CZK/€ 25.235 -0,36%

CZK/$ 23.713 -0,23%

CZK/£ 29.534 -0,43%

CZK/CHF 25.979 -0,25%

Text: Patrick Mange

24. 01. 2008

3 komentáře

Dva výhledy na rok 2007

 


 

ROK 2007 – YIN NEBO YANG?
Rok 2006 skončil a všichni si kladou otázku, co nás v roce 2007 čeká a jestli se rok 2007 bude nést spíše ve znamení Yin (čínský symbol noci, zimy a vody, který reprezentuje smutek, pesimismus a stín) nebo Yang (čínský symbol dne, léta a ohně, který reprezentuje radost, optimizmus a světlo).

I když se toho v průběhu dvanácti měsíců může stát hodně, a je proto velice těžké dělat jakékoliv předpovědi, jsme přesvědčeni o tom, že následující tři hlavní předpoklady podpoří náš tržní scénář, a že vládu nad novým rokem bude mít spíše Yang:

1. hladké přistání globálního hospodářství je pravděpodobnější než recese:
Zpomalení amerického hospodářství bude částečně vykompenzováno růstem japonské ekonomiky a hospodářstvím eurozóny, přičemž hospodářský růst rozvíjejících se zemí zůstane i nadále velice dynamický.

To bude mít za následek pouze mírné zpomalení globálního hospodářství, přičemž inflace by měla poklesnout na úroveň, kdy budou centrální banky moci uvolnit monetární politiku. V USA dojde s velikou pravděpodobností k snížení klíčových¨úrokových měr.

2. zpomalení růstu zisků, spíše než nižší zisky:
Za předpokladu mírného zpomalení světového hospodářství dojde také ke zpomalení růstu zisků, ale v žádném případě ne k jejich propadu. Tento scénář podporuje také fakt, že pokud dojde k zpomalení světového hospodářství, mělo by také dojít ke stabilizaci cen komodit a díky globalizaci budou limitovány tlaky na růst mezd. Kombinace těchto faktorů otevře četné příležitosti k růstu produktivity společností.

REKLAMA

3. úvěrové financování jako rostoucí opora společností:
Navzdory tomu, že společnosti v poslední době začaly upřednostňovat úvěrové financování před akciovým, operace, které povedou k růstu dluhového financování (leveraging) budou i nadále pokračovat.

Větší optimalizace financování prostřednictvím dluhu společnostem poskytne ne jenom ochranu před rostoucím apetitem privátních akciových fondů s obrovskými peněžními rezervami, ale také zvýší návratnost kapitálu (ROE) a podpoří zisky.
Příjemný rok Yang všem.

ROK 2007: AKCIE NA VÝSLUNÍ
Šok z prasknutí bubliny začátkem roku 2000 se investorům ještě pořád nepodařilo překonat, averze k riziku v investorských kruzích pořád přetrvává. I když není pochyb, že obavy z investičního rizika od roku 2000 výrazně ochably, pořád je těžké najít investora, který by předpovědi zisků vypracované finančními analytiky nepovažoval za příliš optimistické (především co se týče USA).

V roce 2006 se nicméně většině trhů velice dařilo, a to především těm nejrizikovějším. V roce 2007 bude tento trend pokračovat, přičemž očekáváme, že akcie svojí výkonností už pátým rokem překonají ostatní třídy aktiv. Ocenění akcií jsou i nadále atraktivní, a to jak v relativních, tak v absolutních číslech.

REKLAMA

Index MSCI World (vyjádřeno USD) od svého propadu v březnu 2003 vzrostl dokonce až o 128 procent, přičemž jeho poměr cena/výnos (P/E) poklesl z 22,9 na 17,5. Růst výnosu na akcii (EPS) by měl v roce 2007 dosáhnout 9,4 procenta.

Z geografického hlediska se jeví být nejatraktivnějšími americké akcie. Japonským akciím by se v novém roce mělo také dařit, ale pravděpodobně se jim nepodaří překonat své evropské protějšky.

Vládní dluhopisy podle našeho názoru nečeká moc slavná budoucnost a v roce 2007 se můžou výkonnostně opět propadnout pod dluhopisy investičního stupně.

Dluhopisy rozvíjejících se zemí a high yield dluhopisy budou pravděpodobně vynášet méně než v roce 2006, ale i nadále výkonnostně předčí vládní dluhopisy a možná i průmyslové komodity a energie.

Co se týče ceny ropy, očekáváme, že se bude pohybovat v rozmezí 50-60 USD za barel. Vývoj zlata je momentálně těžké předpovědět, ale spíš se přikláníme k názoru, že v průběhu roku bude jeho cena růst, a že překoná jak hotové peníze, tak vládní dluhopisy.

Loading

Vstoupit do diskuze 3 komentáře

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • K.Ladislav

    24 ledna, 2007

    Konečně potkávám člověka , který jestli to sám vymyslel , asi ví , zda je lepší dlouholetá investice do akcií , když je ROE 30 a cizí kapitál 3x vyšší než vlastní ,
    nebo když ta samá firma zadlužení sníží a má vlastní kapitál 3x vyšší než cizí a jen ROE 10.
    Benjamin Graham a později Warren Buffett a později Daniel Gladiš měli rádi akcie od firmy s 2x vyšším vlastním kapitálem než cizím.
    Ale když Buffett roku 2005 kupoval akcie AnheuserBusch , byl cizí kapitál firmy 3x vyšší než vlastní a díky tomu krásné ROE 50 , ale nevhodně vysoké předražení P/B 13. Graham i Gladiš by uvítali P/B 0,5 a maximálně P/B 1,5.
    Já bych se akcii AnheuserBusch vyhnul a hledal pro dlouholetou investici nějakou střední cestu , pokud se nejedná o banky , které mají cizí kapitál vždy vysoký , protože to jsou peníze klientů v bance , mimo banky bych volil akcie s ROE nad 10 , P/B pod 4 a cizím kapitálem né vyšším než vlastním a taky P/E pod 15 a P/S pod 3. Na 2 roky bych volil akcie s PEG 0,1 až 0,7 a když se jedná jen o investici na 2 roky , bylo by možno dluh i ROE i P/E P/B P/S téměř zapomenout.
    …..
    Co znamená v článku ale „“z geografického hlediska jeví se nejatraktivnější akcie USA““ ? Snad jsou na rok 2007 výhodnější akcie Německa a Británie , dolar je dnes měna k ničemu a taky zisky firem Německa a Británie rostou víc než firem USA.

    Odpovědět

  • Jíří Birnbaher

    25 ledna, 2007

    Promiňte, ale nerozumím zkratkám ROE, P/B, PEG, P/E, P/S? Co to znamená? Děkuji

    Odpovědět

  • K.Ladislav

    26 ledna, 2007

    Divim se , ze pan Patrick Mange tady nepromluvi v diskusi. Je to cizinec , ktery nemluvi cesky ?
    Zde mozno nastudovat ROE ROS P/B P/S P/E PEG atd. :
    http://nr1a.com/F-analyza.htm

    Odpovědět