CZK/€ 25.235 -0,12%

CZK/$ 23.616 -0,24%

CZK/£ 29.364 +0,02%

CZK/CHF 25.810 -0,65%

Text: Jan Majer

30. 08. 2006

0 komentářů

Editorial ze dne 30.8.2006

 


 

Bilanci v poslední době zachraňují především fondy zaměřené na rozvíjející se trhy a Japonsko. „Fondy na globální rozvíjející se trhy poráží index ve 46% případů, asijské fondy v 35% případů a fondy investující do japonských společností dokonce ve 48% případů,“ píše FOND SHOP.

Co s takovou informací? Podle FOND SHOPU je to jasná zpráva: U klasických trhů jako je USA nebo Evropa se vyplatí zvážit spíše možnost indexových akcií. V případě emerging markets a Japonska je celkem slušná šance, že fond bude index porážet, pokud si před volbou fondu provedete „detailní rozbor možných eventualit“.

Fajn, právě tohle je přeci naše práce – vybrat pro klienta právě ten fond, který mu zajistí nadstandardní zhodnocení. Pomocníkem nám mohou být objektivní hodnocení fondů vzhledem ke konkurenci (ranking) a hodnocení kvality managementu a investičních procesů (rating).

Ranking, vyjadřovaný nejčastěji počtem hvězdiček, mnoho o budoucích výnosech neříká. „To je jako znát čísla včerejší loterie – k cestě kolem světa je potřeba vědět, co padne zítra,“ konstatuje trefně redaktor FOND SHOPu Milan Šmíd.

Rating je o něco lepším vodítkem. Ani ten vám sice neřekne s jistotou, jestli fond v budoucnu předvede něco víc než ostatní, ale řekne vám, jestli k tomu má dobré předpoklady.

REKLAMA

Některým fondům se ale daří dlouhodobě ukazovat konkurenci záda. „Šampióni existují, ale je jich velmi málo. Podstatně více je fondů, kterým se někdy daří, někdy ne. A přínos pro klienta? Jen neklidné spaní,“ píše Milan Šmíd.

Dodejme, že spolu s klientem pak mívají neklidné spaní i poctiví poradci. Redakci FOND SHOPu chci tímto poděkovat za velmi vydařené poslední číslo, které mi včera přistálo ve schránce. Pro klidný spánek klientů a poradců dělá ten nenápadný černobílý čtrnáctideník opravdu hodně.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *