CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Druhý pilíř: Pouhá „návnada na levici“?

 


 

Lidé mladší 35 let mají vyhráno. Mohou si počkat na první výsledky důchodových fondů penzijních společností a rozhodnout se o vstupu do II. pilíře podle nich. Starší lidé mají smůlu. Na rozhodnutí mají půl roku, během kterého se fondy nemohou ukázat v žádném světle – ani v dobrém, ani v špatném. Ať se rozhodnou jakkoli, nemohou rozhodnutí změnit. Kdo by v takovém případě opouštěl sice zdaleka ne optimální, ale léta fungující a důchody vyplácející systém?

Penzijní společnosti stojí před obtížnou situací. Musí přesvědčit starší lidi, aby skočili po slepu z útesu. Sice slibují na dně finanční peřinu na penzi, ale tu nikdo ještě nespatřil. Přesvědčit první klienty bude nadlidský úkol hodný schopných prodejců snů.

Na mladší je zdánlivě více času. Ti mohou rozhodnutí o vstupu učinit až do 35 let věku. Proč by spěchali do černé díry, když si mohou bez rizika počkat na světlo prvních výsledků? Ale v tom je právě onen kámen úrazu:

Přesvědčit starší se podaří jez stěží, protože je druhý pilíř příliš nejistý a neprůhledný, navíc jednosměrný. Přesvědčit mladší se podaří jen stěží, protože mají dost času a budou chtít, aby se fondy nejdříve předvedly. Jenže fondy se moc nepředvedou. Pár klientů, kteří se navzdory všemu vytrhnou z obětí státu a vrhnou se do náručí soukromých fondů, dost možná nebude stačit na to, aby penzijní společnosti ukázaly, co umí. Ale když nic neukáží, nepřijdou ani mladší…

… a pak je tu ustanovení o získání minimálně 50 tisíc klientů, jinak ČNB může odebrat licenci. Bude-li centrální banka licence odebírat, zůstane možná jeden, možná dva fondy… a žádná konkurence. Systém se tak stane naprosto marginálním, drahým a zbytečným. Levice pak bude mít o argument navíc, proč ho zrušit. V tu dobu ho ale již nikdo nebude litovat, nejspíš ani akcionáři fondů, které v takovém scénáři budou nezbytně prodělečné bez vyhlídky na obrat.

REKLAMA

Proč tedy druhý pilíř?

Druhý pilíř ale mohl mít zcela jiný účel, než jaký se běžně udává – diverzifikaci zdrojů příjmů v důchodu, snížení závislosti penzistů na státu a splnění předvolebních slibů pravice. Je to ale důvod z oblasti „konspiračních teorií“.

Všude v Evropě se zvyšování věku odchodu do důchodu neobešlo bez protestů. Ve Francii dokonce pomohlo současnému prezidentovi vyhrát volby se slibem, že věk opět sníží. Stačí jeden či dva roky navíc a padají politické hlavy. V Česku ne.

V Česku se politikům podařilo prosadit neomezené zvyšování věku odchodu do penze. Loni narození půjdou do důchodu v 73 letech, jejich děti kolem osmdesátky. A protesty? Vesměs žádné. Odboráři i levicové politické strany se vehementně vrhly do kritiky druhého pilíře, který je při vyvedení 3 procentních bodů sociálního pojištění z pohledu financování penzí jen okrajovou záležitostí. Skočily na vějičku? Nebo se s pravicí dohodly – pravice jim dá politické téma v podobě nefunkčního druhého pilíře a levice tiše podpoří skutečné snížení důchodů a výdajů na ně v podobě zvýšení věku odchodu do penze? Těžko říci. Možná za nějakých 20 – 30 let Mulder a Scullyová vyhrabou zaprášený šanon s podepsanou tajnou dohodou…

Naděje penzijních společností: Distribuce

Nakonec ale nemusí být tak zle. Sice dnes z II. pilíře vystoupit nelze, není dobře nastavený a má celou řadu dalších nevýhod, vše se může ale změnit jediným zákonem. A to dokonce i k lepšímu, byť to je v českých podmínkách spíše raritou.

Penzijní společnosti mají šanci klienty získat. Nepřesvědčí je ale stát, koalice má jiné starosti a opozice spíše odrazuje. Přesvědčí je finanční zprostředkovatelé, zástupci bank, penzijních společností, stavebních spořitelen a nezávislých finančně poradenských společností. Ostatně některé z nich se do penzijní reformy vrhly střemhlav. A podaří-li se jim získat dostatek zájemců o vstup do důchodových fondů, budou mít penzijní společnosti příležitost ukázat, co umí.

Loading

Vstoupit do diskuze 10 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

důchodový účet v roce 2023

Jak dopadl důchodový účet v roce 2023

Český důchodový systém je financován průběžným způsobem. Tedy stát vybírá během roku sociální (důchodové) pojištění, jako daň z práce. A z této částky by ideálně měl vyplácet povinné důchody. Přičemž platby prochází přes tzv. systém důchodového pojištění. A ten je v posledních letech spíše v mínusu. Jak […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Změny v důchodech

Nakročily změny v důchodech k reformě systému?

Reforma důchodového systému je taková nenápadná stálice českého politického dění. Víceméně tak nějak všichni víme, nebo alespoň tušíme, že s důchody by se mělo něco udělat. Demografický vývoj se neptá a peníze jednou dojdou. Po razantní změně ale není až taková poptávka, aby se za to získávaly […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

20. 02. 2024

důchod nespravedlivý

Proč je státní důchod nespravedlivý?

Český důchodový systém je postaven na průběžném financování a navíc na poměrně výrazné solidaritě. Často tak bývá označován za nespravedlivý. 

Text: Hana Bartušková

Foto: Pixabay

14. 12. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • J

    18 února, 2013

    Domnívám se, že zák č. 427/2011Sb, je diskriminační. Na to upozorňovala i ČNB.
    Jakým právem mají dostat tyto výhody pouze lidé co mají našetřeno v Penzijních Fondech (dále jen PF)? Je to čistě lobbistický zákon. Dle mého názoru, stát zneužívá společné finanční prostředky k tomu, aby zvýhodňoval část lidí před těmi, co si svobodně vybrali jinou variantu spoření (např. spořící účty, jejíchž vklady jsou na rozdíl od PF zajištěny proti bankrotu). Nechápu, proč by člověk nemohl mít stejné podmínky, když bude mít peníze na jiných účtech, než v PF a vložil je 5let před důchodem jednorázově např. do III pilíře. Což dle zákona (č. 427/2011 Sb) nelze. Musí být mj. splněna podmínka spoření 60 měsíců v PF před vstupem do předdůchodu! Paradoxem je, že tento zákon vstoupil v platnost až 1.1.2013 bez přechodného ustanovení pro ročníky 1955). Odebral tak možnost ročníkům 1955 vstoupit do předdůchodu! Nikdo z nich v roce 2008 nevěděl, že budou nějaké předdůchody a bude stanoveno spořit 60 měsíců v PF

    Odpovědět

  • stas

    25 února, 2013

    Tak tedy pokud vás náhodou stihne nápad vstoupit do druhého pilíře, dejte si velký pozor na jednu malou a celkem nenápadnou větičku ve smlouvě. Protože pokud si jí nevšimnete, může se stát, že se ke svým penězům už vůbec nikdy zpátky nedostane. Musíte se dožít a musíte spořit minimálně 35 let… jinak prašule nedostanete!!!

    Odpovědět

  • Radek

    25 února, 2013

    Tohle má ve smlouvě kdo? V zákoně nic takového není. Díky.

    Odpovědět

  • stas

    25 února, 2013

    potřeba si zákon přečíst.druhou podmínkou je minimální povinná délka pojištění (někdy se jí nesprávně říká „odpracované roky“). Dlouho to bylo 25 let. Jenomže teď se prodlužuje. A všichni, kteří budou odcházet do penze po 1. 1. 2018, musí spořit aspoň 35 let. Nespoříte 35 let – nedostáváte penzi.

    Odpovědět

  • Radek

    25 února, 2013

    Odpracovaná doba ano. Ale to neznamená, že musíte být v II. pilíři 35 let. Když tam vstoupíte v 55 letech a máte za sebou 30 let práce, tak k odpracované době vám stačí 5 let. Pak tedy ještě musíte dosáhnout důchodového věku, ale penzi z II. pilíře dostanete.

    Odpovědět

  • stas

    25 února, 2013

    minimální dílka pojištění je určena délkou 35 let! Takže kdyý začnete v 55 , tak penzi z II.tunelu dostanete v 90…..možná…!!

    Odpovědět

  • jouda

    25 února, 2013

    co to plácáte za hlouposti? nebo jste Šichtařová a úspěšně hňácete ty lži dál? žádný 35 let u II. pilíře není.

    Odpovědět

  • Radek

    26 února, 2013

    Přesně tak. Minimální délka pojištění se týká tzv. „odpracovaných let“ – tedy placení důchodového pojištění jako celku, nikoli 2. pilíře.

    Odpovědět

  • stas

    25 února, 2013

    6e ty budeš finanční poradce, ty joudo. Doba, po kterou musí být žadatel důchodově pojištěn, se každý rok prodlužuje o jeden rok. V roce 2009 to bylo 25 let, v roce 2010 26 let a v roce 2018 budou muset žadatelé o starobní důchod být pojištěni dokonce 35 let. zákon 246,Od 1. 1. 2010 došlo k některým změnám zákona č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění (dále jen zdp). Nově byl stanoven důchodový věk a potřebná doba pojištění pro nárok na starobní důchod a ke změnám došlo i při stanovení výše tohoto důchodu. Ke zvyšování důchodového věku došlo dále s účinností od 30. 9. 2011.

    Právní úprava rozlišuje vedle nároku na starobní důchod před dosažením důchodového věku (viz dále) nároky na starobní důchod stanovené podle:
    •ust. § 29 odst. 1 zdp (starobní důchod při dosažení důchodového věku)
    •ust. § 29 odst. 2 zdp (tzv. „poměrný“ starobní důchod),
    •ust. § 29 odst. 3 zdp (starobní důchod při získání 30 let pojištění),
    •ust. § 29 odst. 4 zdp (starobní důchod při splnění podmínek nároku na invalidní důchod) a ust. § 29 odst. 5 zdp (starobní důchod při zániku nároku na invalidní důchod pro invaliditu třetího stupně.

    Odpovědět

  • jouda

    26 února, 2013

    a ty budeš fakt magor. Co píšeš je jasné, ale co to má společného s II. pilířem a nutností spořit v něm 35 let?

    Odpovědět