovolně volí možnost rozložené výplaty provize do prvních tří let trvání produktu oproti celkové částce vyplacené okamžitě. To, co se nyní projevilo negativně, se během následujících let ukáže jako pozitivum,“ zdůvodňuje pokles tržeb Petr Borkovec, generální ředitel a spolumajitel Partners.

Fincentrum meziročně mírně rostlo o 3,2 % a celkový obrat společnosti v Česku dosáhl 527 mil. Kč. Je tak pravděpodobně největší finančně poradenskou společností. Pravděpodobně, protože ZFP akademie výsledky nezveřejnila a OVB Group zveřejňuje pouze region střední a východní Evropy, v němž se Česká republika ztrácí. Těmto dvěma společnostem se ale s největší pravděpodobností příliš nedařilo.

Vyjádření Petra Borkovce:

„V polovině roku není možné srovnávat jednotlivé společnosti. U Partners se jedná o obrat za necelých 5 měsíců, protože lednové provize a polovina únorových spadají do předchozího roku. Proto také mohli Partners za stejné období loni mít 520 milionů a za celý rok 1,209 mld. Kč, protože těch 520 mil. Kč v prvním pololetí bylo za 5 měsíců. Tuto metodiku má každá společnost jinou, a proto nejsou meziroční čísla vypovídající.

V letošním roce Partners reálně rostou o 10 %. Rozložení provizí do 3 let a zároveň jejich navýšení na 180 % během těchto tří let znamená, že v současnosti je to sice cashově méně, ale o to více přijde v dalších letech. I tak počítáme s tím, že budeme mít letos obrat 1,2 mld. Kč.“

Doplněno v 10:25.

„Vedení společnosti se rozhodlo, že tentokrát nebudeme součástí souhrnného článku o výsledcích firem za uvedené období. Své výsledky pravidelně poskytujeme profesnímu sdružení AFIZ, jehož jsme členem,“ uvedla k našemu dotazu Jana Pelcová, ředitelka marketingu a komunikace ZFP akademie.

Právě ZFP akademie je velkým zdrojem růstu společnosti Broker Trust, kam přešla velká skupina finančních zprostředkovatelů. Kvůli tomuto odchodu se koncem dubna též setkala vedení obou společností i s ředitelem samostatného odboru dohledu nad drobnými distributory finančních produktů ČNB Janem Sušickým. Cílem schůzky bylo zajistit klidný přechod struktury bez živelného přepojišťování kmene ať z jedné či z druhé strany.

OVB Allfinanz svého času byla největší finančně poradenskou společností v České republice. Na jejích základech vyrostla i většina ostatních poradenských společností v čele s Partners. V té době výsledky za českou OVB byly zveřejňovány. Lze jen spekulovat o tom, zda korporátní pravidla byla změněna v důsledku poklesu produkce či z jiného důvodu, ale v mezičase za dob generální ředitele Michala Knappa, kdy se OVB nadmíru dařilo, byly výsledky za Českou republiku opět veřejné… pak byl Michal Knapp odejit.

Velkým překvapením skončily výsledky Broker Consulting. Provizní obrat po 10% růstu dosáhl 502 mil. Kč a je vyšší než provizní obrat Partners Financial Services, kterou na druhou příčku mezi zprostředkovateli dostávají další finanční společnosti ze skupiny. „Za lepšími výsledky hledejme nejen rostoucí počet konzultantů, ale především růst naší efektivity. Dle našich analýz dosahujeme nejvyššího průměrného obratu na jednoho spolupracovníka. Ukazuje to, že v naší společnosti pracují profesionálové, kteří se své profesi věnují naplno,” uvádí ředitel PR a komunikace Broker Consulting Jan Lener.

Tabulka 1: Obrat a objem zprostředkovaných hypoték finančně poradenských společností za 1. pol. 2016

Společnost

Obrat

Objem sjednaných hypoték

Broker Consulting

502 mil. Kč

3,463 mld. Kč

Broker Trust

476 mil. Kč

8,2 mld. Kč

Fincentrum1

527 mil. Kč

7,42 mld. Kč

OVB Allfinanz

n/a

n/a

Partners Financial Services2

483 mil. Kč

9 mld. Kč

ZFP akademie

n/a

n/a

1 Skupina Fincentrum CZ

2 Obrat Partners Group 517 mil. Kč

Zdroj: Finančně zprostředkovatelské společnosti

Finančně poradenské společnosti v současnosti svádějí bitvu též o hypotéky. Hypoteční trh je na vrcholu a s nadcházejícím růstem sazeb bude zájem klientů zřejmě utichat. Navíc se trh nasytí a pro nové hypotéky již nebudou klienti.

V poločase letošního roku vede souboj o hypoteční trh společnost Partners s 9 mld. Kč zprostředkovanými hypotékami. Významně se dařilo i společnostem Broker Trust (8,2 mld. Kč) a Fincentrum (7,42 mld. Kč). „Fincentrum je tradičně velmi silné v kvalitním poradenství spojeném s financováním nemovitostí. Růst objemu zprostředkovaných hypoték o 13 % v České republice a o 23 % na Slovensku znamená další upevnění velmi silné pozice Fincentra v oblasti zprostředkování úvěrů na bydlení v obou zemích,“ uvedl Petr Stuchlík, zakladatel a předseda představenstva společnosti Fincentrum.

Hypotéky zůstávají slabší stránkou Broker Consultingu, který navzdory půlmiliardovému obratu zprostředkoval necelých 3,5 mld. Kč hypoték.

Druhá polovina roku bude pro finančně poradenské společnosti náročnější. Od prosince 2016 bude účinná regulace provizí, což se zřejmě více projeví na zájmu zprostředkovatelů pojištění sjednávat, s koncem roku také změní podmínky zákon o úvěrech pro spotřebitele, který nepochybně ovlivní hypoteční trh.

Loading

Vstoupit do diskuze 26 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Kalkulačka pro výpočet orientační pojistné hodnoty – snížení rizika podpojištění

V roce 2023 Česká asociace pojišťoven (ČAP) představila nový standard pro výpočet pojistné hodnoty nemovitostí, zaměřený především na rodinné domy. Cílem tohoto standardu je minimalizovat riziko podpojištění. V rámci tohoto úsilí byla vytvořena kalkulačka pro orientační hodnotu pojistného, dostupná na webových stránkách ČAP. Tato kalkulačka umožňuje zadat […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

27. 03. 2024

Jaké sankce hrozí při nedodržení povinností v rámci daňového přiznání?

Stále platí, že nejvíc lidí podává přiznání k dani z příjmu fyzických osob až poslední týden v březnu. Proto Finanční správa od pondělí 25. března do úterý 2. dubna letos prodlužuje úřední hodiny podatelen všech finančních úřadů. Finanční úřady budou otevřené od 8 do 17 hodin. Neplatí to však pro […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • NN

    9 září, 2016

    takže Partners mělo loni v polovině roku 520 a na konci 1,21 mld. Kč a fincetrum také 520 mil. Kč loni a na konci ani ne miliardu v ČR a jsou největší? :) řekl bych, že ty čísla dost nesedí. možná by to chtělo se trošku zamyslet a pohovořit s účetními.

    Odpovědět

  • Petr Borkovec

    9 září, 2016

    Krásný den všem,

    Petře nerad vám to říkám, ale ta čísla jsou nesmysl. Kdybyste se zeptal a účelově nečerpal z informací vytržených z kontextu, tak bychom vám k tomu komentář rádi dali. :) Nepíši sem úplně rád v tomto „přeměřovacím“ klání, ale když už mě sem poslali, tak ego a odpovědnost k lidem ve firmě mi nedává jinou možnost.

    V polovině roku není možné srovnávat společnosti, protože účtování provizí není jednoznačnou záležitostí a záleží na metodice každé společnosti a její dohodě s auditory. Tato metodika není jednotná, ale neměla by se měnit v letech. U Partners je tento obrat ve skutečnosti za necelých 5 měsíců, protože lednové provize a polovina únorových nám padá do předchozího roku. Proto jsme také loni mohli mít za stejné období roku 520 milionů obrat a pak za celý rok 1,209, protože těch 520 mil. Kč bylo za 5 měsíců. Tuto metodiku má každá společnost jinou. Takže tento obrat o velikosti nic nenapovídá.

    V letošním roce ve skutečnosti produkčně rosteme o 10% a ano rozložení provizí do 3 let u nemalé části produkce za pojištění má přirozeně negativní vliv na cashflow letos. Tento vliv je relativně malý, protože pojistné produkty dělají v cashflow firmy 35% a toto se týká jen IŽP, které dělá 20%.

    Tento pokles však bude bohatě nahrazen v dalších letech, protože rozložení do tří let znamenalo také navýšení celkové provize o 30% ročního pojistného a to se bude vzhledem k regulaci provizí hodit.

    I tak budeme mít obrat za celý letošní rok minimálně 1,2 mld. Kč a to nebude mít v ČR žádná z výše jmenovaných společností. Stačilo to loni na pozici jednoznačné jedničky a bude stačit i letos.

    Myslím, že mnohem zajímavější bude sledovat tato čísla za rok 2017 po regulaci provizi z životního pojištění.

    Na druhou stranu je skvělé, že trhu se po pár špatných letech daří a rostou všechny významné společnosti.

    Ať se všem daří a zkusme to tentokrát pojmout slušně, profesionálně a bez zbytečné zášti.

    Petr Borkovec
    Partners

    Odpovědět

  • no pěkné

    9 září, 2016

    Takže ŽP v Partners pro klienta zdražilo o 30 %. Nebo že by pojišťovny ubraly ze své marže?? :-)

    Odpovědět

  • Partners

    9 září, 2016

    Produkty zůstaly stejne jen si poradce muze vybrat, zda chce provize 150% nebo 90% plus 60% plus 30%.

    Odpovědět

  • 9 září, 2016

    Ale Partners má přece nízkonákladové a exkluzivní produkty, proto to dělají jinak, ne ?

    Odpovědět

  • vasek

    9 září, 2016

    boha to je zase výplod…

    Odpovědět

  • Ha, ale

    9 září, 2016

    Odkud se tedy bere ten rozdíl 30 % – z čí marže???

    Odpovědět

  • zamecnik

    9 září, 2016

    Dobrý den, Petře,
    děkuji za metodologickou připomínku. Vycházel jsem pochopitelně z dostupných materiálů a údajů, které jednotlivé společnosti zveřejnily. Jiné údaje k dispozici nemám, proto jsem rád za Vaše zpřesnění.
    Nicméně – pro Partners vychází meziroční pokles o 8,9 % srovnáváno první pololetí 2016 ke stejnému období loňského roku, což by měla být vzájemně srovnatelná čísla, tedy pokud jste nezměnili metodiku účtování (je-li letošní výsledek z účetních důvodů jen za necelých 5 měsíců, měl by být i loňský výsledek za první pololetí za necelých 5 měsíců, pokud by nedošlo ke změně).
    Přeji krásný den,
    Petr Zámečník

    Odpovědět

  • Petr Borkovec

    9 září, 2016

    Ano, to platí a to jsem přece nerozporoval. Tam je právě ten vliv rozlozenych provizi v čase. Sami jsme to tak ČTK vydali.

    Rozporuji tu relevanci srovnání mezi společnostmi, protože to nesmysl je.

    Mějte se

    Odpovědět

  • Jana Slaboudková

    22 září, 2016

    Pane Borkovec, proč je to nesmysl? Jsou to obraty, které prostě v účetnictví jednolivé společnosti mají. Nebo je to nesmysl proto, že Partners nejsou první?

    Odpovědět

  • 9 září, 2016

    „zkusme to tentokrát pojmout slušně, profesionálně a bez zbytečné zášti“…Petře, jak trefné, od Vás.

    Odpovědět

  • 9 září, 2016

    10 vět, které nikdy neříkejte finančnímu poradci

    Po světě běhá spoustu finančních poradců. Podle nedávného průzkumu to je až 3,5 finančního poradce na jednoho obyvatele.Tyto bytosti jsou vesměs vlezlí prospěcháři a ubránit se jim není snadné. Alespoň do začátku vám můžeme nastínit, co jim nemáte říkat a naopak, co zase jo.

    Po světě běhá spoustu finančních poradců. Podle nedávného průzkumu to je až 3,5 finančního poradce na jednoho obyvatele.Tyto bytosti jsou vesměs vlezlí prospěcháři a ubránit se jim není snadné. Alespoň do začátku vám můžeme nastínit, co jim nemáte říkat a naopak, co zase jo.

    1. „Ano, rád se s vámi sejdu“ místo: „Jděte do prdele a už mi nevolejte“.
    2. „Dobrý den, těší mě“ místo: „Už teď se mi z vás zvedá kufr“.
    3. „S financemi mi opravdu nikdo nepomáhá, takže si vás rád vyslechnu“ místo: „Po tom ti je hovno“.
    4. „Se svým pojištěním jsem spokojen, ale když říkáte, že to zařídíte lépe, tak vám věřím“ místo: „Naser si ty šizuňku“.
    5. „Ano, rád vám poskytnu všechny své smlouvy s bankou, abyste si udělal obrázek“ místo: „mám za pasem zbraň a do deseti vteřin budu střílet“.
    6. „Takhle jsem o tom nepřemýšlel. Máte pravdu“ místo: „Máš mě za debila?“
    7. „Vypadá to, že tomu opravdu rozumíte“ místo: „Ty vole, bydlíš u rodičů, přijel jsi v erárním bávu, který si vy kurvy mezi sebou půjčujete, abyste vypadali ve vatě, máš na ruce levný padělek Rolexek a už dvě hodiny tady srkáš sodovku, bo nemáš prachy na druhou, takže si naser ty nedostudovaný budižkničemu“.
    8. „To, co říkáte, dává smysl“ místo: „Mluvíš úplný kraviny, co tě naučili na dvoudenním školení, ty holobrádku ubohej“.
    9. „Pojďme to tedy podepsat“ místo: „Ses posral ne?“
    10. „Ano, rád vám dám kontakt na mé kamarády, abyste jim mohl zavolat a pomohl jim nezištně s jejich financemi“ místo: „Já ty kamarády zavolám rovnou. Je to pár negrů s letlampou, ty zmrde“.

    Zdroj: http://www.laj­kit.cz/zabava/i­tem/646-veci-financni-poradce

    Odpovědět

  • Tomáš Marný

    10 září, 2016

    Pane Zámečníku, copak nechápete, že Petr Borkovec a Partners jsou vždycky nejlepší? Vždycky!!! Na číslech nezáleží, ani na tom že se pan Borkovec víc věnuje biožrádlu než Partners. Prostě je největší a nejlepší. Jako kdysi v OVB.

    Odpovědět

  • ?

    11 září, 2016

    Jak vlastně panu Borkovcovi jde podnikání s jídlem, víte někdo?

    Odpovědět

  • xyz

    12 září, 2016

    Nic moc, pokud vím. Hodně práce, ale pořád ve ztrátě.

    Odpovědět

  • 12 září, 2016

    Vůbec tomu nerozumíte, to je totiž strategie Modrého oceánu.

    Odpovědět

  • 12 září, 2016

    Asi jako Partners Polsko, co ? :0))) na druhou stranu, kdo nic nevyzkouší, ten nic nezkazí, že ? A když nevíte, co pořádně s penězi, tak proč to nezkoušet…

    Odpovědět

  • Alois Vyhnal, M4

    12 září, 2016

    Partners už jsou dokonce menší než Broker Consulting… Péťo, kam to vedeš?

    Odpovědět

  • Partners

    12 září, 2016

    Vážený pane,

    Partners možná je počtem poradců menší než tzv. „konkurence“, i tak jsme ohledně produkce a produktových inovací absolutní jedničkou na českém trhu. Nikdo z „konkurence“ nemá naše nízkonákladové a exkluzivní produkty. Rozložení výplaty provizí za ŽP jsme zavedli daleko před schválením novely, takže se nás vlastně vůbec nedotkne. Ukažte mi firmu na českém trhu, která má tak sofistikovaný školící systém, tak přísný, několikastupňový systém přijímání nováčků do oboru, tak precizní a důsledný vnitřní kontrolní systém. Dovolím si tvrdit, že ji nikde jinde než u nás nenajdete. Nemá smysl vám psát další věci typu akciového programu Partners, pokud tvrdě pracujete na svém snu a po zasloužené, tvrdé práci se stáváte ředitelem nebo partnerem společnosti. Takže si tu klidně pište co chcete, ale za nás nemluví slova, ale výsledky.

    Pěkný večer.

    Odpovědět

  • Hu-mor

    22 září, 2016

    Prosím pěkně, přidejte ještě tu o Karkulce, tu vám Péťa tak před spaním čte že?

    Odpovědět

  • Partners

    22 září, 2016

    Až dokážeš to samé co Petr Borkovec, tak máš právo tu psát na adresu Partners, jasné ?

    Odpovědět

  • Jana Slaboudková

    22 září, 2016

    OVB jako Partners, Zoubek jako Borkovec. Vymyté mozky, papouškování frází, víra v Boha. Kterého nesmím kritizovat, jinak skončím v pekle.

    Ó Bože Petře, odpusť mi, nebudu brát Tvé jméno nadarmo. Amen.

    Jsem tak ráda, že už jsem z té sekty pryč!!!!!!!!!!

  • 12 září, 2016

    jasně a pak jsi se probudil, že Alois. :))

    Odpovědět

  • Jirka

    13 září, 2016

    Je to proto, protože pan Hrubý má mnohem větší a dlouhodobější strategii než pan Borkovec. Jsem rád, že jsem do BCAS v roce 2011 nastoupil.

    Odpovědět

  • no way

    13 září, 2016

    já bych byl v klidu. Mlžič Hrubý zapomněl uvést, že to číslo je Slovensko i Česko. a v ČR bude rád, když bude mít za celý rok přes 800 mil. Kč. jeho strategie je hlavně všechno kopírovat – AWD, reality, franšízy, investičku, produkty…

    Odpovědět

  • 13 září, 2016

    Pan Hrubý, Borkovec i další mohou mít strategií kolik chtějí. Éra nekonečného sjednávání životek a s tím spojených astronomických výdělků je nenávratně pryč a zaplať pán Bůh za to. Počkejme si rok nebo dva, až začnou poradce nekompromisně dohánět storna za životky a až se tato storna budou vytloukat novou produkcí životního pojištění, za kterou se bude ručit nikoliv dva, ale pět let. Úmrtnost bude vysoká, zadlužení poradců vysoké a zprostředkova­telským firmám vznikne spousta zcela nedobytných pohledávek. Mnoho kolegů si intenzivně hledá jakoukoliv jinou práci,jen né finanční zprostředkování. Vidina ručení pět let za každou jednotlivou smlouvu životního pojištění je něco naprosto šíleného a např. pro mě zcela nepřijatelné. Dejme tomu rok, maximálně dva a trh se sám od sebe neuvěřitelně pročistí. Kolegům, co mají nejrůznější pobočky, klientská centra a franšízy, nastanou za pár měsíců „zajímavé“ časy.

    Odpovědět